Crni, zeleni, žuti i bijeli čaj – koja je razlika?

cajevi

Sva četiri čaja rade se od listova čajevca (lat. Camellia sinensis). Biljka čajevac kao i njezin čaj dolaze iz Kine, a danas se čajevac uzgaja širom svijeta.

Crni čaj

Crni-čaj
Foto: Photospin

Najpoznatiji čaj na svijetu koji se najčešće pije uz doručak i u jutarnjim satima jer ima više kofeina od ostalih (dvostruko više od zelenog i 4 puta više od bijelog čaja). Crni čaj dobiva se procesom fermentacije listova i zato ima crnu boju.

Earl gray je najpoznatiji brand crnog čaja, dobio je ime po engleskom premijeru Grayu. Earl gray je crni čaj kojemu je dodano malo ulja bergamote.

Priprema crnog čaja

Crni čaj radi se dodavanjem 2.25 g (jedne vrećice) čaja na 2 dcL kipuće vode. Vrećicu nakon 3 do 4 minuta trebate izvaditi. Po potrebi može se zasladiti, a u britanskoj kulturi popularna je konzumacija crnog čaja s mlijekom. 

Zeleni čaj

zeleni čaj za prostatu
Foto: Photospin

U zadnje vrijeme postaje jako popularan na zapadu, uglavnom zbog svojih nutritivnih vrijednosti koje su dobre za zdravlje. Zeleni čaj proizvodi se minimalnom obradom lista čajevca, a s obzirom na to da nema procesa fermentacije kao kod crnog čaja boja listova ostaje zelena.

Zelenu boju daje klorofil iz lista. Za zeleni čaj karakterističan je bitan spoj naziva “katehin”, prirodni antioksidans i najvažniji sastojak zelenog čaja. Koncentracija katehina u zelenom čaju usporediva je s onom u žutom.

Priprema zelenog čaja

Jako je važno da vrećicu zelenog čaja ne stavljate u kipuću vodu jer će tada čaj imati gorak okus. Zeleni čaj priprema se na 60- 80 °C. Vrećica treba biti umočena u vodu 2- 3 minute, ne dulje.

Bijeli čaj

bijeli-caj
Foto: Photospin

Bijeli čaj se dobiva identično kao i zeleni samo se u bijeli čaj stavljaju mlađi listovi. Bijeli čaj nema toliko klorofila kao zeleni pa nema onaj ‘travkasti’ okus. U procesu dobivanja ovog čaja nema fermentacije. 

Priprema bijelog čaja

Kao i kod zelenog, i bijeli ne radimo u kipućoj vodi nego na 60- 80 stupnjeva. Vrećicu umakati 5 minuta.

zuti caj
Žuti čaj

Žuti čaj dobiva se slično kao zeleni samo se lišće dulje suši, a spora oksidacija je razlog poprimanja žute boje.

Priprema žutog čaja

Žuti čaj raditi na oko 80 stupnjeva Celzijusa. Baš kao i zeleni, i žuti će biti gorak ako se radi u kipućoj vodi.

Količina antioksidansa u čaju

Crni čaj je na dnu ljestvice s najmanje antioksidansa. Za to je zaslužna kompleksnija proizvodnja koja sa sobom nosi i uništavanje nekih nutrijenata. Zeleni i žuti čaj bogati su antioksidansima.

2001. godine znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu proveli su istraživanje s kojim su htjeli dokazati povezanost konzumacije crnog čaja s obnovom stijenki krvnih žila. U istraživanju je sudjelovalo čak 66 pacijenata, nasumično odabranih.

Studija je pokazala da kratkotrajno i dugoročno konzumiranje crnog čaja poboljšava prohodnost arterija kod pacijenata oboljelih od koronarne arterijske bolesti.

Postoje određene kontroverze vezano za blagotvorno djelovanje zelenog čaja. Naime, neki tvrde da on može liječiti čak i određene vrste raka te multiplu sklerozu, ali niti jedna od tih tvrdnji nije dokazana.

U svrhu što detaljnijeg istraživanja svojstava zelenog čaja studija provedena 2018. godine na Sveučilištu  Junagadh u Indiji pokazala je pozitivan učinak zelenog čaja na miševe oboljele od dijabetesa tipa 2. Naime, rezultati su pokazali značajno smanjenje razine inzulina kod miševa koji su konzumirali zeleni čaj, a smatra se da je to rezultat katehina prisutnog u zelenom čaju.

Bijeli čaj je po sastavu antioksidansa blizak zelenom. Minimalnim procesiranjem bijelog čaja osigurano je očuvanje fitokemikalija.

Prema istraživanju provedenom na fakultetu farmacije u Indiji, pozitivni učinci bijelog čaja na zdravlje su idući:

 • Katehini iz bijelog čaja efektivno smanjuju razinu kolesterola njegovom apsorpcijom iz tankog crijeva, smanjuju topljivost kolesterola i  povećavaju izlučivanje kolesterola iz organizma putem stolice. Smanjuju razinu lošeg kolesterola, a povećavaju razinu dobrog. S obzirom na sve navedeno, djeluju preventivno na aterosklerozu i kardiovaskularne bolesti te smanjuju hipertenziju, odnosno povišeni krvni tlak.
 • Katehini i polifenoli iz bijelog čaja s obzirom na svoja antioksidativna svojstva mogu prevenirati srčani udar. 
 • Flavonoidi, druga skupina antioksidansa iz bijelog čaja, poznati su po tome što zaustavljaju razvoj karcinoma prostate, debelog crijeva, tankog crijeva i želuca.

Žuti čaj karakteriziraju protuupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva.

Istraživači sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Poznan-u ispitivali su antikancerogena svojstva žutog čaja na miševima oboljelih od raka jetre. Istraživanje je provedeno s idejom da žuti čaj (kao i ostala tri čaja bijeli, crni i zeleni) sadrži u svom sastavu katehine te da to utječe na njegova antikancerogena svojstva. Studija je objavljena 2015. godine. Rezultati su pokazali da su miševi tretirani žutim čajem imali bolje stanje jetre u odnosu na one koji nisu. Pretpostavlja se da dugoročna konzumacija žutog čaja može dovesti do smanjenja rizika od karcinoma jetre.

Gdje kupiti čaj i koja je cijena?

Crni i zeleni čaj moguće je kupiti u skoro svakoj trgovini. Što se tiče žutog i bijelog, njih možete pronaći u prodavaonicam zdrave hrane, biljnim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Cijene crnog i zelenog čaja su od 7 do 18 kn za pakovanje od 20 vrećica ili 25g čaja u listićima. Bijeli i žuti čaj su par kuna skuplji.

Koliko kofeina ima kava, crni, zeleni, bijeli i žuti čaj?

Ove vrijednosti mogu varirati ovisno o kvaliteti čaja, procesu pripreme i sl. Mi donosimo prosječne vrijednosti kofeina u napitku:

 • Šalica crne kave » 80-160 mg
 • Crni čaj » 50 mg
 • Zeleni čaj » 25 mg
 • Bijeli čaj » 12 mg

Čaj za odvikavanje od kave

Želite li smanjiti unos kofeina, ali ne želite to učiniti naglo da vas ne bi boljela glava dobra je metoda zamijeniti kavu čajem. I to tako da prvi tjedan pijete crni čaj, drugi tjedan zeleni, a treći tjedan bijeli čaj. Bijeli čaj ima skoro nezamjetnu količinu kofeina.

Čajevi bez kofeina

Crni i zeleni čaj postoje i u beskofeinskoj verziji, ali njihov okus je tada promijenjen.

Čajevi i mršavljenje

Čajevi mogu pomoći u mršavljenju, ali ne onako kako neki epski naslovi najavljuju, Čaj može pomoći pri mršavljenju, više o tome » zeleni čaj i mršavljenje

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Kujawska, M., Ewertowska,M., Adamska T., Ignatowicz E., Gramza-Michałowska A., Jodynis-Liebert J., (2016.) Protective effect of yellow tea extract on N-nitrosodiethylamine-induced liver carcinogenesis, Pharmaceutical Biology, 54:9, 1891-1900, DOI: 10.3109/13880209.2015.1137600
 2. A Pawar H., (2018.) White Tea a Day Keeps Disease Away: A Review
 3. Gajera HP., G Hirpara D., (2018.) Anti-hyperglycemic Effect and Regulation of Carbohydrate Metabolism by Phenolic Antioxidants of Medicinal Plants against Diabetes
 4. Duffy S.J., Keaney J. F., Holbrook M., Gokce N., Swerdloff P.L., Frei B., Vita J.A., (2001.) Short- and Long-Term Black Tea Consumption Reverses Endothelial Dysfunction in Patients With Coronary Artery Disease

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

3.80 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bijeli čaj, žuti čaj cijena, bijeli čaj cijena, crni čaj, bijeli čaj gdje kupiti, caj bez kofeina, čajevi bez kofeina, žuti čaj, gdje kupiti bijeli čaj, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu