Svakodnevno ispijanje čaja smanjuje rizik od razvoja dijabetesa 2: Evo koji čajevi i koliko šalica je u pitanju

Svakodnevno ispijanje čaja smanjuje rizik od razvoja dijabetesa 2

Ispijanje najmanje četiri šalice čaja dnevno moglo bi smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, sugerira nova studija. Studija je pokazala da je svakodnevno ispijanje crnog, zelenog ili oolong čaja povezano sa 17 % nižim rizikom od dijabetesa u prosječno 10 godina. Ispijanje 1 – 3 šalice čaja dnevno smanjuje rizik za 4 %. 

Nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Europske udruge za proučavanje dijabetesa u Stockholmu, a temelje se na pregledu 19 studija kojima je obuhvaćeno više od milijun ljudi. Vodeća autorica Xiaying Li sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju Wuhan u Kini o istraživanju je rekla sljedeće:

Naši rezultati su uzbudljivi jer sugeriraju da ljudi mogu činiti nešto toliko jednostavno kao što je ispijanje četiri šalice čaja dnevno kako bi potencijalno smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Pročitajte članak “Dijabetes tip 2 – uzroci, simptomi i liječenje“.

Prije nego posegnete za čajevima, kontrolirajte težinu

Prethodno istraživanje pokazalo je da bi čaj mogao biti koristan za zdravlje, djelomice jer sadrži antioksidanse i polifenole koji mogu štititi od bolesti. No, kako bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2, stručnjaci se slažu da bi ljudi prvenstveno trebali kontrolirati svoju težinu pošto je pretilost glavni uzrok razvoja navedene bolesti. 

Pročitajte članke:

Svaka šalica čaja dnevno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za otprilike 1 %
FOTO: Shutterstock

Kad su istraživači napravili sustavni pregled postojećih studija do rujna 2021. iz osam zemalja, analiza je pokazala da svaka šalica čaja dnevno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za otprilike 1 %. Nalazi su se potvrdili neovisno o vrsti čaja koji ljudi piju, jesu li bili muškarci ili žene i bez obzira na to gdje su živjeli.

Li je rekla da se pokazalo da čaj smanjuje rizik, ali samo kad se pije u prilično velikim količinama:

Moguće je da određene komponente čaja, poput polifenola, mogu smanjiti razinu glukoze u krvi, ali možda je potrebna dovoljna količina tih bioaktivnih spojeva da bi bilo učinkovito. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu