Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovita svojstva i priprema

čaj od kadulje

Čaj od kadulje, poznat i kao čaj od žalfije napravljen je od lišća biljke kadulje (lat. Salvia officinalis). Kadulja prirodno raste na mediteranskom području, ali se zbog ljekovitih svojstava uzgaja diljem svijeta.

U nastavku članka pročitajte o ljekovitosti čaja od kadulje te pronađite recept za njegovu pripremu. 

Kadulja – svojstva

Kadulja je već gotovo 4000 godina na glasu kao biljka koja liječi mnoge bolesti. Egipćani su kadulju koristili za mumificiranje i balzamiranje, stari Rimljani su pak imali poseban obred njezinog branja.

Drevni narodi su je koristili i kod vjerskih obreda za pročišćavanje svojih domova kađenjem.

To je višegodišnja biljka s lijepim srebrnkastim listovima s plavim ili ljubičastim cvjetovima. Kadulja cvjeta od svibnja do srpnja, a prirodno raste na kamenitim područjima Mediterana, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.

Kadulja se nerijetko koristi kao začin, a također je popularna kao lijek u tradicionalnoj narodnoj medicini.

Kadulja se u povijesti najviše spominje za liječenje bolesti usne šupljine i grla te liječenje reume, probavnih smetnji, noćnog znojenja i upale mjehura

Kadulja cvijet
Foto: Photospin

Kadulja – nutritivni sastav

Jedna žličica suhe kadulje, kako navode stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today, sadrži:

 • 2 kalorije,
 • 3 grama magnezija, 1 gram fosfora, 7 grama kalija,
 • 2 mikrograma folata,
 • 24 mikrograma beta – karotena,
 • 12 mikrograma vitamina K,
 • 41 internacionalne jedinice vitamina A.

Osim navedenog, kadulja sadrži i aktivne biljne komponente koje imaju antioksidativne i protuupalne učinke na ljudski organizam. To su:

 • kamfor,
 • borneol,
 • bornil acetat,
 • kamfen,
 • 1,8 – cineol. 

Čaj od kadulje – ljekovita svojstva

Iako su istraživanja o čaju od kadulje vrlo ograničena, brojni su dokazi kako on može pružiti određene zdravstvene prednosti. Čaj od kadulje pomaže kod sljedećih stanja:

 • bakterijskih, virusnih i gljivičnih oboljenja odnosno upala,
 • liječi želučane, crijevne i žučne probleme,
 • bolesti usne šupljine, grla i krajnika,
 • kašlja,
 • hunjavice,
 • bronhitisa,
 • prehlade i gripe,
 • poboljšava pamćenje,
 • gnojnih čireva i rana,
 • djeluje kao blagi afrodizijak.

Ipak, nije dokazano da kadulja pomaže kod svih ovih zdravstvenih stanja. U nastavku donosimo pregled ljekovitih svojstava kadulje koja su dokazana.

Čaj od kadulje snižava koncentraciju “lošeg” kolesterola i glukoze u krvi

Osim što pomaže zadržati razinu kolesterola u normali, čaj od kadulje je također pokazao kako smanjuje razinu LDL (“loš kolesterol”) te poboljšava ukupnu razinu kolesterola. Istraživanja su također pokazala kako čaj od kadulje poboljšava djelovanje antioksidansa u tijelu te ih povećava.

Usprkos malom broju istraživanja, čaj od kadulje pokazao se kao odličan alternativni lijek za visok kolesterol. Međutim, taj učinak se postiže dok se čaj od kadulje konzumira, a dugotrajni utjecaj nakon prestanka konzumacije nije opisan.

Čaj od kadulje pomaže kod menopauze

U istraživanju u kojem je sudjelovalo ukupno 30 žena, pokazalo se kako su valovi vrućine (valunzi) nestali kod njih 26, dok su se kod ostale 4 znatno smanjili.

Osim što pomaže kod valunga i pretjeranog znojenja, pomaže i kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za razdoblje menopauze.

Čaj od kadulje poboljšava zdravlje oralne šupljine

Kadulja posjeduje aktivne biljne spojeve koji djeluju antimikrobno te tako smanjuju incidenciju pojave patogenih spojeva u usnoj šupljini. Tako se može smanjiti pojava upalnih bolesti zublje šupljine i dentalnog plaka.

Antibakterijski efekt je ispitan u studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Iranian Journal of Microbiology te je dokazan efekt ekstrakta kadulje na smanjenje pojave patogene bakterije Streptococcus mutans u usnoj šupljini ispitanika.

Čaj od kadulje pomaže kod pamćenja 

Smatra se, da zbog bogatog antioksidativnog sastava, kadulja potpomaže pamćenje i moždane funkcije. 

Istraživanja provedena na zdravim ljudima i pacijentima koji boluju od Alzheimerove bolesti pokazuju da već i niske dnevne doze ekstrakta kadulje mogu pomoći pri rješavanju testova pamćenja i kognitivnih sposobnosti. 

Kadulja
Foto: Photospin

Čaj od kadulje – gdje kupiti?

Čaj od kadulje je danas dostupan u svim trgovinama zdrave prehrane i ljekarnama. Ako se odlučite liječiti zdravstvene tegobe čajem od kadulje, posavjetujte se sa svojim liječnikom. 

Samostalno liječenje ili odgađanje skrbi koja vam je potrebna može imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje.

Čaj od kadulje – recept

Kadulja se gotovo uvijek uzima u obliku čaja kada je u pitanju liječenje zdravstvenih tegoba.

 1. Čaj od kadulje se priprema tako da se 1 žličica kadulje najprije prokuha s 2 dcl vruće vode 4 minute kako bi otrovi iz kadulje oslabjeli.

Popijte dvije do tri šalice na dan, a prije konzumiranja čaja od kadulje u ljekovite svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom

Ako čaj od kadulje koristite za ispiranje usne šupljine, tada je potrebno u 2-3 dl prokuhane vode staviti 2 – 3 čajne žličice kadulje te ostaviti na kratko dok čaj ne postane zlatno žute boje. Zatim čaj procijedite i koristite za ispiranje grla i pritom ne gutajte sadržaj.

Čaj od kadulje
Foto: Photospin

Čaj od kadulje – upozorenje

Kadulja, pogotovo njezino eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugoročno. Ne preporučuje se trudnicama i ljudima koji boluju od epilepsije jer tujon, sastojak kadulje, može izazvati napadaje.

Čaj od kadulje nije preporučljiv za:

 • djecu mlađu od 12 godina,
 • osobe koje boluju od epilepsije,
 • osobe koje imaju visok tlak.

Ako često grgljate čaj od kadulje ili njime ispirete usta, zubi mogu blago potamniti. No, ne brinite, ova promjena je privremena i uglavnom nestane brzo nakon što prestanete koristiti čaj.

Koji god oblik odabrali, ne konzumirajte čaj od kadulje dulje od 3 do 4 tjedna. U malim količinama, kadulja je potpuno bezopasna, što dokazuje i popularnost kadulje kao začina.

Prije korištenja kadulje u ljekovite svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Ljekovita kadulja. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
 2. Raman, R. (2018) 12 Health Benefits and Uses of Sage. Healthline.
 3. Ware, M. (2018) Everything you need to know about sage. Medical News Today.
 4. Grupa autora. (2015) The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: a randomized clinical trial. Iran J Microbiol. 7(3): 173–177.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.07 / 5   30

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kadulja, zalfija ljekovita svojstva, čaj od žalfije, zalfija, čaj od žalfije krvni pritisak, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu