Čaj za čišćenje jetre – 5 biljaka za sezonsko čišćenje jetre

caj

Zdravlje vaših očiju, srca, mozga, spolnih žlijezda, zglobova i bubrega ovisno je o zdravlju vaše jetre. Slabljenje funkcije jetre narušava sklad cijelog organizma. Ona je glavni odgovorni organ kada je u pitanju izbacivanje toksina iz tijela te kao takva često zahtijeva čišćenje i detoksifikaciju.

Jetru oštećujemo lošim prehrambenim navikama i načinom života koji uključuje prekomjerno konzumiranje alkohola i pušenje. Jednom kada je oštećena, potrebna joj je posebna pažnja da bi se obnovila.

Vrlo često je čišćenje organizma povezano i s mentalnim zdravljem. Cjelovitom ozdravljenju, osim rješavanje loših navika, mogu pomoći razni čajevi od bilja iz vaše okoline.

Čaj od ruse trave ili rosopasa

rosopas

Drevni Grci i Rimljani smatrali su da je rusa trava jedna od najmoćnijih biljaka za čišćenje jetre. Ona potiče proizvodnju enzima gušterače, pomaže uklanjanje stranih čestica iz jetre, ublažava grčeve žučne vrećice, stimulira proizvodnju žuči i ubrzava rad trome jetre.

Kašičicu sušene biljke prelijte vodom koja ključa i odmah poklopite. Nakon pet minuta procijedite i popijte jednu do dvije šalice čaja. Pijte ovaj čaj jednom dnevno. Nakon dva tjedna preporučuje se pauza od sedam dana.

Čaj od korijena cikorije ili vodopije

Riječ je o još jednom drevnom lijeku koji se lako nalazi posvuda. Cikorija je poznata po svojim plavim cvjetovima, ali i sposobnosti da pomogne očistiti jetru. Lišće i korijen cikorije odlični su za detoksikaciju, ali i za liječenje mnogih bolesti jetre, uključujući žuticu, upalu žučnog mjehura te jetreni i mokraćni kamenac.

cikorija

Njezin korijen sadrži više ljekovitih tvari od listova, a njegovo konzumiranje u obliku ukusnog čaja osobito se preporučuje osobama sa slabim apetitom. Može se kupiti u svakom supermarketu, a prodaje se u obliku paste i praha.

Čaj od korijena maslačka

Za čišćenje jetre odličan je još jedan korijen, korijen maslačka. Ovaj skromni korov s diuretskim svojstvima stimulira proizvodnju žuči, a često ga koriste u borbi protiv masne jetre, kolesterola i ciroze jetre.

Čaj od mente

Menta potiče protok žuči i opuštanje žučnog kanala te stimulira razgradnju masti. Također smanjuje loš kolesterol što čini posao filtriranja toksina lakšim. Pozitivno djeluje na cijeli probavni sustav.

Ovaj se popularni i ukusni čaj ipak, zbog svojstava opuštanja mišića maternice, ne preporučuje trudnicama.

Čaj od štavelja

stavelj

Slično kao menta i drugi čajevi koji opuštaju mišiće, ni ovaj se ne preporučuje trudnicama i ženama koje doje. Isto tako, pretjerivanje može dovesti do trovanja. No u malim količinama i u kombinaciji s medom, on je koristan za regulaciju lučenja žuči, uklanjanje kamenaca iz žučne vrećice te ublažavanje upale žučnih kanala.

Još neki čajevi s pozitivnim učinkom na jetru su čaj od jasmina koji čisti i štiti jetru, čaj od kurkume, oolong, artičoke te zeleni i crni čaj.

Članak uređen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.72 / 5   25

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj za jetru, čišćenje jetre čajevima, čajevi za jetru, čišćenje mail, Ćajevi za čiščenje jetre, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čaj za čišćenje jetre – 5 biljaka za sezonsko čišćenje jetre

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje