Gotu kola – ljekovita svojstva i uporaba

gotu kola

Gotu kola (Centella asiatica) je biljna vrsta koja se tradicionalno primjenjuje u Istočnoj medicini. U Indiji, Gotu kola se smatra “svetom biljkom”, a u uzgoju u nekim područjima Himalaja, koristi se za poboljšanje meditacije. Mnogi tvrde da razvija energetske centre u tijelu.

Stoljećima se preporučuje kao uspješno sredstvo za živčane poremećaje, epilepsiju, senilnost, pretjerano starenje i mnoge druge.

Pomaže u poboljšanju pamćenja, te jača nadbubrežne žlijezde i čisti krv. Dobra je također u borbi protiv stresa i depresije, a povećava libido i poboljšava reflekse. 

Također je dobra za:

 • Opekline i ožiljke
 • Kožne čireve
 • Proširene vene
 • Reumatizam
 • Infekcije urinarnog trakta
 • Spolne bolesti
 • Hepatitis
 • Visoki krvni tlak

Smatra se jednom od najvažnijih bilja u Ayurvedskoj (Indijska tradicionalna medicina) medicini. U Šri Lanki je primjećeno kako su se slonovi hranili upravo ovom biljkom, te je tako danas poznata kao promotor dugovječnosti.

Upotreba Gotu kole

Gotu kola se koristi kod mnogih infekcija i bolesti, a pripisuju joj se brojna djelovanja kao što su antistresno, antianksiozno, antioksidacijsko, diuretičko i mnoga druga.

Koristi se kod raznih reumatskih bolesti, površinskih rana i mnogih drugih, a istraživanja su pokazala kako izvrsne učinke ima kod depresije, tjeskobe, psihičkih poremećaja i poboljšanja memorije.

Antianksiozno i antistresno djelovanje Gotu kole

Preporučuje se za živčane poremećaje, uključujući epilepsiju i senilnost, a također pomaže i kod lošeg pamćenja. Dobra je u borbi protiv stresa i depresije, a pomaže tijelu u borbi protiv raznih toksina.

Gotu kola i krvožilni sustav

Gotu kola dokazano poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu i nogama te je nedvojbeno djelotvorna kod kronične slabosti vena. Također smanjuje stvaranje ožiljaka kod proširenih vena i ostalih kožnih oštećenja.

Gotu kola i kožna oštećenja

Utvrđeno je kako je učinkovita na pacijentima s opeklinama trećeg stupnja, ako je liječenje započelo odmah nakon nesreće. Dnevna lokalna primjena omogućuje i da se spriječi infekcija, a ožiljci brže zarastaju.

Kada je o kožnim problemima riječ, također je poznata po tome da je dobra za izravnavanje celulita, a veoma je dobra i u borbi protiv starenja kože.

Sastav Gotu kole

Ova biljka sadrži saponine, eterična ulja, masne kiseline, aminokiseline, flavonoide, polifenole, tanine i karotenoide.

Glavna je komponenta aziotikozid, koja ima antistresno i antianksiozno djelovanje. 

Članak uređen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Gotu kola – ljekovita svojstva i uporaba

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.