Tri napitka od ruže za prirodno i zdravo osvježenje

napitak od ruže

Prema tradicionalnoj indijskoj medicini ayurvedi, latice ruže imaju osvježavajući efekt na organizam, te su stoga idealan sastojak “ljetnih recepata”, budući da nam pomažu da se osvježimo na prirodan način.

U Indiji su sušene latice ruže popularne kao dekoracija za napitke, a ružina vodica koristi se svakodnevno, kako za njegu kože, tako i za pripremu raznih deserata i napitaka.

U našim krajevima također postoji tradicija pripreme soka od ruže iz domaće radinosti, koji je danas pomalo zaboravljen, no budući da nam ljeta postaju sve toplija, napici od ruže svakako su opet poželjni kao ljetno osvježenje.

Predlažemo vam tri napitka koja možete odabrati kao zdravo ljetno osvježenje ovoga ljeta:

Roohafsa

Roohafsa je jedan od najpopularnijih napitaka za osvježenje na ljetnim vrućinama u Indiji. Riječ je o koncentriranom zaslađenom sirupu s ekstraktima ruže i cvijeća, mente, ananasa, naranče i korijandera, koji prirodno osvježava organizam.

Roohafsa je vrlo popularan napitak ne samo u Indiji, već i u drugim zemljama s vrlo toplom klimom, poput Pakistana, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Budući da je koncentrirana, roohafsa se priprema tako što se razrijedi s vodom (na jednu čašu vode dodaje se jedna žlica roohafse), a može se u istom omjeru dodavati u limunade, shake-ove od voća, lassi

Sok od ruže

Ako u vašem kraju nema trgovine koja prodaje prehrambene proizvode iz navedenih zemalja, u kojima je roohafsa popularna za konzumiranje, potražite lokalne napitke od ruže, poput soka od ruže iz domaće radinosti.

Sok od ruže ukusno je ljetno osvježenje, koje će vam pomoći da se rashladite, dok će aroma ruže i miris soka od ruže razgaliti vaša čula.

Sok od ruže

Sok od ruže iz domaće radinosti možete potražiti na lokalnim tržnicama. Ako ne možete pronaći domaći sok od ruže, potražite kvalitetan sok od ruže u trgovinama zdrave hrane.

Ledeni čaj od ruže

Ledeni čaj od ruže zdravo je osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana.

Latice ruža možete ubrati i posušiti sami ili kupiti čaj od ruže u filter-vrećicama ili u rinfuzi, u trgovinama zdrave prehrane.

Čaj od ruže priprema se tako što se na jednu šalicu kipuće vode dodaje jedna žličica ružinih latica.

S malo leda i zaslađivačem po želji, ledeni čaj od ruže prirodno će vas rashladiti, te čak podariti i zdravstvene dobrobiti (prema ayurvedi, čaj od ruže umiruje um, pomaže da nam da balansiramo emocije, pomaže dobrom snu, te blagotvorno djeluje na probavu).

U nekim mjestima, na lokalnim tržnicama mogu se kupiti sušene ili svježe latice divljih ruža, koje možete koristiti za dekoraciju deserata i napitaka, za pripremu čaja, te za izradu domaćeg soka od ruže (upitajte vašu baku ili stariju prijateljicu za recept koje su one koristile).

Ako vam se sviđa ovaj tekst pročitajte i “Ružina vodica: 100% prirodno sredstvo za njegu kože”.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu