Krem juha od špinata: Lagano i fino jelo na žlicu puno vitamina i minerala! Imamo 5 jednostavnih recepata

Krem juha od špinata

Špinat je zeleno lisnato povrće niske energetske gustoće, a visoke nutritivne vrijednosti. Zbog tih karakteristika ubraja se u namirnice koje su za svakodnevnu konzumaciju i dobre za organizam. 

Bogat je vitaminima A, C, željezom, no sadrži i vitamin K, vitamine B skupine, kalij, mangan, magnezij, bakar i cink. Špinat je najbolje pripremiti odmah nakon što ste ga kupili

Važno je da jednom pripremljeni špinat ne podgrijavate zbog stvaranja štetnih spojeva prilikom tog procesa.

Također, osobe koje pate od određenih bolesti ili poremećaja, poput bubrežnih kamenaca, trebale bi izbjegavati špinat.

Za zdrave osobe špinat je visokovrijedna namirnica i slobodno se konzumira bez bojazni. Špinat se lako sprema, a jedan od omiljenih recepata sa špinatom je krem juha od špinata. Donosimo nekoliko recepata s namirnicama koje su dostupne u svakoj trgovini ili ih već imate kod kuće. 

Zdrava juha od špinata bit će zdravija ako umjesto klasičnog vrhnja dodate zobeno, a umjesto prerađenih začina svježe biljne začine. Ove male preinake u recepturi osigurat će manji unos zasićenih masti i pojačivača okusa. 

Krem juha od špinata i krumpira
FOTO: Shutterstock

Krem juha od špinata i krumpira

Ova jednostavna juha idealna je za dane kad vam se jede nešto lagano i toplo, a ne želite puno razmišljati oko pripreme. 

Sastojci:

  • 2 šalice kuhanog krumpira (narezanog na kockice)
  • 1/4 šalice luka (sjeckanog)
  • 1 čajna žličica maslaca
  • 2 šalice svježeg špinata
  • 1 čajna žličica svježeg ružmarina 
  • 2 čajne žličice višenamjenskog brašna
  • 4 šalice pileće juhe ili povrtnog temeljca
  • pola šalice zobenog vrhnja
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Krumpir skuhajte i narežite na kockice. 
  2. Na maslacu dinstajte luk oko dvije minute, potom dodajte špinat i ružmarin.
  3. Kad špinat uvene, dodajte brašno.
  4. Dodajte juhu ili temeljac, potom krumpir te začinite solju i paprom.
  5. Kad zakuha, kuhajte oko 10 minuta. 
  6. Dodajte zobeno vrhnje i kuhajte još pet minuta. 
  7. Mikserom izmiksajte smjesu u krem juhu. 
Krem juha od špinata i tikvica
FOTO: Shutterstock

Krem juha od špinata i tikvica

Kad ne znate što biste s viškom tikvica, spremite krem juhu u kombinaciji sa špinatom. Uz svega nekoliko sastojaka dobit ćete laganu i ukusnu juhu koja će vas dovoljno zasititi i ugrijati. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na otopljenom maslacu dinstajte luk i češnjak oko pet minuta. 
  2. Dodajte narezane tikvice te začinite bosiljkom, paprom i solju. Dinstajte dok tikvice ne omekšaju. 
  3. Dodajte temeljac i kuhajte oko 10 minuta.
  4. Juhu prelijte u blender i dodajte špinat. Izblendajte do glatke teksture.
  5. Krem juhu prebacite u lonac i dodajte vrhnje. Kuhajte oko pet minuta.
  6. Pred kraj kuhanja dodajte parmezana po vrhu.
Krem juha od smrznutog špinata
FOTO: Shutterstock

Krem juha od smrznutog špinata

Umjesto od svježeg, krem juhu možete pripremiti i od smrznutog špinata. Dodajte i neko drugo povrće poput brokule te začine po želji. 

Tako se mogu pripremiti i krem juha od brokule i špinata i krem juha od špinata i krumpira.

Sastojci:

Priprema

  1. Ogulite i narežite krumpir, brokulu narežite na sitne dijelove te nasjeckajte luk i češnjak.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i brokulu. 
  3. Dodajte krumpir, posolite i dinstajte oko pet minuta.
  4. Dodajte pileći ili povrtni temeljac, popaprite i posolite te zakuhajte.
  5. Kad zakuha, dodajte špinat i kuhajte još 10 minuta. 
  6. Usitnite juhu u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.
  7. Vratite juhu u lonac, dodajte zobeno vrhnje i muškatni oraščić te kuhajte još pet minuta. 
Juha od špinata i mrkve 
FOTO: Shutterstock

Juha od špinata i mrkve 

Za juhu malo više slatkastog okusa dodajte mrkvu i začine poput muškatnog oraščića. U slučaju da vam u krem juhi nedostaje nešto hrskavo, dodajte kockice suhog kruha. 

Sastojci:

Priprema

  1. Mrkvu ogulite i naribajte, luk i češnjak nasjeckajte
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i mrkvu, potom dodajte češnjak te začine. Dinstajte oko minutu. 
  3. Ulijte vodu ili povrtni/pileći temeljac.
  4. Kad juha zakuha dodajte špinat i kuhajte oko 10 minuta. 
  5. Juhu izblendajte u blenderu, pa vratite u lonac. 
  6. Dodajte vrhnje, posolite, popaprite i kuhajte još pet minuta. 
Juha od špinata i jogurta
FOTO: Shutterstock

Juha od špinata i jogurta

Umjesto vrhnja, krem juhu od špinata napravite u kombinaciji s jogurtom. 

Sastojci:

Priprema

  1. Krumpir ogulite i narežite na kockice. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, potom i krumpir te dinstajte koju minutu. 
  3. Dodajte povrtni/pileći temeljac ili vodu i pustite da zakuha. 
  4. Dodajte špinat i začine te kuhajte dok krumpir ne omekša, a špinat uvene. 
  5. Juhu prebacite u blender i izblendajte pa je vratite u lonac. 
  6. Dodajte jogurt i umiješajte ga. 

Krem juha od špinata – YouTube 

Ako vam je lakše uz video upute, donosimo nekoliko prijedloga za video tutorial za krem juhu od špinata:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu