Valerijana – ljekovita svojstva i recepti za pripravke

valerijana ljekovita svojstva

Valerijana je biljka trajnica, koja naraste i do 2 metra u visinu. Stabljika biljke je zaštićena dlačicama, a od dna prema cvijetu sežu neparno posloženi listići, zašiljenih vrhova. Valerijana cvate od svibnja do kolovoza, a cvat joj tvori mnoštvo malih bijelih do ružičastih cvjetića zanosnog mirisa.

Korijen biljke je veoma razgranat te je, za razliku od cvijeta, oporog i neugodnog mirisa i okusa. Upravo se korijen koristi u ljekovite svrhe radi svog eteričnog ulja. Vadi se prije ili nakon samog cvjetanja valerijane te se od njega, nakon obrade i sušenja izrađuju tinkture, ulja čajevi i kapi.

Ljekovita svojstva valerijane i djelovanje

Valerijana je prirodni antidepresiv, sedativ, homeopatik, analgetik, antidot, antiinflamatorik, antispazmotik, diuretik, tonikum i antioksidant.

Valerijanina učinkovitost u borbi protiv stresa, uznemirenosti, tjeskobe, ljutnje te većine negativnih i napetih emocija liječnički je dokazana i potvrđena.

Valerijana se koristi u narodnoj medicini još od vremena davne Grčke, pa sve do danas, od strane ranjenika i vojnika pa do žena s menstrualnim i predmenstrualnim tegobama, te također njihovih muževa.

Valerijana pomaže kod mnogobrojnih stanja, između ostalog:

 • Koristi se protiv lošeg sna i nesanice
 • Protiv svih živčanih nadražaja, osjetljivosti, nervoze
 • Protiv stresa i razdražljivosti
 • Pomaže kod PMS-a
 • Pomaže protiv vrtoglavice, hipohondrije, depresije
 • Protiv znojenja dlanova i vrata izazvanih nervozom
 • Protiv tenzijskih glavobolja
 • Protiv ubrzanog rada srca
 • Protiv treme i loše koncentracije
 • Odlična je protiv bolesti želuca i crijeva (povraćanja, nadutosti, kolika, upala te nervoze želuca i crijeva)
 • Iznimno dobre učinke također ima kod ublažavanja bolesti dišnih organa
 • Visokog tlaka
 • Bolesti mokraćnog sustava
 • Mišićnih tegoba, te tegoba s kostima

Sam naziv valerijane potječe od latinske riječi ”valere” što znači „biti zdrav/biti dobro“. Uz sve dobrobiti koje su već navedene, uz ovu biljku veže se i ublažavanje simptoma multiple skleroze, epilepsije i išijasa.

Pripravci od valerijane

Čaj od valerijane

Punu čajnu žličicu usitnjenog korijena valerijane preliti sa 2,5 dl vruće vode te ostaviti da odstoji 20 minuta. Procijediti te piti još toplo, dvije do tri šalice čaja dnevno. Ako se koristi u svrhu boljeg sna, zadnja se šalica pije 20-ak minuta prije polaska na spavanje.

Valerijana i matičnjak za duševni mir

Čajnu žličicu valerijane i čajnu žličicu matičnjaka preliti sa 3,5 dl vruće vode te ostaviti da odstoji 20 minuta.  Procijediti te piti prije počinka za miran i prirodan san.

Tinktura od valerijane

U staklenki od 1,5 l uliti 1 l 40% alkohola te u njega dodati 50 gr. usitnjenog korijena valerijane te ostaviti da odstoji 10-12 dana . Tako pripremljenu tinkturu valja dobro začepiti te staviti da stoji na tamnijem mjestu.

Tinktura je uzima s vodom ili šećerom na žličici, 30-ak kapi 2-3 puta dnevno.

Kontraindikacije

Valerijanu treba koristiti u dozama kako je navedeno, nikako više. Ova je biljka poznata po svojim djelovanjima ako se prekorače doze. Može izazvati glavobolje, teškoće s buđenjem i nemir. Valerijana se ne smije koristiti u vrijeme trudnoće i dojenja te u vrijeme korištenja hipnotika, benzodiazepina i antipsihotika te alkohola (u većoj dozi od one u tinkturama), te je ne bi trebala koristiti djeca.

Valerijana se ne smije koristiti u vrijeme trudnoće i dojenja te u vrijeme korištenja hipnotika, benzodiazepina i antipsihotika te alkohola (u većoj dozi od one u tinkturama) te je ne bi trebala koristiti djeca.

Valerijana se često naziva i miljenica žena i mačaka. Navodno je muškarcima i psima miris valerijane izuzetno neugodan, dok ga žene vole, a mačke radi njega ne prestaju presti.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: valerijana, valerijana čaj, caj od valerijane, valerijana kapi, uzgoj valerijane, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Valerijana – ljekovita svojstva i recepti za pripravke

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Dobar dan, čaj od valerijane neznam dali smijem koristiti s obzirom da trošim ovu terapiju:tegretol i rivotril. Mislim da smijem ali me zanima i vaše mišljenje svakako. Imam epilepsiju i česte napade, možda mi ovaj čaj ublaži muke. Terapiju 20godina trošim ali nema pomaka. Hvala

 2. Za čaj od Valerijana piše da ga mogu koristiti i djeca,onda opet kako ga Nemogu koristiti Dijeca!
  E,sad….
  Mogu li dati dijetetu od 8 GOD sa adhd koje se učestalo budi noću ili ne?