Čaj od korijena maslačka – zdravstvene prednosti, priprema, branje i gdje kupiti

čaj od korijena maslačka

Maslačak je biljka koju možete u potpunosti iskoristiti u prehrambene svrhe. Ako vam maslačak raste u vrtu, možete napraviti čaj od korijena maslačka. Sve o korijenu maslačka i njegovu čaju saznajte u nastavku.

Više o čaju od maslačka možete saznati i ovdje.

Maslačak

Foto: Photospin

Maslačak – svojstva

Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakovrsnom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. List maslačka je prizemni, nejednakog ruba ili više-manje urezan te dug 5 do 25 cm.

Svijetložuti cvatovi razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Maslačkov cvijet je prepoznatljive žute boje, a od maslačka se može raditi i med žute boje, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Priroda i biljke.

Više o medu od maslačka pročitajte ovdje.

Maslačak se rasprostranjuje vjetrom, koji otpuhuje lagano sjeme. Maslačak raste posvuda, u vrtovima, na pašnjacima, i na svim zelenim površinama. 

Listovi maslačka sadrže:

 • vitamine A, C, K, B i E,
 • željezo,
 • kalcij,
 • magnezij,
 • kalij.

Korijen maslačka sadrži inulin, polisaharid, odnosno vlakno, koje djeluje prebiotički potičući rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu, ističu belgijski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Gut.

Čaj od korijena maslačka – zdravstvene prednosti

Korijen maslačka ima brojna ljekovita svojstva za tijelo, a najčešće se koristi za čišćenje jetre. Više je pozitivnih učinaka čaja od korijena maslačka na organizam:

 • Djeluje kao prirodni diuretik – korijen maslačka ima diuretičko svojstvo i time pomaže u borbi protiv infekcija mokraćnih puteva. Poticanjem uriniranja doprinosi i snižavanju krvnog tlaka.
 • Regenerira jetru – tradicionalno se koristi za liječenje bolesti povezanih s jetrom, kao što je žutica. Studije pokazuju da korijen maslačka pomaže zaštititi jetru od oštećenja uzrokovanih lijekovima kao što su antidepresivi i lijekovi protiv bolova. Za ovu namjenu preporučuje se uzimanje 500 do 2000 mg korijena maslačka u kapsuli ili čaju svakodnevno dva tjedna.
 • Pomaže pri mršavljenju – čaj od korijena maslačka potiče probavu i samim time pospješuje metabolizam i gubitak kilograma. Više o čajevima koji potiču mršavljenje pročitajte ovdje.
 • Pospješuje regulaciju šećera u krvi – sadrži alfa – glukozidaze koji prirodno snižavaju šećer u krvi pa neki ljudi piju ovaj čaj kako bi liječili dijabetes.

Istraživanja su pokazala kako čaj od korijena maslačka ima potencijal za pomoć u borbi protiv raka. Jedna studija je pokazala da ekstrakt korijena maslačka inducira smrt stanica u stanicama melanoma, pritom bez utjecaja na zdrave stanice.

Unos korijena maslačka bi trebao biti maksimalno 2 – 8 grama dnevno

Čaj od korijena maslačka – kako ga pripremiti?

Kupljeni osušeni korijen od maslačka najčešće je usitnjen pa ga ne morate dodatno usitnjavati, a možete kupiti i prah korijena maslačka.

Ako koristite korijen koji ste sami ubrali i osušili, potrebno je:

 1. Smrviti komadiće u tarioniku ili mlincu dok ne postanu veličine leće.
 2. Nakon toga prokuhajte korijen u vodi na laganoj vatri 15 minuta.
 3. Kada se malo ohladi, procijedite i popijte. Koristite dvije jušne žlice korijena na pola litre vode.

Preporučena doza je tri šalice čaja od korijena maslačka dnevno.

Pečeni korijen maslačka koristi se i za pripremu „kave od maslačka“ koja je okusom slična pravoj kavi. Iako ne sadrži kofein, puna je antioksidansa koji daju energiju.

Pravi se od osušenih i pečenih komadića korijena maslačka. Priprema se isto kao i običan čaj od korijena maslačka, ali se radi okusa preporučuje blendanje s jednom čajnom žlicom maslaca nakon što je čaj procijeđen.

čaj od korijena maslačka

Foto: Photospin

Korijen maslačka – branje i sušenje

Korijen maslačka berite s mjesta za koje znate da nije prskano pesticidima i koje je udaljeno od prometa. Ako sami uzgajate maslačak, nemojte koristiti pesticide i pobrinite se da zemlja nije zagađena.

Postoji razlika između korijena ubranog u proljeće kada se maslačci tek pojavljuju i korijena ubranog na jesen. Jesenski korijen ima veće količine prebiotičkog inulina koji je važan za crijevno zdravlje. Korijenje ubrano na jesen je i slađe od onog ubranog u proljeće.

Za branje je najbolje pričekati par dana nakon što padne kiša jer je zemlja tada mekša. Ako dio korijena pukne prilikom izvlačenja, ne brinite jer to samo znači da će maslačak ponovo izrasti na tom mjestu.

Možete koristiti lopaticu kako biste iskopali maslačak sa zemljom. Potrebno je blago tresti maslačak nakon toga kako biste se riješili zemlje.

Jednom kada prikupite korijen maslačka i otresete zemlju potrebno je odvojiti ga nožem od zelenog dijela i oprati ga pod vodom. Izrežite korijen na komadiće dužine oko 0.6 cm i osušite ih u dehidratoru ili pećnici dok ne postanu tvrdi.

Kada se stvrdnuti komadići korijena maslačka ohlade stavite ih u staklenku. Mogu se koristiti do godinu dana ako ih držite na suhom i tamnom mjestu.

korijen maslačka

Foto: Photospin

Korijen maslačka – nuspojave

Korijen maslačka smatra se sigurnim za gotovo sve ljude. Rijetke nuspojave koje se mogu pojaviti su želučani problemi i proljev. Ako pijete neke lijekove, savjetujte se s liječnikom prije početka konzumacije ovog čaja jer može utjecati na određene lijekove.

Izbjegavajte čaj od maslačka ako ste alergični na biljke kao što su ambrozija, kamilica, neven i slične. U tom slučaju može izazvati alergijsku reakciju u obliku:

 • svrbeža,
 • osipa,
 • curenja nosa.

Čaj od korijena maslačka – gdje kupiti?

Ako niste raspoloženi ili niste u mogućnosti za branje korijena maslačka, možete ga i kupiti. Cijena osušenog korijena maslačka kreće se između 60 i 80 kn za 500 g.

Korijen ili čaj maslačka možete kupiti ili naručiti u dućanima zdrave prehrane, ljekarnama, dućanima s čajevima, itd. Neka od mjesta gdje možete kupiti korijen maslačka su sljedeća:

 • Terra organica – korijen maslačka, 75 kn (500 g),
 • Priroda & društvo – Agristar čaj maslačak korijen, 20 kn (50 g),
 • Bio&bio – DARvitalis korijen maslačka čaj, 23 kn (50 g),
 • Suban – maslačak korijen, 11 kn (50 g).

Prije korištenja korijena maslačka, ili bilo kojeg drugog biljnog preparata, u ljekovite svrhe, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Maslačak. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
 2. Hill, A. (2018) 13 Potential Health Benefits of Dandelion. Healthline.
 3. Fletcher, J. (2019) 10 health benefits of dandelion. Medical News Today.
 4. Grupa autora. (2017) Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut. 66(11): 1968–1974.

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.29 / 5   21

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: maslačak čaj, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu