Ginseng – ljekovita svojstva, upotreba i doziranje

Ginseng čaj

Biljka ginseng (lat. Panax sp.) je iznimno ljekovita i cijenjena, posebno za upotrebu kod raznih bolesti uzrokovanih visokim krvnim tlakom, menopauzom ili oslabljenim imunološkim sustavom.

Različite vrste korijena ginsenga koriste se kao tretman u Aziji i Sjevernoj Americi već stoljećima. Ginseng je jedna od najpopularnijih biljnih lijekova na svijetu.

U nastavku članka pročitajte za što se koristi ginseng i gdje ga možete kupiti.

Ginseng – ljekovita svojstva

Ginseng je tradicionalno bio korišten za brojne bolesti, međutim, samo dio njih su ozbiljno istraživali. Prema legendi, Ginseng je duh koji silazi među ljude i daje im svoju ljekovitu bijelu krv. 

Azijski ginseng raste na područjima:

 • Koreje,
 • sjeveroistočne Kine,
 • Sibira – gdje je vrsta ginsenga drukčija.

Postoje dvije glavne vrste ginsenga, azijski ili korejski ginseng (Panax ginseng) i američki ginseng (Panax quinquefolius), a istraživanja su pokazala da različite vrste ginsenga imaju različite prednosti, pišu stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Američki ginseng ima umirujuće djelovanje, a azijski ginseng pruža okrepljujući učinak.

Iz korijena američkog i azijskog ginsenga je izolirano više od 100 različitih ginsenozida, koji predstavljaju aktivne sastojke ove biljke. Nakon ginsenozida je pronađena i druga skupina aktivnih sastojaka koji se zovu gintonini“, ističu korejski znanstvenici u radu objavljenom 2013. godine u časopisu Acta Pharmacologica Sinica.

Istraživanja su pokazala da ginseng može potaknuti i pozitivno utjecati na imunološki sustav, te tako smanjiti prehladu u odraslih, a vjeruje se također da ginseng može smanjiti razinu šećera u krvi. Koristi se i kako bi poboljšao koncentraciju.

Osim toga, potvrđeno je pozitivno djelovanje na:

Zbog mnogih antioksidativnih sastojaka koje korijen ginsenga sadrži, može djelovati protiv oksidativnog stresa u ljudskim stanicama, a posljedično bi mogao djelovati negativno na rast tumorskih stanica, pišu stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today.

Međutim, mnogi znanstvenici smatraju kako je potrebno provesti više istraživanja kako bi se utvrdila korisnost ginsenga.

Ginseng
Foto: Photospin

Ginseng – doziranje

Nisu utvrđene standardne doze ginsenga za bilo koje stanje. Uvijek kupite ginseng od proizvođača kojem vjerujete, jer postoji mogućnost da ne dobijete prave koncentracije ginsenga jer je to jedna od skupljih biljaka.

Može li se dobiti ginseng prirodno iz hrane? Ginseng se ne može dobiti prirodno iz hrane, ali se ginseng dodaje u hranu ili energetska pića.

Ginseng – gdje kupiti?

Proizvode s ginsengom možete kupiti u raznim trgovinama i web shopovima poput ovih:

 • bio&bio trgovine,
 • ljekarne,
 • biljne ljekarne,
 • Terra Organica web shop,
 • Kuća zelenog čaja.

Ginseng se može kupiti kao prah, u obliku kapsula ili tableta. Često nije jedini sastojak proizvoda, već je u kombinaciji s drugim biljnim pripravcima koji pomažu i doprinose poboljšanju određenog stanja.

Ginseng – cijena

Proizvode od ginsenga ćete platiti po sljedećim cijenama:

 • Yogi čaj Ginseng – 30.6 grama je 25.90 kuna,
 • Nutrisslim, Ginseng, sibirski, prah BIO – 250 grama je 167.50 kuna,
 • bio&bio tinktura panax ginseng – 50 ml je 89.90 kuna.
Ginseng proizvod
Foto: Photospin

Ginseng – čaj

Zeleni čaj od ginsenga je koristan za:

Napravite ga tako da:

 1. Ugrijete vodu do vrenja i zatim je ohladite na otprilike 80 stupnjeva Celzijevih.
 2. Čajnu žličicu mješavine za čaj prelijete s 2 decilitra vode.
 3. Čaj ostavite 5 do 10 minuta, a zatim ga procijedite.

Doziranje i primjena čaja ovisi o sastavu mješavine za čaj od ginsenga koju ste kupili. Općenito se preporučuje jedna šalica čaja dnevno kroz period od mjesec do dva dana. 

Ginseng – kapsule

Ginseng se može naći u obliku kapsula, a često je to pripravak od korijena ginsenga. Kapsule ginsenga se koriste za sve nabrojane primjene kao i čaj od ginsenga, ali su koncentriranije i svakako se treba držati preporučenih doza na pakiranju.

Nekad su kapsule ginsenga reklamirane kao proizvod za poboljšanje mišićne izdržljivosti. Međutim, to nije dokazano. Neki od pripravaka koje možete naći na tržištu su:

 • Panax ginseng kapsule MyProtein – 30 kapsula je 70 kuna,
 • CaliVita tablete Panax ginseng – 100 tableta je 105 kuna.

Ginseng – nuspojave, interakcije i rizici upotrebe

Kao i kod svakih biljnih lijekova, postoje određeni rizici uzimanja ginsenga. To najviše ovisi o aktivnim sastojcima biljke, koji mogu utjecati na:

Prije uzimanja ginsenga kao lijeka se preporučuje savjetovanje s liječnikom, posebno ako patite od neke kronične bolesti ili uzimate lijekove.

Ginseng – nuspojave

Nuspojave koje uzrokuje uzimanje ginsenga su uglavnom blage. Istraživanja su pokazala kako ginseng može uzrokovati nervozu i nesanicu, a dugotrajna uporaba ili visoke doze ginsenga mogu uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu i druge simptome.

Također, upotreba ginsenga koja traje duže od 6 mjeseci bi mogla utjecati na trajne hormonalne promjene u organizmu. 

Žene koje redovito koriste ginseng mogu imati osjetljive grudi i menstrualne promjene, a zabilježene su i alergijske reakcije na ginseng.

Ginseng – interakcije s drugim tvarima

Budući da ginseng može utjecati na razinu šećera u krvi, osobe koje uzimaju lijekove za dijabetes ne bi ga trebale koristiti bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Bez obzira patite li od ikakvih bolesti, prije konzumiranja ginsenga savjetujte se s liječnikom. Ostale kombinacije koje bi mogle rezultirati nepoželjnim učincima su:

 • ginseng s alkoholom,
 • ginseng s kofeinom,
 • antidepresivi s ginsengom,
 • lijekovi za liječenje jetre i ginseng,
 • imunosupresivi s ginsengom,
 • lijekovi za visoki krvni tlak i ginseng,
 • inzulin s ginsengom. 

Također se ne preporučuje osobama koje pate od ovih bolesti:

Ginseng ljekovitost
Foto: Photospin

Ginseng – rizici upotrebe

Kako ne bi došlo do nuspojava, stručnjaci sugeriraju da se ginseng ne koristi duže od tri mjeseca.

S obzirom na nedostatak istraživanja, ginseng se ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Horvat, K. (2009) Ginseng – korijen života. Ordinacija.
 2. Im, D., Nah, S. (2013) Yin and Yang of ginseng pharmacology: ginsenosides vs gintoninActa Pharmacologica Sinica. 34, 1367–1373.
 3. Semeco, A. (2018) 8 Proven Health Benefits of Ginseng. Healthline.
 4. Nordqvist, J. (2017) What are the health benefits of ginseng? Medical News Today.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ginseng, ginseng za sta je dobar, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu