Krem juha od celera: Bez puno sastojaka i nakuhavanja! Imamo recepte za aromatičnu juhu na kojoj će vam tijelo biti zahvalno

Krem juha od celera

Celer je postao toliko popularan da su se o njemu pisale knjige, a internet je poludio za sokom od celera. Iako ne možemo pojedinoj namirnici pripisivati moćna i ljekovita svojstva, to ne znači da ih zbog dobrobiti za zdravlje ne trebamo što češće uvrstiti u prehranu. 

Kako je nastupilo zimsko vrijeme, tražimo nešto toplo kako bismo se ugrijali. Za to su idealne juhe od povrća, a celer će se posebno dobro slagati u kombinaciji s različitim drugim povrćem. 

Osim toga, juhe su idealan način unosa tekućine tijekom hladnih mjeseci kada zaboravimo piti dovoljno tekućine, ali i dobar izvor povrća koje također jedemo manje.

Krem juha od celera okrijepit će organizam i osigurati nam vitamine i minerale za dobar imunitet. 

Krem juha od celera i poriluka
FOTO: Shutterstock

Krem juha od celera i poriluka 

Zeleno povrće trebalo bi se svakodnevno naći na jelovniku. Krem juha od celera i poriluka uz prirodne začine vrlo se jednostavno priprema. 

Sastojci:

  • 3 čajne žličice maslaca 
  • 1 šalica luka (nasjeckanog)
  • pola šalice poriluka 
  • 1 vezica celera (nasjeckanog) 
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 šalice povrtnog temeljca 
  • 2 lista lovora 
  • pola čajne žličice soli 
  • papar
  • 1/3 šalice zobenog vrhnja
  • svježe sjeckani peršin

Priprema

  1. Dvije čajne žličice maslaca otopite na laganoj vatri pa dodajte luk, poriluk i celer. Pirjajte oko 10 minuta pa dodajte češnjak i pirjajte još minutu. 
  2. Dodajte povrtni temeljac, lovorov list i sol. Pojačajte vatru da zavrije, a onda smanjite vatru i ostavite da se kuha poklopljeno oko 15 minuta. 
  3. Dodajte vrhnje i papar, a kad je juha kuhana, pustite da se malo ohladi, a potom je izblendajte u blenderu. Prije blendanja izvadite lovorov list.
  4. Ukrasite svježe sjeckanim peršinom. 
Krem juha od celera i mrkve
FOTO: Shutterstock

Krem juha od celera i krumpira

Što više različitih boja, odnosno vrsta povrća jelo sadrži, to ćemo više nutrijenata osigurati našem organizmu. Mrkva, celer i krumpir su sastojci koje baš svi imamo kod kuće, a kada dođe dan čišćenja hladnjaka, iskoristite povrće za krem juhu. Ova krem juha od celera i mrkve pogodna je i za vegane

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk, a nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, celer, krumpir, mrkvu i sve začine. 
  2. Dodajte povrtni temeljac i lovorov list te zakuhajte juhu. Ostavite da se kuha oko 20 minuta dok povrće ne omekša. 
  3. Izvadite lovorov list, a juhu izblendajte u blenderu
  4. Umiješajte vrhnje i dodajte kockice tofua te poslužite. 
Krem juha od celera i jabuke
FOTO: Shutterstock

Krem juha od celera i jabuke

Juha od korijena celera s jabukom – priznajte da ovu kombinaciju niste očekivali. No, nekad su upravo ovakve kombinacije vrlo ukusne i okrepljujuće. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte češnjak, a potom jabuku, celer krumpir, timijan, povrtni temeljac i ostale začine. Ostavite da se kuha oko 20 minuta. 
  2. Juhu nakon kuhanja izblendajte u blenderu te poslužite uz jogurt i pancetu. 
Krem juha od celera i hrena
FOTO: Shutterstock

Krem juha od celera i hrena 

Kao što je celer dobio na popularnosti, tako bi i hren trebao doživjeti svoju renesansu jer je odlična namirnica za poticanje rada jetre i probave. Ubacite barem jednu jušnu žlicu ribanog hrena u krem juhe, ali i salate koje pripremate. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte češnjak, a potom hren, celer, krumpir, povrtni temeljac, sol i papar. Ostavite da se kuha oko 20 minuta. 
  2. Juhu izblendajte u blenderu. Po želji dodajte malo vrhnja. 
Krem juha od celera i kruške
FOTO: Shutterstock

Krem juha od celera i kruške 

Još jedna, na prvi pogled, neobična kombinacija razbit će rutinu standardnih recepata. Kombinacija kruške i celera u krem juhi otklonit će sumnje i skeptičnima prema ovoj kombinaciji. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na ulju pirjajte poriluk, pa dodajte celer, kruške, lovorov list, povrtni temeljac, vodu i limunov sok te zakuhajte. Kuhajte barem 20 minuta poklopljeno dok celer ne omekša. 
  2. Nakon kuhanja maknite lovorov list, a juhu izblendajte u blenderu
  3. Poslužite uz sjeckani peršin. 
Aromatična juha od celera i tikvica
FOTO: Shutterstock

Aromatična juha od celera i tikvica

Tikvice i celer svi imamo u hladnjaku, a kada nemate ideju što pripremiti, neka to bude juha od celera i tikvica

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijano ulje dodajte luk, celer i mrkvu. Kada celer omekša, dodajte krumpir, češnjak i začine, a potom i temeljac te lovorov list. Pustite da lagano zavrije. 
  2. Dodajte tikvice i ostavite da se kuha još oko osam minuta. 
  3. Uklonite lovorov list i poslužite
Juha od celera i kurkume
FOTO: Shutterstock

Juha od celera i kurkume 

Kurkuma je začin koji je obavezan u pravilnoj prehrani jer dokazano djeluje protuupalno čak i kod pojedinih vrsta tumora. Barem jedna čajna žličica kurkume dnevno u kombinaciji s crnim paprom štiti nas preventivno od upala i bolesti. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju popržite luk, celer i mrkvu i pirjajte oko sedam minuta
  2. Dodajte preostalo povrće i sve začine i pirjajte još tri minute.
  3. Dodajte povrtni temeljac, zakuhajte i ostavite da se kuha oko 20 minuta
  4. Dodajte limunov sok i ostavite da se kuha još koju minutu.
  5. Poslužite

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu