Musaka od kiselog kupusa: Korak dalje od sarme! Pripremite složenac koji će oduševiti ukućane
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Musaka je jelo koje rado pripremamo s povrćem, krumpirom i mljevenim mesom. Pruža prostor za razne kombinacije. Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, ne morate se zadovoljiti samo sarmom, već ga iskoristite za složenac od kiselog kupusa.
Kiseli kupus koji je bogat vitaminom C i hrani naše dobre crijevne bakterije neka se što češće nađe na vašem jelovniku tijekom hladnijih mjeseci. Musaka od kiselog kupusa jedan je od načina kako iskoristiti ovu namirnicu na drugačiji način.
Musaka od kiselog kupusa i krumpira
Svi potrebni sastojci za ovu musaku vjerojatno se već nalaze u vašoj ostavi. Možete je napraviti u mesnoj i vegetarijanskoj verziji.
Sastojci:
- 500 g narezanog kiselog kupusa
- 5 većih krumpira
- 1 manja glavica luka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- papar
- sol
- 2 – 3 kobasice (opcionalno)
- 2 jaja
- mlijeko.
Priprema
- U lonac stavite kuhati cijele krumpire s korom.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, dodajte češnjak i kiseli kupus, začinite i dinstajte oko 15 minuta.
- Zatim dodajte narezane kolutove kobasice.
- Kada je krumpir kuhan, pustite ga da se malo ohladi, ogulite ga i narežite na ploške.
- Pripremite posudu za pečenje i nauljite je maslinovim uljem.
- Na dno posude posložite ploške krumpira pa dodajte dinstani kupus. Ponovite postupak.
- Musaku pecite u pećnici na 250 °C oko 15 minuta.
- Dok se musaka peče, napravite preljev od dva jaja i malo mlijeka.
- Preljev prelijte po musaki i ostavite da se peče još 15 – 20 minuta.
Složenac od kiselog kupusa i mljevenog mesa
Za one koji ne mogu bez mesa u musaki tu je musaka od kupusa i mljevenog mesa. Sastojci su vrlo jednostavni i svakodnevni u našoj prehrani pa je ovaj složenac od kupusa i mljevenog mesa idealan kada želite potrošiti sastojke koje imate kod kuće.
Sastojci:
- 500 g narezanog kiselog kupusa
- 300 g mljevenog junećeg mesa
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevenog češnjaka
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 2 čajne žličice paste od rajčice
- 1/4 šalice svježeg peršina (nasjeckanog)
- 3 jaja (umućena)
- 2 šalice mlijeka.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte mljeveno meso nekoliko minuta pa dodajte začine i peršin.
- Dodajte pastu od rajčice i pomiješajte.
- Pripremite posudu za pečenje i nauljite je maslinovim uljem.
- Na dno posude najprije stavite red kiselog kupusa, potom mljeveno meso. Ponovite postupak.
- Pripremite preljev od jaja i mlijeka te prelijte preko musake.
- Pecite u pećnici na 200 °C oko 40 minuta.
Musaka od kiselog kupusa bez mesa
Musaka s kiselim zeljem lako se priprema i u veganskoj ili vegetarijanskoj verziji. Za tzv. proteinski dio koristite sojine ljuspice, a umjesto njih možete dodati leću.
Sastojci:
- 500 g narezanog kiselog kupusa
- 100 g sojinih ljuspica ili 450 g leće
- oko 5 krumpira
- 1 glavica luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 naribane mrkve
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- 2 jaja (umjesto jaja koristite brašno za bešamel umak)
- 2 šalice biljnog napitka.
Priprema
- Sojine ljuspice pripremite prema uputi, a najčešće ih je potrebno preliti vrućom vodom.
- Na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk, dodajte češnjak, začine i kiseli kupus te dinstajte.
- Potom dodajte sojine ljuspice i ribanu mrkvu. Dinstajte oko 15 – 20 minuta.
- Krumpir skuhajte u ljusci, ohladite ga i narežite na ploške.
- Pripremite posudu za pečenje i nauljite je.
- Na dno posude posložite ploške krumpira, potom dodajte dinstani kupus pa ponovite postupak.
- Napravite preljev od biljnog napitka i jaja ili veganski bešamel od biljnog napitka i brašna te prelijte preko musake.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 35 minuta.
Musaka od kiselog kupusa i riže
Ako želite malo predahnuti od krumpira kao sastojka u musaki, upotrijebite rižu. I ovu musaku možete napraviti u mesnoj verziji s mljevenim mesom ili u veganskoj s lećom ili sojinim ljuspicama.
Sastojci:
- 500 g ribanog kiselog kupusa
- 300 g mljevenog junećeg mesa ili oko 100 g sojinih ljuspica
- 2 šalice kuhane riže
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- sol
- crni papar
- maslinovo ulje
- 1 jogurt grčkog tipa
- 1 jaje.
Priprema
- Skuhajte rižu prema uputama i ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk, dodajte češnjak, mljeveno meso ili prethodno pripremljene sojine ljuspice, začinite i dinstajte.
- Zatim dodajte kiseli kupus.
- Pripremite posudu za pečenje i nauljite je.
- Na dno posude stavite sloj riže, potom dinstani kupus pa ponovite postupak.
- Pripremite preljev tako da umutite jaje i pomiješate ga s grčkim jogurtom. Po želji u preljev dodajte sol, papar i malo crvene paprike.
- Preljev prelijte preko musake i pecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta.
Pročitajte i članke:
- Kiseljenje kupusa: Sada je najbolje vrijeme! Znamo koji kupus je najbolji za kiseljenje i sve korake
- Vegetarijanska sarma: Laganija, a jednako fina inačica popularnog zimskog jela! Imamo recepte koji će oduševiti i mesoljupce
- Varivo od kiselog kupusa: Obrok bogat vitaminom C koji rado jedemo kad je hladno! Imamo 4 recepta za varivo od kiselog zelja.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja