Krem juha od celera: Bez puno sastojaka i nakuhavanja! Imamo recepte za aromatičnu juhu na kojoj će vam tijelo biti zahvalno
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Celer je postao toliko popularan da su se o njemu pisale knjige, a internet je poludio za sokom od celera. Iako ne možemo pojedinoj namirnici pripisivati moćna i ljekovita svojstva, to ne znači da ih zbog dobrobiti za zdravlje ne trebamo što češće uvrstiti u prehranu.
Kako je nastupilo zimsko vrijeme, tražimo nešto toplo kako bismo se ugrijali. Za to su idealne juhe od povrća, a celer će se posebno dobro slagati u kombinaciji s različitim drugim povrćem.
Krem juha od celera okrijepit će organizam i osigurati nam vitamine i minerale za dobar imunitet.

Krem juha od celera i poriluka
Zeleno povrće trebalo bi se svakodnevno naći na jelovniku. Krem juha od celera i poriluka uz prirodne začine vrlo se jednostavno priprema.
Sastojci:
- 3 čajne žličice maslaca
- 1 šalica luka (nasjeckanog)
- pola šalice poriluka
- 1 vezica celera (nasjeckanog)
- 2 režnja češnjaka
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 lista lovora
- pola čajne žličice soli
- papar
- 1/3 šalice zobenog vrhnja
- svježe sjeckani peršin.
Priprema
- Dvije čajne žličice maslaca otopite na laganoj vatri pa dodajte luk, poriluk i celer. Pirjajte oko 10 minuta pa dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
- Dodajte povrtni temeljac, lovorov list i sol. Pojačajte vatru da zavrije, a onda smanjite vatru i ostavite da se kuha poklopljeno oko 15 minuta.
- Dodajte vrhnje i papar, a kad je juha kuhana, pustite da se malo ohladi, a potom je izblendajte u blenderu. Prije blendanja izvadite lovorov list.
- Ukrasite svježe sjeckanim peršinom.

Krem juha od celera i krumpira
Što više različitih boja, odnosno vrsta povrća jelo sadrži, to ćemo više nutrijenata osigurati našem organizmu. Mrkva, celer i krumpir su sastojci koje baš svi imamo kod kuće, a kada dođe dan čišćenja hladnjaka, iskoristite povrće za krem juhu. Ova krem juha od celera i mrkve pogodna je i za vegane.
Sastojci:
- 1 luk (narezan na kockice)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka (usitnjena)
- pola korijena celera (nasjeckanog)
- 2 mrkve (narezane na kockice)
- nekoliko komada krumpira (narezanog)
- pola čajne žličice mažurana
- prstohvat muškatnog oraščića
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 lista lovora
- 1/3 šalice zobenog ili rižinog vrhnja
- tofu (narezan na kockice).
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk, a nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, celer, krumpir, mrkvu i sve začine.
- Dodajte povrtni temeljac i lovorov list te zakuhajte juhu. Ostavite da se kuha oko 20 minuta dok povrće ne omekša.
- Izvadite lovorov list, a juhu izblendajte u blenderu.
- Umiješajte vrhnje i dodajte kockice tofua te poslužite.

Krem juha od celera i jabuke
Juha od korijena celera s jabukom – priznajte da ovu kombinaciju niste očekivali. No, nekad su upravo ovakve kombinacije vrlo ukusne i okrepljujuće.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 glavica celera (nasjeckana)
- 1 krumpir (nasjeckan)
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jabuka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica svježeg timijana
- 4 čajne žličice jogurta (po želji)
- 4 čajne žličice pancete (po želji).
Priprema
- Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte češnjak, a potom jabuku, celer krumpir, timijan, povrtni temeljac i ostale začine. Ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Juhu nakon kuhanja izblendajte u blenderu te poslužite uz jogurt i pancetu.

Krem juha od celera i hrena
Kao što je celer dobio na popularnosti, tako bi i hren trebao doživjeti svoju renesansu jer je odlična namirnica za poticanje rada jetre i probave. Ubacite barem jednu jušnu žlicu ribanog hrena u krem juhe, ali i salate koje pripremate.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 glavica celera (nasjeckana)
- 1 krumpir (nasjeckan)
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica ribanog hrena
- papar
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte češnjak, a potom hren, celer, krumpir, povrtni temeljac, sol i papar. Ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Juhu izblendajte u blenderu. Po želji dodajte malo vrhnja.

Krem juha od celera i kruške
Još jedna, na prvi pogled, neobična kombinacija razbit će rutinu standardnih recepata. Kombinacija kruške i celera u krem juhi otklonit će sumnje i skeptičnima prema ovoj kombinaciji.
Sastojci:
- 1 čajna žličica kokosovog ulja bez mirisa
- 1 poriluk (nasjeckan)
- 1 glavica celera (nasjeckana)
- 3 kruške (očišćene i nasjeckane)
- 2 lovorova lista
- 3 šalice povrtnog temeljca
- 1 šalica vode
- sok polovice limuna
- sol
- nasjeckani svježi peršin.
Priprema
- Na ulju pirjajte poriluk, pa dodajte celer, kruške, lovorov list, povrtni temeljac, vodu i limunov sok te zakuhajte. Kuhajte barem 20 minuta poklopljeno dok celer ne omekša.
- Nakon kuhanja maknite lovorov list, a juhu izblendajte u blenderu.
- Poslužite uz sjeckani peršin.

Aromatična juha od celera i tikvica
Tikvice i celer svi imamo u hladnjaku, a kada nemate ideju što pripremiti, neka to bude juha od celera i tikvica.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 tikvice (nasjeckane)
- 2 mrkve (nasjeckane)
- pola glavice celera (nasjeckanog)
- 2 krumpira (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 lovorova lista
- 1/8 čajne žličice kajenskog papra
- 1 čajna žličica majčine dušice
- sol.
Priprema
- Na zagrijano ulje dodajte luk, celer i mrkvu. Kada celer omekša, dodajte krumpir, češnjak i začine, a potom i temeljac te lovorov list. Pustite da lagano zavrije.
- Dodajte tikvice i ostavite da se kuha još oko osam minuta.
- Uklonite lovorov list i poslužite.

Juha od celera i kurkume
Kurkuma je začin koji je obavezan u pravilnoj prehrani jer dokazano djeluje protuupalno čak i kod pojedinih vrsta tumora. Barem jedna čajna žličica kurkume dnevno u kombinaciji s crnim paprom štiti nas preventivno od upala i bolesti.
Sastojci:
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 3 stabljike celera (nasjeckanog)
- 4 mrkve (oguljene i nasjeckane)
- 3 režnja češnjaka (sjeckana)
- 3 šalice cvjetova cvjetače
- 6 šalica povrtnog temeljca
- 3 šalice kupusa (sjeckanog)
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica kumina
- pola čajne žličice crnog papra
- sol
- sok od jednog limuna
- 1/4 šalice sjeckanog peršina.
Priprema
- Na maslinovom ulju popržite luk, celer i mrkvu i pirjajte oko sedam minuta.
- Dodajte preostalo povrće i sve začine i pirjajte još tri minute.
- Dodajte povrtni temeljac, zakuhajte i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Dodajte limunov sok i ostavite da se kuha još koju minutu.
- Poslužite.
Pročitajte i članke:
- Juha od brokule i mrkve: Obožavamo krem juhe od povrća! Ovaj vitaminski “booster” morate probati, evo recepata
- Juha od mrkve i đumbira: Skladan par koji će probuditi sva osjetila! Zdjelica ove juhe sve je što vam treba kad krene prehlada.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Pretjerana pospanost kako starimo može biti simptom ovoga
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja