Masna jetra: Liječenje se sastoji od tri koraka
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Bolest masne jetre javlja se kada postoji prekomjerno nakupljanje masti u jetri, često povezano s nekoliko temeljnih stanja kao što su:
Postoje dvije glavne vrste bolesti masne jetre – alkoholna masna bolest jetre i nealkoholna masna bolest jetre, koja se također naziva steatozna bolest jetre povezana s metaboličkom disfunkcijom.
Za one s alkoholnom masnom bolesti jetre ključna je potpuna apstinencija od alkohola. Nealkoholna masna bolest jetre se može pojaviti kod osoba koje ne konzumiraju alkohol, iako je preporučljivo smanjiti ili eliminirati unos alkohola.
Čimbenici rizika za masnu jetru uključuju prehranu bogatu mastima i nedostatak tjelesne aktivnosti.
Prognoza za osobe s bolešću masne jetre varira ovisno o njezinom temeljnom uzroku, ali masna jetra obično funkcionira manje učinkovito od zdrave. Ako se dijagnosticira nealkoholna masna bolest jetre, zdravstveni radnici će vjerojatno preporučiti promjene načina života.
Kada je u pitanju masna jetra, liječenje se sastoji od tri koraka.
Masna jetra – liječenje
Evo kako liječiti masnu jetru.
Detoksikacija od alkohola
Jetra ima ključnu ulogu u metaboliziranju alkohola. Za one s nealkoholnom masnom bolesti jetre pretjerana konzumacija alkohola može pogoršati stanje stavljanjem dodatnog stresa na jetru. CDC definira umjereno pijenje kao ne više od jednog pića dnevno za žene i dva za muškarce, pri čemu je jedno piće ekvivalentno:
- 350 ml piva
- 240 ml sladne tekućine (7 % alkohola po volumenu)
- 150 ml vina
- 44 ml destiliranih alkoholnih pića (džin, rum, votka, viski).
Promjene u prehrani
Pretilost je često faktor koji pridonosi nealkoholnoj masnoj bolesti jetre. Ako imate prekomjernu težinu, gubitak 3 – 5 % tjelesne težine može značajno smanjiti masnoću jetre i povezanu upalu. Preporučeni koraci u prehrani uključuju:
- pridržavanje ograničenja dnevnog unosa masti
- odabir zdravijih izvora masti, kao što su nezasićene masti (npr. omega-3 masne kiseline, orašasti plodovi, avokado i ekstra djevičansko maslinovo ulje) uz izbjegavanje zasićenih i trans masti
- smanjenje unosa ugljikohidrata, osobito šećera, i izbjegavanje jako zaslađene hrane.
Neophodno je i postupno mršaviti (0,5 – 1 kg tjedno) kako biste spriječili pogoršanje bolesti jetre. Mediteranska prehrana često se preporučuje kako bi se poništili učinci nealkoholne masne bolesti jetre.
Promjene načina života
Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju upale jetre. Kombinacija aerobne vježbe s treningom snage korisna je za smanjenje nealkoholne masne bolesti jetre.
Pregled iz 2018. je pokazao da umjerena tjelovježba (20 – 60 minuta tijekom 4 – 7 dana u tjednu, ukupno više od 200 minuta tjedno) može smanjiti masnoću u jetri.
Postoje li lijekovi za čišćenje masne jetre?
Kada su u pitanju masna jetra i liječenje – ne postoje specifični lijekovi koji dokazano čiste masnu jetru. Neki tretmani, poput suplementacije vitaminom E, mogu pomoći u smanjenju upale, ali mogu imati nuspojave koje nadmašuju koristi.
Kada je u pitanju liječenje masne jetre prirodnim putem, promjene načina života općenito se smatraju učinkovitijima od lijekova.
Budući da jetra metabolizira mnoge lijekove, važno je izbjegavati pretjeranu upotrebu, osobito acetaminofena, koji može biti štetan. Razgovarajte o svim lijekovima, uključujući lijekove bez recepta i dodatke prehrani, s liječnikom kako biste izbjegli preopterećenje jetre.
Pročitajte i ove članke:
- Simptomi da jetra ne radi dobro: Ne ignorirajte ove znakove! Donosimo i 7 savjeta za zdravo proljetno čišćenje jetre
- Masna jetra i nadutost: Liječnik otkriva kako su povezani i što učiniti
- Simptomi bolesti jetre na koži: Ako imate ove kožne promjene, obavezno provjerite jetru.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Tlak 180/120 i viši: Kako si pomoći prije nego dođe hitna?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Nall, R. (2024). Diet and Lifestyle Tips to Reverse Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Healthline.
- Van der Windt, D. J. i sur. (2017). The Effects of Physical Exercise on Fatty Liver Disease. Gene Expr., 18(2): 89–101.