Vrste čajeva koje biste uvijek trebali imati kod kuće

Vrste čajeva koje biste uvijek trebali imati kod kuće

Bilo da ste ljubitelj čaja ili tek početnik, zbog neizmjernih blagodati za vaše zdravlje dobro je poznavati osnovne vrste čajeva koje biste uvijek trebali imati kod kuće.

Vrste čajeva – popis

Čajevi se dijele u dvije glavne skupine: pravi čajevi i biljni čajevi.

  • Biljni čajevi postoje već stoljećima i koriste se kao prirodni lijekovi za razne bolesti. Ljekoviti čajevi mogu imati širok raspon okusa i arome, a moderna znanost počela je potvrđivati koristi od njihovih tradicionalnih upotreba. Prave se od sušenog voća, cvijeća, začina ili ljekovitog bilja. Ipak, unatoč svojem nazivu, biljni čajevi uopće nisu pravi čajevi.
  • Pravi čajevi se smatraju samo čajevi koji se pripremaju od listova biljke Camellia sinensis, grma porijeklom iz Kine i Indije. Na temelju načina na koji se obrađuju nakon berbe listova i njihovog stupnja oksidacije razlikuje se pet vrsta: crni, zeleni, oolong, bijeli i pu-erh.

Prave vrste čaja sadrže kofein i jedinstvene antioksidanse zvane flavonoidi. Studije su otkrile da mogu pomoći kod raka, srčanih bolesti i dijabetesa, potaknuti gubitak težine, sniziti kolesterol i dovesti do mentalne budnosti.

Vrste čajeva - popis
FOTO: Shutterstock

Pravi čajevi

Tisućama godina na Istoku čaj je smatran ključem dobrog zdravlja, sreće i mudrosti.

Najkvalitetniji čajevi imaju najsloženije profile okusa, a tipična karakteristika je da se njihovi listići mogu ponovno iskoristiti 3 – 6 puta u preljevanju. Svaka šalica kod različitih vrsta čajeva i dalje će sadržavati hranjive sastojke iz listova. Novim preljevanjem njihov okus se može poboljšati, a aroma pojačati ili ublažiti. Lako se kuhaju i nemaju gorčinu, bez obzira na način pripreme.

1. Crni čaj

Crni čaj je potpuno oksidiran i tamnijeg je izgleda, jačeg okusa i većeg udjela kofeina u odnosu na druge. Ovo je najčešća vrsta koja čini do 85 % ukupne potrošnje čaja u zapadnom svijetu. Često se konzumira sa šećerom, mlijekom ili limunom.

Istraživanja su pokazala da štiti pluća od štetnog utjecaja dima cigareta i da smanjuje rizik od moždanog udara.

Pročitajte članak “Crni, zeleni, žuti i bijeli čaj – koja je razlika?“.

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj je “neoksidirani” čaj. Zelena nijansa napitaka i prirodna zelena boja listova je ono što zelenom čaju daje ime. Listovi se nakon branja zagrijavaju da bi se uništili enzimi koji uzrokuju oksidaciju. Takvom vrstom obrade lišća zadržava se visoka razina antioksidansa, vitamina i minerala. Upravo oni doprinose iznimnoj ljekovitosti zelenog čaja.

Istraživanja su pokazala da antioksidansi mogu blokirati rast raka dojke, mokraćnog mjehura, pluća, želuca i gušterače. Sprječavaju začepljenje arterija i sagorijevaju masnoće. Antioksidansi u zelenom čaju također smanjuju rizik od moždanog udara i neuroloških poremećaja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Najčešće vrste zelenog čaja su japanski čaj Sencha, Zeleni čaj od jasmina – najpoznatiji kineski mirisni čaj, Gyokuro – japanski zeleni čaj, Matcha – zeleni čaj u prahu, Genmaicha – budistički zeleni čaj s prženom smeđom rižom, Tencha i Longjing (Zmajev bunar) zeleni čaj.

Pročitajte članak “Zeleni čaj za zdravo mršavljenje – doziranje i nuspojave“.

3. Oolong čaj

Oolong čaj je poluoksidiran, njegovo lišće se ostavlja da odstoji 2 – 4 sata, prije nego što se zagrije da zaustavi oksidaciju. Količina oksidacije utječe na okus i izgled ovog čaja. Dulja oksidacija rezultira tamnijim oolongom koji je po okusu sličniji crnom čaju, dok ga kraća oksidacija čini sličnijim po prirodi zelenom čaju.

Antioksidansi iz oolong čaja mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola, a često se koristi za mršavljenje.

Najkvalitetniji čajevi
FOTO: Shutterstock

4. Bijeli čaj

Bijeli čaj je najmanje obrađen od svih čajeva. Pri sakupljanju biljaka koriste se samo neotvoreni pupoljci i mladi listovi prekriveni srebrnim dlačicama. Pravilo prerade listova pupoljka je da se oni samo osuše i takvi konzumiraju. Bijeli čaj daje vrlo svijetlu infuziju blagog okusa. Njegov sadržaj kofeina niži je od onog u zelenom čaju i ima vrlo visoku razinu antioksidansa.

Jedna studija je pokazala da bijeli čaj ima najsnažnija svojstva u borbi protiv raka u usporedbi s više obrađenim čajevima.

5. Pu-erh čaj

Pu-erh čaj je posebna vrsta čaja koji dolazi iz kineske provincije Yunan i poznat je po zemljanom okusu. Napravljen je od čaja ubranog s divljih stabala čaja, a ne od kultiviranih grmova. Lišće prolazi kroz mikrobnu fermentaciju tako da se sirovo pritisne zajedno, a zatim se pohranjuje za zrelost. Pu-erh čaj može biti crni ili zeleni, ovisno o razini oksidacije koja je dopuštena u procesu. 

Smanjuje razinu lošeg kolesterola i pomaže u mršavljenju.

Vrste biljnih čajeva – biljne infuzije (Tisanes)

Napravljeni od bilja, voća, sjemenki ili korijena namočenih u vrućoj vodi, ljekoviti čajevi imaju nižu koncentraciju antioksidansa od pravih čajeva iz biljke Camellia sinensis.

Točan izraz za bilo koji napitak bez listova pravog čaja je tisanes. “Tisanes” je francuska riječ koja znači “napitak napravljen od biljne infuzije”.

Zbog toga oni uglavnom ne sadrže kofein u sebi (iznimka su Yerba Mate i Guayusa čaj).

Vrste čajeva i namjena
FOTO: Shutterstock

Vrste čajeva i namjena

Voćni čajevi se prave od neprerađenog, sušenog voća poput šipka, borovnica, jabuke ili plodova aronije. Prirodno su slatki i bogati antioksidansima i vitaminom C te štite našu kožu i imunološki sustav. Ne sadrže kofein, što ih čini idealnim za one koji žele toplu šalicu čaja prije spavanja. Mogu se piti i kao ljetni ledeni čaj, što ih čini zdravom alternativom.

Cvjetni čajevi, osim predivne arome i prirodne ljepote, imaju terapeutska svojstva i umirujuće djelovanje. Pomlađuju kožu, hlade i smiruju um. Naprimjer, koriste se mirisni cvjetovi bazge, hibiskusa, jasmina, ruže ili lavande.

Čajevi od listova rade se od poznatih ljekovitih biljaka, kao što su npr. list koprive, trputca ili gaveza. Takvi čajevi njeguju i čiste unutrašnje organe, poboljšavaju krv i regeneriraju tijelo. Tu se ubraja i Yerba Mate koji se pravi od lišća božikovine koja raste u južnoameričkim kišnim šumama. Ovaj čaj je jedan od rijetkih biljnih čajeva koji imaju sadržaj kofeina kao kava arabica.

Još jedan vrlo popularan biljni čaj napravljen od listova bez pravog čaja je Rooibos čaj. Uzgaja se  isključivo u Južnoj Africi, a listovi biljke rooibos daju lijepu crvenu boju čaju i ne sadrže kofein.

Određene vrste biljnih čajeva uvijek je poželjno imati kod kuće zbog njihovih blagodati. 

Svaka biljka ima svoja jedinstvena ljekovita svojstva, nutritivnu vrijednost i zdravstvene prednosti.

U nastavku vam donosimo popis čajeva za osnovnu kućnu ljekarnu.

Vrste biljnih čajeva
FOTO: Shutterstock

1. Čaj od kamilice

Poznat je po svojim umirujućim učincima i često se koristi kao pomoć pri spavanju. Kamilica ima protuupalna, analgetska i antispazmodična svojstva. Njezini antioksidansi mogu spriječiti komplikacije dijabetesa, poput gubitka vida i oštećenja živaca i bubrega, te usporiti rast stanica raka.

Smanjuje rizik od gastrointestinalnih problema i ublažava simptome prehlade. Također, poboljšava zdravlje kože i usporava proces starenja.

Pročitajte članak “Čaj od kamilice – za nesanicu, dijabetes, hemeroide i druge tegobe“.

2. Čaj od paprene metvice

Osvježava um i tijelo, hladi i podiže našu energiju. Tradicionalno se koristi za ublažavanje nelagode u probavnom traktu. Ima antioksidativna, antikancerogena, antibakterijska i antivirusna svojstva. Menta oslobađa napetost, glavobolju i migrenu te može ublažiti menstrualne grčeve.

Pročitajte članak “Paprena metvica – ljekovito djelovanje čaja i eteričnog ulja“.

3. Čaj od đumbira

Sadrži puno zdravih antioksidansa koji se bore protiv mnogih bolesti. Pomaže u borbi protiv upala i stimulira imunološki sustav, ali je najpoznatiji po tome što je učinkovit lijek za mučninu.

Đumbir može pomoći u prevenciji čira na želucu i ublažiti probavne smetnje ili zatvor. Također, može pomoći u ublažavanju dismenoreje ili menstrualnih bolova. Poboljšava cirkulaciju krvi i zdravlje srca te pomaže kod problema s mišićima i zglobovima.

Pročitajte članak “Čaj od đumbira – recept za pripremu“.

Ljekoviti čajevi
FOTO: Shutterstock

4. Ginseng čaj

Ima jak okus i miris te može djelovati kao opuštajuće sredstvo za tijelo. Ginseng je jedan je od najboljih čajeva za zdravlje. Ispunjen je antioksidansima i protuupalnim svojstvima.

Poboljšava pamćenje, pomaže kod umora i stresa te podiže raspoloženje. Koristan je za hormonsku ravnotežu te kontrolu glukoze u krvi i visokog krvnog tlaka.

Pročitajte članak “Ginseng – ljekovita svojstva, upotreba i doziranje“.

5. Čaj od kadulje

Dobro je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, a znanstvena istraživanja povrđuju njegove brojne prednosti, osobito za zdravu funkciju mozga.

Brojne studije otkrile su da kadulja potiče dobro raspoloženje, poboljšava mentalne sposobnosti i pamćenje kod odraslih osoba. Podupire zdravlje srca i rad debelog crijeva.

Pročitajte članak “Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovita svojstva i priprema“.

Vrste čaja
FOTO: Shutterstock

6. Čaj od matičnjaka

Povećava elastičnost arterija, ublažava aritmije i općenito poboljšava zdravlje srca. Ova zdrava biljka pogodna je za one koji imaju problema s nesanicom ili anksioznošću. Usporava preaktivnu štitnjaču te pospješuje kognitivne funkcije mozga.

Pročitajte članak “Čaj od matičnjaka – ljekovita svojstva i priprema“.

7. Čaj od šipka

Obiluje vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Smanjuje upalu i bol povezanu s artritisom te može pomoći u borbi protiv starenja kože i smanjenja trbušne masnoće.

Štiti od dijabetesa tipa 2. Koristi se kod proljeva, zatvora, žučnih kamenaca i poremećaja bubrega. Šipak odlično gasi žeđ, povećava protok krvi u udovima i štiti stanice kože od oštećenja od sunca.

Pročitajte članak “Čaj od šipka – dobrobiti, priprema, nuspojave i gdje kupiti“.

Ako nikada niste probali biljni čaj, pravo je vrijeme da ga isprobate. Istražite razne vrste i uživajte u njihovim jedinstvenim aromama i okusima koje donose samo najbolje vašem zdravlju, ljepoti i vitalnosti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu