Krem juha od celera: Bez puno sastojaka i nakuhavanja! Imamo recepte za aromatičnu juhu na kojoj će vam tijelo biti zahvalno
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Celer je postao toliko popularan da su se o njemu pisale knjige, a internet je poludio za sokom od celera. Iako ne možemo pojedinoj namirnici pripisivati moćna i ljekovita svojstva, to ne znači da ih zbog dobrobiti za zdravlje ne trebamo što češće uvrstiti u prehranu.
Kako je nastupilo zimsko vrijeme, tražimo nešto toplo kako bismo se ugrijali. Za to su idealne juhe od povrća, a celer će se posebno dobro slagati u kombinaciji s različitim drugim povrćem.
Krem juha od celera okrijepit će organizam i osigurati nam vitamine i minerale za dobar imunitet.
Krem juha od celera i poriluka
Zeleno povrće trebalo bi se svakodnevno naći na jelovniku. Krem juha od celera i poriluka uz prirodne začine vrlo se jednostavno priprema.
Sastojci:
- 3 čajne žličice maslaca
- 1 šalica luka (nasjeckanog)
- pola šalice poriluka
- 1 vezica celera (nasjeckanog)
- 2 režnja češnjaka
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 lista lovora
- pola čajne žličice soli
- papar
- 1/3 šalice zobenog vrhnja
- svježe sjeckani peršin.
Priprema
- Dvije čajne žličice maslaca otopite na laganoj vatri pa dodajte luk, poriluk i celer. Pirjajte oko 10 minuta pa dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
- Dodajte povrtni temeljac, lovorov list i sol. Pojačajte vatru da zavrije, a onda smanjite vatru i ostavite da se kuha poklopljeno oko 15 minuta.
- Dodajte vrhnje i papar, a kad je juha kuhana, pustite da se malo ohladi, a potom je izblendajte u blenderu. Prije blendanja izvadite lovorov list.
- Ukrasite svježe sjeckanim peršinom.
Krem juha od celera i krumpira
Što više različitih boja, odnosno vrsta povrća jelo sadrži, to ćemo više nutrijenata osigurati našem organizmu. Mrkva, celer i krumpir su sastojci koje baš svi imamo kod kuće, a kada dođe dan čišćenja hladnjaka, iskoristite povrće za krem juhu. Ova krem juha od celera i mrkve pogodna je i za vegane.
Sastojci:
- 1 luk (narezan na kockice)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka (usitnjena)
- pola korijena celera (nasjeckanog)
- 2 mrkve (narezane na kockice)
- nekoliko komada krumpira (narezanog)
- pola čajne žličice mažurana
- prstohvat muškatnog oraščića
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 lista lovora
- 1/3 šalice zobenog ili rižinog vrhnja
- tofu (narezan na kockice).
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk, a nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, celer, krumpir, mrkvu i sve začine.
- Dodajte povrtni temeljac i lovorov list te zakuhajte juhu. Ostavite da se kuha oko 20 minuta dok povrće ne omekša.
- Izvadite lovorov list, a juhu izblendajte u blenderu.
- Umiješajte vrhnje i dodajte kockice tofua te poslužite.
Krem juha od celera i jabuke
Juha od korijena celera s jabukom – priznajte da ovu kombinaciju niste očekivali. No, nekad su upravo ovakve kombinacije vrlo ukusne i okrepljujuće.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 glavica celera (nasjeckana)
- 1 krumpir (nasjeckan)
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jabuka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica svježeg timijana
- 4 čajne žličice jogurta (po želji)
- 4 čajne žličice pancete (po želji).
Priprema
- Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte češnjak, a potom jabuku, celer krumpir, timijan, povrtni temeljac i ostale začine. Ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Juhu nakon kuhanja izblendajte u blenderu te poslužite uz jogurt i pancetu.
Krem juha od celera i hrena
Kao što je celer dobio na popularnosti, tako bi i hren trebao doživjeti svoju renesansu jer je odlična namirnica za poticanje rada jetre i probave. Ubacite barem jednu jušnu žlicu ribanog hrena u krem juhe, ali i salate koje pripremate.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 glavica celera (nasjeckana)
- 1 krumpir (nasjeckan)
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica ribanog hrena
- papar
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte češnjak, a potom hren, celer, krumpir, povrtni temeljac, sol i papar. Ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Juhu izblendajte u blenderu. Po želji dodajte malo vrhnja.
Krem juha od celera i kruške
Još jedna, na prvi pogled, neobična kombinacija razbit će rutinu standardnih recepata. Kombinacija kruške i celera u krem juhi otklonit će sumnje i skeptičnima prema ovoj kombinaciji.
Sastojci:
- 1 čajna žličica kokosovog ulja bez mirisa
- 1 poriluk (nasjeckan)
- 1 glavica celera (nasjeckana)
- 3 kruške (očišćene i nasjeckane)
- 2 lovorova lista
- 3 šalice povrtnog temeljca
- 1 šalica vode
- sok polovice limuna
- sol
- nasjeckani svježi peršin.
Priprema
- Na ulju pirjajte poriluk, pa dodajte celer, kruške, lovorov list, povrtni temeljac, vodu i limunov sok te zakuhajte. Kuhajte barem 20 minuta poklopljeno dok celer ne omekša.
- Nakon kuhanja maknite lovorov list, a juhu izblendajte u blenderu.
- Poslužite uz sjeckani peršin.
Aromatična juha od celera i tikvica
Tikvice i celer svi imamo u hladnjaku, a kada nemate ideju što pripremiti, neka to bude juha od celera i tikvica.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 tikvice (nasjeckane)
- 2 mrkve (nasjeckane)
- pola glavice celera (nasjeckanog)
- 2 krumpira (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 lovorova lista
- 1/8 čajne žličice kajenskog papra
- 1 čajna žličica majčine dušice
- sol.
Priprema
- Na zagrijano ulje dodajte luk, celer i mrkvu. Kada celer omekša, dodajte krumpir, češnjak i začine, a potom i temeljac te lovorov list. Pustite da lagano zavrije.
- Dodajte tikvice i ostavite da se kuha još oko osam minuta.
- Uklonite lovorov list i poslužite.
Juha od celera i kurkume
Kurkuma je začin koji je obavezan u pravilnoj prehrani jer dokazano djeluje protuupalno čak i kod pojedinih vrsta tumora. Barem jedna čajna žličica kurkume dnevno u kombinaciji s crnim paprom štiti nas preventivno od upala i bolesti.
Sastojci:
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 3 stabljike celera (nasjeckanog)
- 4 mrkve (oguljene i nasjeckane)
- 3 režnja češnjaka (sjeckana)
- 3 šalice cvjetova cvjetače
- 6 šalica povrtnog temeljca
- 3 šalice kupusa (sjeckanog)
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica kumina
- pola čajne žličice crnog papra
- sol
- sok od jednog limuna
- 1/4 šalice sjeckanog peršina.
Priprema
- Na maslinovom ulju popržite luk, celer i mrkvu i pirjajte oko sedam minuta.
- Dodajte preostalo povrće i sve začine i pirjajte još tri minute.
- Dodajte povrtni temeljac, zakuhajte i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Dodajte limunov sok i ostavite da se kuha još koju minutu.
- Poslužite.
Pročitajte i članke:
- Juha od brokule i mrkve: Obožavamo krem juhe od povrća! Ovaj vitaminski “booster” morate probati, evo recepata
- Juha od mrkve i đumbira: Skladan par koji će probuditi sva osjetila! Zdjelica ove juhe sve je što vam treba kad krene prehlada.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja