Koji se čajevi ne smiju miješati, a koji se čajevi mogu miješati
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
U svojoj dugoj tradiciji korištenja ljekovitog bilja travarstvo posjeduje dragocjeno znanje o tome koji se čajevi ne smiju miješati, a koji se čajevi mogu miješati.
Travarstvo je tradicionala narodna praksa, također poznata kao fitoterapija ili biljna medicina. Uči nas o moći bilja i njihovoj upotrebi u liječenju i poboljšanju zdravlja pirodnim putem.
Pročitajte članak “Fitoterapija – prirodni način liječenja i izrada biljnih pripravaka“.
Kod pripreme čajeva najčešće se koristi sušena biljka koja ima jačinu 3 – 5 veću od svježe.
Ljekovito bilje se dijeli u tri kategorije, ovisno o njihovom djelovanju.
- Hranjive biljke – vrhunski su izvor mikronutrijenta, minerala, vitamina i enzima. Dubinski hrane stanice, njeguju unutrašnje organe, jačaju krv i imunitet, podižu vitalnost i energiju te pomažu u prevenciji bolesti. U te biljke spadaju kopriva, čičak, crvena djetelina, češnjak, maslačak, trputac, borovnice itd. Hranjive biljke mogu se koristiti stalno, u bilo kojoj količini.
- Tonizirajuće biljke – one su poput vježbe, pomažu kad smo pod stresom i mogu se koristi kroz duže vremensko razdoblje. Jačaju, obnavljaju ili osvježavaju organizam. Poboljšavaju funkciju i tonus tkiva u tijelu, njeguju ih i snaže. Podupiru zdravlje, iako mogu imati poseban iscjeljujući afinitet prema određenim tjelesnim sustavima, npr. imunološkom, kardiovaskularnom ili živčanom sustavu. U te biljke spadaju glog, ashwaganda, shatavari, korijen maslačka, matičnjak, ginseng, astragalus, divizma, sladić, ruža, malina itd.
- Stimulirajuće ili umirujuće biljke – kao što im i samo ime govori, pružaju stimulaciju ili opuštaju. Stimulirajuće biljke oživljavaju, podižu energiju i vitalnost, povećavaju budnost i koncentraciju. Đumbir, ružmarin, gotu kola, kadulja, paprena metvica i cimet primjeri su stimulirajućih biljaka. Umirujuće biljke djeluju povoljno i smirujuće na živčani sustav, smanjujući stres i napetost. Lavanda, kamilica, matičnjak i gospina trava primjeri su opuštajućih biljki.
Pročitajte članak “Livadne biljke – 8 livadnih biljaka koje možete koristiti“.
Kombiniranje i miješanje bilja
Miješanjem i kombiniranjem čajeva mogu se stvoriti novi čajevi jedinstvenog i složenog okusa.
Ipak, to nije tako jednostavno i važno je znati koji se čajevi ne smiju miješati.
Neki čajevi nisu međusobno kompatibilni iz više razloga, pa je potrebno određeno znanje prije samog kombiniranja.
Koji se čajevi ne smiju miješati
Ako biljke nemaju jednak način pripreme, obično nisu kompatibilna mješavina.
Visoka temperatura i predugo vrijeme kuhanja kod određenih biljaka smanjuje ili uništava njihovo ljekovito svojstvo.
Preniska temperatura, s druge strane, ne aktivira niti dovoljno oslobađa ljekovite biljne sastojke.
Biljke koje se vremenski različito kuhaju također se ne bi trebale miješati, što zbog gubitka lijekovitih sastojaka, što zbog okusa. Naprimjer, korijen crnog sljeza namače se u hladnoj vodi i ostaje preko noći kako bi se iscrpila njegova ljekovita sluz. Ne stavlja se u prokuhanu vodu kao većina čajeva.
Određenim biljkama je potrebno samo 2 – 5 minuta namakanja da ne bi postale gorke, dok se druge namaču 15 – 20 minuta da bi se oslobodila njihova aroma.
Kada govorimo o tome koji se čajevi ne smiju miješati, jedan od odgovora je i – zbog okusa koji nam u kombinaciji ne bi odgovarao. Iako zeleni i crni čaj potječu od iste biljke, njihovi se okusi ne slažu i ne nadopunjuju. Crni čaj je jači, tamniji i kiselijeg okusa, dok je zeleni čaj nježniji, travnati i orašastiji. Zeleni i crni čaj najbolje je uživati odvojeno.
Pročitajte članak “Crni, zeleni, žuti i bijeli čaj – koja je razlika?“.
Jednako važno je pripaziti da biljke međusobno ne poništavaju svoj ljekoviti utjecaj.
Najpoznatiji primjeri su medvjetka i brusnica koje se koriste za liječenje upale mjehura. Medvjetka (uvin čaj) stvara lužnatu sredinu protiv bakterija, dok čaj od brusnice djeluje u kiseloj sredini. Ako se koriste istovremeno u liječenju upale mjehura, njihovo djelovanje se poništava.
Koji se čajevi mogu miješati
Čajevi se rade od jedne biljke ili su mješavina određenih kombinacija čajeva.
Iako se neki sastojci mogu odabrati zbog okusa ili mirisa, većina bilja je odabrana zbog njihovog komplementarnog djelovanja na tijelo. To znači da se mogu sigurno kombinirati jer imaju slične učinke. Naprimjer, mješavina čajeva od paprene metvice i kamilice daje sličan umirujući učinak.
Čajevi koji se mogu miješati kod gore navedenog primjera upale mjehura su kamilica i uvin čaj. Oni imaju dobru sinergiju. Uvin čaj najbolje djeluje u lužnatom okruženju, dok kamilica spada u lužnatu namirnicu i alkalizira organizam.
Biljke iz iste kategorije, navedene na početku članka, međusobno se komplementiraju.
Čajevi koji se kuhaju na istoj temperaturi i u istom vremenskom razdoblju dobra su kombinacija.
Osnove miješanja za fini okus
Kod mješavine čajeva koristi se jedan sastojak kao baza.
To je obično pravi, čisti čaj. Najpoznatiji je zeleni, a preporučuju se bijeli, žuti, crni, oolong i rooibos čaj. Oni su ujedno odlični za mršavljenje.
Pročitajte članak “Čaj za mršavljenje – 9 najboljih čajeva za mršavljenje i održavanje tjelesne težine“.
Domaći čajevi mogu biti pripravljeni od različitog ljekovitog bilja, mogu biti voćni, od sjemenki ili korijenja biljaka ili raznih mješavina.
Kombinacija čajeva za ljetne vrućine su osvježavajuća metvica, mirisna limunska trava, matičnjak smirujućeg i nježnog okusa te ljutkasto-kisela aroma hibiskusa ili jagoda.
Začini su savršeni dodatak za čajeve u hladnim mjesecima. Crni i rooibos čajevi dobro se slažu sa slatkim sastojcima, a zeleni čaj s kiselim, voćnim i svježim sastojcima.
Čajne mješavine – recepti
Ove recepte možete koristiti kao smjernice i početnu točku za pravljenje svojih omiljenih čajnih mješavina. Količina sastojaka koja se koristi u receptima dovoljna je za dvije ili tri šalice čaja, ovisno o receptu. Mješavinu pohranite u stakenkama.
1. Mirisni voćni čaj
Ovaj hranjivi čaj je odličan za djecu i odrasle koji žele napitak bez kofeina. Izmiješajte sve sastojke i dobili ste slatki fini okus koji će čuvati vaš imunitet.
Sastojci:
- 2 jušne žlice rooibos čaja
- 1 – 2 čajne žličice sušene jabuke
- 1 manji štapić cimeta
- 1 mahuna vanilije.
Priprema
- Za jednu osobu koristite jednu čajnu žličicu mješavine na dva decilitra vode.
- Mješavinu prelijte vrućom vodom, pustite da odstoji pet minuta, pa poslužite.
2. Osvježavajući čaj za vruće dane
Pikantan i svjež okus čini ovu biljnu mješavinu odličnim ljetnim napitkom. Svojim ljekovitim sastojcima hidratizira i opušta tijelo te njeguje kožu iznutra.
Sastojci:
- 2 jušne žlice sušenog hibiskusa
- 1 čajna žličica listova mente
- 1 čajna žličica limunske trave.
Priprema
- Za jednu osobu koristite jednu čajnu žličicu mješavine na dva decilitra vode.
- Mješavinu prelijte vrućom vodom i pustite da odstoji pet minuta.
- Čaj servirajte topao ili hladan.
3. Egzotičan indijski čaj
Indijski čaj poznat pod imenom Chai uvijek se radi na bazi crnog čaja, mlijeka i mješavine različitih začina. Djeluje stimulirajuće i tonizirajuće na tijelo te ima puno zdravstvenih dobrobiti.
Omjer začina i listova crnog čaja prilagodite sebi, kako biste stvorili okus po vašoj želji.
Sastojci:
- 3 – 5 jušnih žlica crnog čaja
- 1 čajna žličica kardamoma
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica klinčića
- 1 čajna žličica đumbira u prahu.
Priprema za dvije osobe
- Stavite dva decilitra vode na vatru.
- Čim proključa, dodajte 1 – 2 čajne žličice mješavine.
- Ostavite da kuha 2 – 3 minute.
- Zatim ulijte šalicu mlijeka i, kad prokuha, maknite s vatre.
- Zasladite po ukusu i poslužite vruće.
Koji čaj piti navečer?
Određeni biljni čajevi mogu pomoći u opuštanju i kvalitetnijem snu koji je nužan za zdravlje.
U tu svrhu najbolji su čajevi od valerijane, kamilice, metvice, hmelja, matičnjaka i lavande.
Smiruju živce, opuštaju tijelo, smanjuju napetost i omogućuju nam kvalitetniji san.
Popijte toplu šalicu uvečer, prije odlaska na spavanje.
Pijte čaj svakodnevno, uživajte u njegovoj mirisnoj aromi i okusu, podijelite ga s najdražima jer njegove blagodati su neizmjerne!
Više o čajevima i recepte pročitajte u našoj podrubrici Čajevi.
- domaći čajevi
- kombinacije čajeva
- ljekovito bilje
- mješavine čajeva
- osnove miješanja za fini okus
- recepti
- Kubala, J. (2020). The 10 Best Herbs to Boost Energy and Focus. Healthline.
- How to Make Your Own Tea Blends: 10 DIY Recipes. (2019). Simple Loose Leaf.
- Lakey, A. i Jay, K. (2018). Teas You Should Be Drinking And Teas You Shouldn’t. Mashed.
- Connolly, B. Can You Drink Different Herbal Teas in a Day? LIVESTRONG.COM.