Yerba Mate čaj – zašto je dobar za vaše zdravlje?

čaj

Yerba Mate čaj je južnoamerički napitak koji se može dobiti natapanjem lišća i stabljike biljke Ilex paraguariensis. Yerba Mate je stimulans centralnog živčanog sustava i sadrži kofein, ali također sadrži i velik broj drugih hranjivih tvari uključujući antioksidanse, aminokiseline, vitamine i minerale.

Yerba Mate je siguran i efektivan stimulans živčanog sustava s tek nekoliko nuspojava i vrlo velikim brojem prednosti.

U nastavku donosimo nekoliko najznačajnijih.

Yerba Mate – što je?

Yerba Mate čaj se tradicionalno pije u Južnoj Americi, npr. u Brazilu, Paragvaju te Urugvaju, i to iz posebne šalice i uz pomoć metalne slamke koja se zove bombilla. Priprema se tradicionalnim načinom, od lišća i stabljike biljke Ilex paraguariensis.

Proces, između ostalog, uključuje i potapanje biljke u vreloj vodi, a sam čaj se može poslužiti topao ili ohlađen. 

yerba mate
Foto: Unsplash

Yerba Mate – zdravstvene prednosti

Znanstveno je dokazano da Yerba Mate čaj ima ljekovita djelovanja, poput:

 • zaštite kardiovaskularnog sustava,
 • snižavanja koncentracije “lošeg” kolesterola u krvi,
 • stimuliranja živčanog sustava,
 • stimuliranja izlučivanja mokraće.

U nastavku doznajte koje su glavne zdravstvene prednosti Yerba Mate čaja, koje donose stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. 

1. Bogat je antioksidansima

Yerba Mate čaj je vrlo bogat antioksidansima te u sebi ima više antioksidansa nego zeleni čaj. Neki od njih su:

 • ksantini,
 • saponini,
 • polifenoli. 

Antioksidansi su spojevi koji umanjuju djelovanje slobodnih radikala, molekula koje mogu izazvati štetu našim stanicama. Konzumiranje pripravaka koji su njima bogati, uz zdrav način života, dugoročno može poboljšati zdravlje čovjeka te spriječiti nastanak kroničnih bolesti. 

Američki znanstvenici, u radu objavljenom 2007. godine u časopisu Journal of Food Science, objašnjavaju da Yerba Mate čaj zahvaljuje svoje ljekovito djelovanje ksantinima kofeinu i teobrominu te polifenolnoj klorogenskoj kiselini. 

Osim toga, Yerba Mate čaj sadrži:

 • flavonoide: kempferol, kvercetin i rutin;
 • aminokiseline;
 • minerale: fosfor, kalcij i željezo;
 • vitamine B1, B2 i C. 

2. Poboljšava koncentraciju

Zbog kofeina, Yerba Mate čaj pruža svojevrsno povećanje energije. Korisnici kažu da su primijetili povećanu mentalnu snagu, koncentraciju i psihičku spremnost.

3. Povećava fizičku izdržljivost

Kofein kojeg sadržava Yerba Mate čaj, uz ostale sastojke, može poboljšati fizičku spremnost i energiju, uz smanjeno grčenje mišića i umor. 

Također možete potrošiti više kalorija koje vaše tijelo sprema u masnim tkivima kada redovito pijete ovaj čaj. Redovito konzumiranje Yerba Mate čaja također pomažu u izgradnji mišića.

4. Pomaže pri mršavljenju

Yerba Mate čaj je također dobro koristiti kada ste na dijeti ili vježbate. Yerba Mate ima stimulativne kvalitete koje vam pomažu kod smanjenja apetita i želje za hranom. Također, ispijanje Yerba Mate čaja može sniziti koncentraciju glukoze te “lošeg” kolesterola u krvi. 

Yerba Mate ubrzava i djelovanje metabolizma, što može pomoći dok ste u procesu mršavljenja, ali se mora koristiti s oprezom

5. Podržava kardiovaskularno zdravlje

Yerba Mate čaj može sniziti koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi, a sadrži i mnoge antioksidativne spojeve koji sprječavaju nastanak štete na stanicama. 

Ipak, potrebno je provesti još istraživanja na ljudima kako bi se zaključilo kako točno djeluje Yerba Mate čaj te koliko ga treba piti. 

Yerba Mate – nuspojave

Ispijanje Yerba Mate čaja se smatra sigurnim za opću populaciju, ali uz dozu opreza. Lišće i stabljika biljke od koje se priprema ovaj čaj se često dime ili pale prije njegove pripreme, a i on se često pije na visokoj temperaturi, što može rezultirati stvaranjem dokazano kancerogenih policikličkih aromatskih ugljikohidrata. 

Iako se još ne zna u kojoj koncentraciji se oni stvaraju te kako u toj koncentraciji djeluju na čovjeka, kod nekih ljudi koji ovaj čaj piju duže vrijeme se pojavio povećani rizik od razvoja raka jednjaka, usta i pluća“, ističe nutricionistica Katherine Zeratsky za medicinski portal Mayo Clinic.

Yerba Mate čaj ili slične biljne pripravke nikako nemojte piti bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom, posebno ako ste kronični bolesnik. Ovaj čaj nije zamjena za potrebnu terapiju i treba se uzimati s oprezom. 

yerba mate caj
Foto: Unsplash

Yerba Mate – gdje kupiti?

Yerba Mate čaj možete kupiti u mnogim trgovinama zdrave prehrane, biljnim ljekarnama te raznim web shopovima. 

100 grama ovog čaja možete naći po cijeni od oko 45 kuna. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Petre, A. (2018). 8 Health Benefits of Yerba Mate (Backed by Science). Healthline.
 2. Zeratsky, K. (2019). Yerba Mate: Is It Safe to Drink? Healthy Lifestyle. Nutrition and healthy eating. Mayo Clinic. 
 3. Heck, C.I., de Mejia, E.G. (2007). Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations. J. Food. Sci. 72(9):R138-51.

Ocijenite članak

4.43 / 5   7

Foto: Unsplash, Visual Hunt

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: caj mate, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu