Divizma (svijećnjak, divlji duhan) – ljekovita svojstva i recepti

Divizma

Divizma (lat. Verbascum thapsus) spada u rod dvogodišnjih biljaka iz porodice strupnika ili zijevalica. Može se lako prepoznati po izduženoj stabljici i krupnim žutim cvjetovima.

Cvate od srpnja do kolovoza, a rasprostranjena je po šumskim čistinama te pjeskovitim obalama rijeka i potoka u Europi i zapadnom dijelu Azije. Brojne su vrste, a najpopularnije su:

 • sitnocvjetna,
 • pustenasta,
 • velecvjetna,
 • ljubičasta divizma.

U nastavku pročitajte više o ljekovitosti i upotrebi divizme

Divizma – uzgoj i berba

Divizmi je u narodu najčešći drugi naziv svijećnjak, ali nazivaju je još i:

 • divljim duhanom,
 • lepuhom,
 • vučjim repom.

Što se tiče uzgoja, korijen se preporučuje kopati u kasnu jesen prve godine rasta ili u rano proljeće, prije nego biljka počne zeleniti.

Kad je berba u pitanju, cvjetovi se beru od početka srpnja do kraja jeseni, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Priroda i biljke.

Važno ih je brzo osušiti tako da ne izgube boju te hermetički zatvoriti kako ne bi izgubili ljekovitost. Isto treba uraditi i s listovima koji se beru nakon cvatnje po suhom i sunčanom vremenu.

Berba divizme

Foto: Photospin

Divizma – ljekovita svojstva

Ljekovitost divizme poznata je još odavno. Naime, u grčkoj mitologiji navodi se da je poslužila Odiseju protiv čarobnice Kirke.

Zbog brojnih spojeva koje sadrži naširoko se primjenjuje u medicini. Sadrži velik broj antioksidansa koji djeluju protuupalno i protubakterijsko te obnavljaju. To su:

Divizma – lijek za brojna stanja i bolesti

Znanstvena su istraživanja potvrdila njezin ljekoviti doprinos, a danas se koristi za liječenje:

Istraživanje iz 2002. godine, objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology, je pokazalo da ekstrakt divizme može inhibirati rast bakterija Escherichia coli i Staphylococcus aureus. 

Divizma liječi upalu uha

Foto: Photospin

Divizma – recepti

Divizma se, ovisno za što se upotrebljava, može pripremiti na više načina. Najpoznatiji recepti su:

 • Macerat divizme – za vanjsku primjenu kod problem s uhom, očima, kožnih promjena i bolova, u pola litre maslinovog ulja treba usipati 65 grama suhih cvjetova i pustiti 40 dana da odstoji na suncu. Nakon toga procijediti i mazati nekoliko puta dnevno na oboljelo mjesto,
 • Ulje divizme – za mazanje i masažu kod problema s kostima, pogotovo gihta i reume, ali i rana, u slučaju unutarnjeg krvarenja može se uzimati jedna čajna žličica svježeg ulja tri puta dnevno. Svježe ubrani cvjetovi stave se u staklenu posudu, hermetički zatvore i puste da odstoje na suncu,
 • Tinktura od divizme – koristi se kod infekcija, potrebno je u 500 ml 60-postotnog alkohola staviti 65 grama suhih cvjetova i ostavite 14 dana na toplom mjestu. Procijediti i uzimati po 3 – 7 kapi 3 – 4 puta na dan,
 • Oblozi od divizme – kod oteklina, hemeroida i kožnih bolesti, cvjetovi se omotaju tkaninom koja se umoči u čaj od divizme.
 • Sirup od divizme – kod kožnih bolesti i otvorenih čireva, 15 g cvjetova stavi se u pola litre vode i zakuha. Zatim treba pustiti da odstoji 10 minuta i procijediti. Nakon toga se usipa pola kilograma šećera i kuha do gustoće sirupa.
Divizma čaj

Foto: Photospin

Čaj od divizme – priprema

Čaj od divizme jedan je od najpoznatijih lijekova bolesti dišnog sustava. Priprema se tako da se u klasičnu šalicu (dva decilitra) stavi jedna čajna žličica cvjetova i ostavi da odstoji poklopljena 15 minuta, a zatim procijedi.

U slučaju suhog grla, kašlja, nadražaja i drugih simptoma piju se 2 – 3 šalice dnevno. Može se dodati i med.

Čaj od divizme – gdje kupiti?

Gotova mješavina može se kupiti u specijaliziranim prodavaonicama i na internetskim stranicama s biljnim preparatima.

Cijena ovisi o veličini pakiranja, a pola kilograma košta oko 20 kuna.

Divizma – nuspojave 

Konzumacija čaja od divizme i ostalih preparata od te biljke se smatra generalno sigurnom za ljudsku upotrebu, ističu stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Ako planirate koristiti divizmu u ljekovite svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom. To se posebno odnosi na trudnice, dojilje i kronične bolesnike.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Mullein: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2018) WebMD.
 2. Divizma. (2016) Priroda i biljke. Plantea.
 3. Wong, C. (2019) The Health Benefits of Mullein. Very Well Health.
 4. Turker, A.U., Camper, N.D. (2002) Biological activity of common mullein, a medicinal plant. J Ethnopharmacol. 82(2-3):117-25.

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.86 / 5   7

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: divizma, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu