Murva ili dud – ljekovito djelovanje i recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Murva (lat. Morus alba L.) je listopadno drvo odnosno grmlje, koje raste od 5-15 metara visine. Postoje tri tipa murve koje su zastupljene u Europi, a to su crna, bijela te crvena murva. Murva ima prilično razgranatu krošnju i korijenje, s malenim plodovima veličine oko 2 cm, bijele, ljubičaste i crvene boje. Plod murve iznimno je ukusan i zdrav za čovjeka. Ima dugu povijest uporabe u prehrani čovjeka te kao lijek u tradicionalnoj medicini.
Murva je zaslužna za svilu
U Hrvatskoj se murva još naziva dud, te je poznata po dudovom svilcu. Dudov svilac je ličinka koja proizvodi svilena vlakna, odnosno svima poznatu finu tkaninu, predivnu prirodnu svilu. Bijela murva se uzgaja posebno u te svrhe, jer se dudov svilac hrani njenim lišćem, a svoje čahure tada radi od svilene niti koju kasnije koristimo.
Ljekovito djelovanje murve
Murvin plod, osim zbog odličnog okusa, konzumira se još i zbog svog ljekovitog djelovanja. Još od davnina poznata je u kineskoj medicini kao snažan saveznik ljudske krvi. Plodovi bijelog duda koriste se kod liječenja anemije, dijabetesa, opće slabosti i slabokrvnosti te opstipacije i probavnih smetnji. Plodovi djeluju antikancerogeno te imaju protuupalno djelovanje na ljudski organizam.
U članku objavljenom 2017. godine u časopisu Journal of agricultural and food chemistry ističe se velika raznolikost nutritivnih sastojaka murve.
Murva sadrži:
- masne kiseline,
- aminokiseline,
- vitamine C, E i K,
- minerale magnezij, kalcij, fosfor i kalij,
- bioaktivne komponente (antocijani, flavonoidi, klorogenična kiselina),
- polisaharidi.
Sastav ovih komponenti u murvi ovisi o načinu njezinog uzgoja te stadiju zrenja.
2019 godine. u znanstvenom časopisu International journal of molecular sciences objavljen je zanimljiv članak vezan za terapeutska svojstva ploda i lista murve. Ističe se kako je njihovo korištenje u terapeutske svrhe posljedica sljedećih svojstava murve:
- antibakterijska svojstva,
- antioksidativna svojstva,
- protuupalna svojstva,
- hepatoprotektivna svojstva,
- imunomodulatorna svojstva,
- neuroprotektivna svojstva,
- laksativni učinak,
- utječe na smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 zbog hipoglikemijskog učinka,
- pomaže kod loše cirkulacije,
- utječe na smanjenje razine lipida u krvi,
- pomaže kod ateroskleroze.
Otkriveno je kako murva sadrži polifenolne komponente (flavonoide i antocijane) koji su važni antioksidansi i prema tome utječu pozitivno na zdravlje ljudi.
Polifenolne komponente se razlikuju ovisno o vrsti murve. Crna murva je bogata flavonoidima dok bijela murva ima manju koncentraciju flavonoida i antocijana.
Flavonoidi prisutni u listu crne murve pokazuju hepatoprotektivna svojstva (djeluju zaštitno na stanice jetre).
De Souza i suradnici su prvi znanstvenici koji su primjetili učinak morusina (flavonida prisutnog u murvi) na smanjenje boli. 2000. godine izolirali su morusin iz korijena murve koji je pokazao značajan učinak na suzbijanje abdominalne boli namjerno izazvane korištenjem kiselina kod miševa.
Antibakterijska svojstva listova murve posebno su bila zanimljiva znanstvenicima sa Sveučilišta Qauid-i-Azam u Pakistanu. 2017. godine u znanstvenom časopisu Pakistan journal of pharmaceutical sciences objavili su studija u kojoj su ispitivali učinak alkoholnih ekstrakata lista murve na bakterije Streptococcus mutans, Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Bacillus subtilis. Rezultati su pokazali pozitivan učinak alkoholnih ekstrakata listova murve na suzbijanje rasta navedenih bakterija.
Delicije od murve
Murva je uzgajana zbog svog bogatog nutritivnog sastava, a može se koristiti u pripremi:
- džema,
- marmelada,
- sokova,
- octa,
- kozmetičkih proizvoda.
Plodove murve možemo jesti odmah sa stabla kao pravu ljekovitu deliciju ili je pak pripremati na druge načine.
Sok od murve punog je i finog okusa, slatku marmeladu djeca obožavaju, a iznimno je ukusan i interesantan murvin ljuto-slatki džem koji se može koristiti na slatkom biskvitu i palačinkama ili pak kao prilog uz crveno meso odnosno divljač.
Rakija od murvi izuzetnog je okusa i ima pozitivan utjecaj na želudac i cijeli ljudski organizam. Od murve se također pripremaju razni kolači, kompoti i likeri.
Sok od murve
Potrebni sastojci:
- 5 kg zrelih plodova murve,
- 1 kg šećera,
- 2 vanilin šećera,
- voda.
Upute za pripremu:
Oprane plodove murve pariti 5 minuta u vreloj vodi, a nakon toga ohladiti isto toliko u hladnoj vodi. Tako omekšane i osvježen plod protisnuti kroz tkaninu ili veoma sitno sito kako bi iscijedili samo sok te potom dodati šećere.
Kuhati na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje i vađenje pjene po rubovima. Kada se sok zgusne ostaviti ga da se hladi, te tako hladnim pripravkom puniti staklenke. Ovaj sok pravo je osvježenje jer je drugačiji, a također sam sirup je izvrstan za iskašljavanje sekreta iz grla i pluća.
Slatki džem od murve
Potrebni sastojci:
- 0,5 kg plodova murve,
- 200 gr šećera,
- Sok od pola limuna,
- vanilin šećer,
- džemfix 1/3 vrećice.
Upute za pripremu:
Očišćene plodove murve kratko izmiksati u blenderu te kuhati na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje 10 minuta. U pripravak dodati šećer, vanilin šećer i limun te ostaviti na laganoj vatri da se počne zgušnjavati.
Umutiti „džemfix“ te prokuhati još nekoliko minuta i ostaviti da se samo kratko ohladi. Džem stavljati u vruće staklenke, poklopiti te okrenuti naopako samo nekoliko minuta, a zatim staviti na hladnije i tamno mjesto, no ne u frižider.
Džem na raženom kruhu sa šalicom toplog mlijeka siguran je recept za zdravo i zadovoljno dijete.
Ljuto – slatki džem od murve
Potrebni sastojci:
- 5 šalica plodova murve,
- 2 šalice šećera,
- 3 šalice vode,
- 1 žličica chilli papričice,
- želin.
Upute za pripremu:
Očišćenu murvu, vodu te papričicu i Želin kuhati na srednje jakoj vatri 10 minuta te dodati šećer i kuhati još 5 minuta dok se malo ne zgusne. Džem prebaciti u vruće staklenke. Ljuto-slatki džem od murve idealan je za zaintrigirati svako, pa i najprofinjenije nepce.
Širok je spektar primjene murve i većina se ljudi s njom susrela u nekom obliku, no treba pripaziti sa sokom murvina ploda, jer kada jednom uprlja odjeću zaista se teško s nje skida. Stara je legenda da murva u svojim krošnjama čuva priču o tragičnoj ljubavi Pirama i Tizbe što su ispod nje ostavili svoje mlade živote te je tako zauvijek ostala obojena snažnom bojom krvi.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Rodrigues, E. L., Marcelino, G., Silva, G. T., Figueiredo, P. S., Garcez, W. S., Corsino, J., Guimarães, R., & Freitas, K. C. (2019). Nutraceutical and Medicinal Potential of the Morus Species in Metabolic Dysfunctions. International journal of molecular sciences, 20(2), 301. https://doi.org/10.3390/ijms20020301
- Yuan, Q., & Zhao, L. (2017). The Mulberry (Morus alba L.) Fruit-A Review of Characteristic Components and Health Benefits. Journal of agricultural and food chemistry, 65(48), 10383–10394. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b03614
- Lim, S. H., & Choi, C. I. (2019). Pharmacological Properties of Morus nigra L. (Black Mulberry) as A Promising Nutraceutical Resource. Nutrients, 11(2), 437. https://doi.org/10.3390/nu11020437
- de Souza, M. M., Bittar, M., Cechinel-Filho, V., Yunes, R. A., Messana, I., Delle Monache, F., & Ferrari, F. (2000). Antinociceptive properties of morusin, a prenylflavonoid isolated from Morus nigra root bark. Zeitschrift fur Naturforschung. C, Journal of biosciences, 55(3-4), 256–260. https://doi.org/10.1515/znc-2000-3-418
- Tahir, L., Aslam, A., & Ahmed, S. (2017). Antibacterial activities of Diospyros blancoi, Phoenix dactylifera and Morus nigra against dental caries causing pathogens: An in vitro study. Pakistan journal of pharmaceutical sciences, 30(1), 163–169.