Čajevi za čišćenje jetre: Glavna je za izbacivanje toksina, a štetimo joj nezdravim načinom života! Ovih pet biljaka ubrzat će njezinu obnovu

Čajevi za čišćenje jetre

Zdravlje vaših očiju, srca, mozga, spolnih žlijezda, zglobova i bubrega ovisno je o zdravlju vaše jetre. Slabljenje funkcije jetre narušava sklad cijelog organizma. Ona je glavni odgovorni organ kada je u pitanju izbacivanje toksina iz tijela te kao takva često zahtijeva čišćenje i detoksikaciju.

Jetru oštećujemo lošim prehrambenim navikama i načinom života koji uključuje prekomjerno konzumiranje alkohola i pušenje.

Jednom kada je oštećena, potrebna joj je posebna pažnja da bi se obnovila.

Vrlo često je čišćenje organizma povezano i s mentalnim zdravljem. Cjelovitom ozdravljenju, osim rješavanje loših navika, mogu pomoći čajevi za čišćenje jetre od bilja iz vaše okoline.

Čajevi za čišćenje jetre od pet poznatih biljaka

U nastavku doznajte koje biljke možete iskoristiti za čaj za čišćenje jetre.

Čaj od ruse trave ili rosopasa
FOTO: Shutterstock

Čaj od ruse trave ili rosopasa

Drevni Grci i Rimljani smatrali su da je rusa trava jedna od najmoćnijih biljaka za čišćenje jetre. Ona potiče proizvodnju enzima gušterače, pomaže uklanjanje stranih čestica iz jetre, ublažava grčeve žučne vrećice, stimulira proizvodnju žuči i ubrzava rad trome jetre.

Čajnu žličicu sušene biljke prelijte vodom koja ključa i odmah poklopite. Nakon pet minuta procijedite i popijte jednu do dvije šalice čaja. Pijte ovaj čaj jednom dnevno. Nakon dva tjedna preporučuje se pauza od sedam dana.

Čaj od korijena cikorije ili vodopije
FOTO: Shutterstock

Čaj od korijena cikorije ili vodopije

Riječ je o još jednom drevnom lijeku koji se posvuda lako nalazi. Cikorija je poznata po svojim plavim cvjetovima, ali i sposobnosti da pomogne očistiti jetru. Lišće i korijen cikorije odlični su za detoksikaciju, ali i za liječenje mnogih bolesti jetre, uključujući:

Njezin korijen sadrži više ljekovitih tvari od listova, a njegovo konzumiranje u obliku ukusnog čaja osobito se preporučuje osobama sa slabim apetitom. Može se kupiti u svakom supermarketu, a prodaje se u obliku paste i praha.

Čaj za čišćenje jetre
FOTO: Shutterstock

Čaj od korijena maslačka

Kad su u pitanju čajevi za čišćenje jetre, odličan je još jedan korijen – korijen maslačka. Ovaj skromni korov s diuretskim svojstvima stimulira proizvodnju žuči, a često ga koriste u borbi protiv masne jetre, kolesterola i ciroze jetre.

Čaj od mente
FOTO: Shutterstock

Čaj od mente

Menta potiče protok žuči i opuštanje žučnog kanala te stimulira razgradnju masti. Također, smanjuje loš kolesterol što čini posao filtriranja toksina lakšim. Ovaj čaj za čišćenje jetre pozitivno djeluje na cijeli probavni sustav.

Ovaj se popularni i ukusni čaj ipak, zbog svojstava opuštanja mišića maternice, ne preporučuje trudnicama.
Štavelj ili kiselica pomaže jetri
FOTO: Shutterstock

Čaj od štavelja ili kiselice

Slično kao menta i drugi čajevi koji opuštaju mišiće, ni ovaj se ne preporučuje trudnicama i ženama koje doje. Isto tako, pretjerivanje može dovesti do trovanja. No, u malim količinama i u kombinaciji s medom, čaj od štavelja ili kiselice je koristan za:

  • regulaciju lučenja žuči
  • uklanjanje kamenaca iz žučne vrećice
  • ublažavanje upale žučnih kanala.

Još neki čajevi s pozitivnim učinkom na jetru su čaj od jasmina koji čisti i štiti jetru, čaj od kurkume, oolong, čaj od artičoke te zeleni i crni čaj

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. 4 Best Teas For Liver Detox & Repair Liver Functions. (2021). VAHDAM India.
  2. Kubala, J. (2020). The 10 Best Herbs for Liver Health: Benefits and Precautions. Healthline.
  3. Teh, A. (2020). Top 5 Herbal Teas to Keep Your Liver Healthy. PurelyB.
  4. Martinis, I. i sur. (2008). Bolesti jetre i ljekovito bilje. PLIVAzdravlje.

Ocijenite članak

3.86 / 5   29

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj za jetru, čišćenje jetre čajevima, čajevi za jetru, čišćenje mail, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu