Simptomi bolesti jetre na koži: Ako imate ove kožne promjene, obavezno provjerite jetru

Simptomi bolesti jetre na koži

Akutna i kronična bolest jetre mogu se manifestirati na koži. Jetra je najveći solidni organ u ljudskom tijelu koji je uključen u brojne funkcije metabolizma. Također je vitalna u proizvodnji proteina, upalnih parametara, zgrušavanju krvi i otklanjanju toksina iz tijela.

Koža je pak površinom najveći ljudski organ i čini barijeru vanjskog svijeta i unutrašnjosti čovjeka. S obzirom na to da stoji na prvoj crti obrane, ima jako bitnu ulogu u obrani od vanjskih čimbenika, poput virusa, bakterija, parazita, ali i drugih potencijalnih okolišnih čimbenika.

Koža je ogledalo zdravlja, s obzirom na to da se brojne sistemske bolesti mogu manifestirati na koži.

Zato u nastavku saznajte koji su simptomi bolesti jetre na koži.

Jetra je najveći solidni organ u ljudskom tijelu koji je uključen u brojne funkcije metabolizma
FOTO: Shutterstock

Simptomi bolesti jetre na koži

Kad su u pitanju bolesti jetre, promjene na koži mogu biti u rasponu od vrlo suptilnih do vrlo uočljivih. Rano prepoznavanje tih promjena može dovesti do brze dijagnoze i liječenja bolesti. Evo koje su moguće promjene na koži kod oboljenja jetre.

1. Žutica

Žutica podrazumijeva žutilo kože i bjeloočnica očiju. Povezana je sa hiperbilirubinemijom, stanjem u kojem u tijelu ima previše tvari koja se naziva bilirubin. Žutica je najčešće povezana s bolestima jetre, uključujući virusni hepatitis i cirozu, ali može biti uzrokovana i zlouporabom alkohola, prekomjernom upotrebom lijekova i određenim autoimunim poremećajima.

Posljedica je prevelike koncentracije bilirubina u krvi. Bilirubin je žuta tvar dobivena iz raspadnutih crvenih krvnih stanica. Tijelo izbjegava nakupljanje bilirubina izlučivanjem viška kroz urin ili stolicu. Međutim, ako je sustav izlučivanja poremećen, u krvi može biti više bilirubina nego što tijelo može podnijeti. Ako se to dogodi, javlja se žuta boja koju prepoznajemo kao žuticu.

2. Svrbež kože

Svrbež kože jedan je od simptoma kronične bolesti jetre, iako ga ne razvijaju svi oboljeli. Može biti lokalizirani svrab, primjerice na potkoljenici, ili posvuda po tijelu. U svakom slučaju, to može dovesti do ometajuće, često neodoljive želje za češanjem.

Svrbež kože je rijedak kod bolesti jetre povezanih s alkoholom te je najčešće povezan s primarnom bilijarnom cirozom, primarnim sklerozirajućim kolangitisom i intrahepatičkom kolestazom u trudnoći

Znanstvenici još nisu identificirali tvar odgovornu za svrbež kod bolesti jetre. Možda je uzrokovan kombinacijom faktora poput žučnih soli. Viša razina žučnih soli koja se nakuplja ispod kože može biti prisutna u nekim bolestima, što može uzrokovati svrbež.

No, to nije prisutno kod svih osipa povezanih s bolestima jetre. S osipom se još povezuju i istražuju histamin, serotonin, ženski spolni hormoni i alkalna fosfataza.

Bolesti jetre - promjene na koži
FOTO: Shutterstock

3. Osip

Kožni osipi mogu biti znak hepatitisa C i B i ne smiju se zanemariti. Osip koji se pojavljuje na koži kao posljedica hepatitisa pokazuje da je tijelo zauzeto pokušavajući se samostalno boriti protiv infekcije. Ovaj osip naziva se urtikarija i najčešći je osip za one koji pate od akutnog virusa hepatitisa C.

Urtikarija također može uzrokovati oteknuće kože, crvenilo na licu i često dolazi u vremenskim odmacima koji mogu trajati nekoliko sati.

Urtikarija se može razviti kao rezultat određenih alergijskih reakcija. Također, javlja se kod jedne trećine bolesnika s kroničnom infekcijom i općenito se vidi u kasnim fazama bolesti. Urtikarija i porphyria cutanea tarda klasične su kožne manifestacije kroničnog hepatitisa C i rjeđe hepatitisa B.

4. Batićasti prsti

Batićasti prsti i nokti deformacija je noktiju i prstiju povezanih s brojnim bolestima, uglavnom srca, pluća, a javlja se i kod ciroze. Batićasti prsti se obično javljaju zbog dugotrajne (kronične) niske razine kisika u krvi, poznate kao hipoksemija.

Spider nevus
FOTO: Shutterstock

5. Spider nevusi

To su krvne žile nalik pauku na koži. Ova vrsta vaskularne lezije poznata je još i kao spider angiom ili spider telangiektazija. Ono što ove promjene kože čini tako korisnima u dijagnozi je koliko su redovito prisutne s bolestima jetre.

Iako jedna spider lezija može ukazivati na veći zdravstveni problem ili može biti potpuno benigna, višestruki spider nevusi karakteristični su za kroničnu bolest jetre s vjerojatnošću od 95 %.

Izgledaju slično pauku koji se našao na koži. Obično sadrže crvenu mrlju u sredini i mrežu crvenih linija koje zrače prema van poput paukove mreže ili nogu. Pored ovoga može biti prisutno neko dodatno crvenilo, koje je rezultat proširenih kapilara ispod površine kože.

Spider nevusi karakteristično se nalaze na licu, vratu, gornjem dijelu prsnog koša i rukama kod odraslih. Promjene su obično bezbolne i ne bi trebale krvariti.

Iako je ciroza najčešći uzrok spider nevusa, postoji nekoliko drugih razloga zbog kojih možete razviti ovu vrstu lezije. Kod inače zdravih osoba ili trudnica jedan spider nevus ne zahtijeva daljnju obradu. Međutim, postoje i druge bolesti koje su razlog za angiome pauka – a nekoliko može biti ozbiljno.

Alkoholni hepatitis, hepatopulmonalni sindrom, reumatoidni artritis, rak kože i određeni poremećaji štitnjače povezani su s kožom preko ove promjene.

Promjene na koži kod oboljenja jetre
FOTO: Shutterstock

6. Lako krvarenje i stvaranje modrica

Jetra proizvodi koagulacijske faktore koji pomažu u stvaranju krvnih ugrušaka. Kad je oštećena, ne može ih proizvesti dovoljno, što, u slučaju krvarenja zbog neke ozljede, može značiti obilniji gubitak krvi od očekivanog.

7. Otekline nogu i gležnjeva

Edemi se mogu pojaviti kod određenog stupnja oštećenja jetre koja je inače zadužena za proizvodnju proteina koji održavaju normalnu ravnotežu između količine tekućine vanstaničnim prostorima.

8. Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenovu bolest opisao je francuski kirurg Guillaume Dupuytren 1830-ih. Iako ima druge uzroke, smatra se jakim kliničkim znakom zlouporabe alkohola i oštećene jetre. Mogućnosti terapije, osim operacije, uključuju simvastatin, zračenje i N-acetil-L-cistein.

Dupuytrenova kontraktura
FOTO: Shutterstock

9. Ksantelazme

Ksantelazme su nakupine lipidnih stanica koje se talože u gornjim i donjim kapcima. Postoji čvrsta veza između primarne bilijarne ciroze i hiperkolesterolemije, što može objasniti zašto ti pacijenti razvijaju nakupine kolesterola na licu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Pietrangelo, A. (2023). What Causes Itching in Liver Disease and How to Treat It. Healthline.
  2. Daniel, C. (2022). Jaundice and Viral Hepatitis. Verywell Health.
  3. Koulaouzidis, A. i sur. (2007). Skin manifestations of liver diseases. Annals of Hepatology, 6(3): 181–184.

Ocijenite članak

3.11 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu