Pu-erh čaj: Njegovo lišće snižava kolesterol i ubrzava metabolizam, a zaljubit ćete se na prvi gutljaj

Pu-erh čaj

Kineski čaj je pravo blago za naše zdravlje, a napravljen je od vrhunskih listova malog zimzelenog drva Camellia sinensis. Postoji sedam vrsta pravih kineskih čajeva zanimljivih okusa iz istih listova ovog drveta. Jedan od njih je pu-erh čaj koji pripada vrsti tamnog čaja.

Ova jedinstvena vrsta fermentiranog čaja tradicionalno se proizvodi u kineskoj provinciji Yunnan i jedna je od najstarijih vrsta čaja na svijetu. Napravljen je od velikih listova podvrste drveta Camellia sinensis poznatog kao “divlje staro drvo” koje raste u toj regiji. Listovi tamnog čaja fermentiraju se prirodnim odležavanjem ili kontroliranom fermentacijom.

Fermentacija tamnog čaja može biti ubrzana ili prirodna i spora. Čaj dobiven ubrzanom fermentacijom naziva se zreli čaj i ne mora odležati da bi se postigao blag okus. Sirovi tamni čaj je prirodno zelen i godinama razvija boju i okus. Zreli čaj ima zemljani okus bez gorčine, dok sirovi čaj može imati različite note, od duhana do sijena. 

Osim polifenola i kofeina, pu-erh čaj sadrži cijeli niz različitih gljivica i bakterija, pri čemu je sirovi pu-erh bogatiji gljivicama, a fermentirani bakterijama.

Tamni pu-erh čaj se obično prodaje u komprimiranim pločicama ili kolačićima, ali dostupan je i čaj sa rastresitim lišćem. Kolačići pu-erha u stalnom su stanju promjene, a kako tijekom mjeseci i godina odvajate listove od kolačića da biste ih pili, nijednom čaj neće imati isti okus. S godinama se mijenja i raste zajedno s vama, pa je posebno zanimljiv za ljubitelje čaja.

Jednom kad isprobaju njegov jedinstven okus, mnogi mu ostaju vjerni cijelog života.

Ljekovitost pu-erh čaja
FOTO: Shutterstock

Ljekovitost pu-erh čaja

Pu-erh čaj povećava našu energiju i koncentraciju zbog visokog sadržaja kofeina. Ispijanje samo jedne šalice dnevno može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Kineska studija pokazuje da pu-erh čaj ublažava stres, tjeskobu, smanjuje loš kolesterol i sprječava bolesti povezane s pretilošću.

Pu-erh čaj koristi svoja antioksidativna svojstva za povećanje razine kisika čime poboljšava cirkulaciju i protok krvi. Na taj način čuva zdravlje mozga i koristan je u borbi protiv glavobolja i migrene.

Znanstvenici vjeruju da su antioksidansi polifenoli razlog potencijalne upotrebe pu-erh čaja u prevenciji ili liječenju određenih vrsta raka. Naime, polifenoli djeluju na uklanjanje slobodnih radikala i pomažu u zaustavljanju proizvodnje tumornih stanica. Oni također pomažu u razvoju veće koštane mase i veće čvrstoće kostiju, a kineske studije pokazuju da redovita konzumacija ovog čaja može pomoći kod osteoporoze.

Budući da je pu-erh čaj bogat antioksidansima, ali i vitaminom C, ispijanje šalice ovog napitka svaki dan proljepšava i pomlađuje kožu i štiti je od oštećenja. Također je odličan u prevenciji bolesti poput obične prehlade i gripe, a svojim protuupalnim svojstvima pomaže u smanjenju boli i nelagode.

S obzirom da je fermentiran, ima puno veću koncentraciju važnih antioksidansa od nefermentiranih čajeva.

Pu-erh čaj – mršavljenje

Pu-erh čaj poboljšava probavu i pomaže u ublažavanju simptoma zatvora zahvaljujući lovastatinu u listovima čaja. Antioksidansi i polifenoli također pomažu u probavi i razgradnji masti.

Najnovija kineska studija usporedila je ovaj čaj sa zelenim i crnim čajem i zaključila da je pu-erh učinkovitiji za regulaciju tjelesne težine od drugih vrsta.

Drugo istraživanje pokazalo je da je svakodnevno ispijanje pu-erh čaja povezano sa značajnim gubitkom težine, smanjenim indeksom tjelesne mase i poboljšanim lipidnim profilom.

Pu-erh čaj - priprema
FOTO: Shutterstock

Pu-erh čaj – priprema

Za pu-erh kažu da je čaj s dušom, karakterom i osobnošću, posebno ako je odležao desetljećima i ubran s drevnih stabala čaja. Dolazi u zelenim i crnim varijantama, a najviše se cijeni u čistom obliku, bez dodataka drugih aroma. Ima ugodan i jedinstven blagi slatki okus, a njegovi kuhani listovi odišu aromom jesenskog lišća.

S obzirom na to da sadrži kofein, često se konzumira ujutro ili rano poslijepodne za povećanje razine energije. Većina ljudi može sigurno popiti do tri šalice pu-erh čaja dnevno, osim ako ne konzumiraju velike količine drugih napitaka s kofeinom.

Za čaj se koristi jedan kolačić ili 3 – 4 g listova čaja po šalici.

  1. Stavite kolačić ili listove čaja u čajnik i dodajte tek toliko kipuće vode da pokrije listove.
  2. Zatim bacite vodu i ponovite ovaj korak još jednom, pazeći da izbacite svu vodu. Ovo “ispiranje” se koristi kako bi se osigurala visoka kvaliteta čaja.
  3. Napunite čajnik kipućom vodom i ostavite da se čaj kuha dvije minute. Ovisno o vašim preferencijama okusa, možete ga kuhati duže ili kraće.
  4. Ulijte čaj u šalice i dodajte po želji mlijeko, vrhnje i sladilo.

Kako biste osjetili sve prednosti, pijte ga nakon obroka, ali ne odmah nakon jela.

Zreli pu-erh čaj nema gorčinu i gotovo ga je nemoguće prekuhati, što ga čini izvrsnim izborom za početnike.

Kontraindikacije

Pu-erh čaj sadrži kofein koji kod povećane konzumacije može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, kao što su antidepresivi. Ako se kofein uzima s ovim lijekovima, to može povećati rizik od ozbiljnih nuspojava, uključujući ubrzan rad srca i vrlo visok krvni tlak. Ako koristite lijekove, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Pu-erh čaj - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Pu-erh čaj – gdje kupiti

Kupovina ovog čaja izazovan je posao jer treba nešto vemena i truda kako biste pronašli pu-erh vrhunske kvalitete. Možete ga nabaviti preko raznih internetskih trgovina, u specijaliziranim prodavaonicama čajeva ili trgovinama zdrave hrane.

Pu-erh čaj – cijena

Cijena se kreće od 60 do 120 kn za 100 g čaja. Što je kvaliteta čaja veća, veća je i njegova cijena.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Shoemaker, S. (2020). Pu-erh Tea: Benefits, Dosage, Side Effects, and More. Healthline.
  2. Falkowitz, M. (2019). Why Tea Addicts Go Crazy for Pu-Erh. Serious Eats.
  3. Chinese Tea Guide. Simple Loose Leaf.
  4. Pu-erh Tea Health Benefits. The Drunken Onion.
  5. 10 Pu-erh Tea Benefits Based On Science. Mansa Tea.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu