Sedam neočekivanih znakova da se ne krećete dovoljno

Posljedice sjedilačkog načina života

U današnjem brzom svijetu, kada nam tehnološki napredak život čini sve ugodnijim, lako je upasti u zamku sjedilačkog načina života. S dugim satima provedenim za radnim stolom, ispred ekrana ili u vožnji automobilom fizička aktivnost često pada u drugi plan.

Međutim, posljedice nedostatka kretanja nadilaze samo fizičku spremnost. Iznenađujuće, postoje suptilni znakovi koji pokazuju da se ne krećete dovoljno, što utječe na vaše fizičko i mentalno blagostanje.

Evo koji su očekivani pokazatelji.

Stalni umor

Iako se može činiti kontraintuitivnim, stalni umor zapravo može biti znak nedovoljne tjelesne aktivnosti. Kada vaše tijelo ostane sjediti dulje vrijeme, to može dovesti do smanjene razine energije i osjećaja letargije.

Redovita tjelovježba pomaže potaknuti cirkulaciju, povećati dotok kisika u tkiva i poboljšati ukupnu razinu energije. Ako ste stalno umorni iako ste dovoljno spavali, možda je vrijeme da uključite više kretanja u svoju dnevnu rutinu.

Poteškoće s koncentracijom

Jeste li primijetili pad svoje sposobnosti koncentracije? Nedostatak kretanja mogao bi biti faktor koji pridonosi. Tjelesna aktivnost povezana je s poboljšanom kognitivnom funkcijom i mentalnom jasnoćom.

Kada pomičete tijelo, povećavate dotok krvi u mozak, što pomaže u izoštravanju vašeg fokusa i kognitivnih sposobnosti. Uključivanje kratkih naleta aktivnosti tijekom dana može pomoći u borbi protiv mentalnog umora i poboljšati razinu koncentracije.

Promjene raspoloženja i razdražljivost

Sjedilački način života može utjecati na vaše mentalno zdravlje, dovodeći do promjena raspoloženja, razdražljivosti i povišene razine stresa. Tjelovježba prirodno popravlja raspoloženje, oslobađa endorfine koji potiču osjećaj sreće i blagostanja.

Kada se ne krećete dovoljno, propuštate ove dobrobiti za poboljšanje raspoloženja, zbog čega se možete osjećati razdražljivo i emocionalno iscrpljeno. Dodavanje redovite tjelovježbe u vašu rutinu može vam pomoći stabilizirati raspoloženje i smanjiti stres i tjeskobu.

nedostatak kretanja također može utjecati na vaš probavni sustav
FOTO: Shutterstock

Probavni problemi

Iznenađujuće, nedostatak kretanja također može utjecati na vaš probavni sustav.

Tjelesna aktivnost potiče probavu tako što pomaže učinkovitijem kretanju hrane kroz probavni trakt.

Kada sjedite, probava se usporava, što dovodi do nadutosti, zatvora i nelagode. Uključivanje lagane tjelovježbe, poput šetnje nakon jela, može pomoći probavi i ublažiti probavne probleme.

Loše držanje i ukočenost mišića

Sati provedeni sjedeći za stolom ili pogrbljeni na kauču mogu naštetiti vašem držanju i doprinijeti ukočenosti i napetosti mišića.

Nedostatak kretanja dovodi do slabljenja mišića i neuravnoteženog držanja, povećavajući rizik od bolova u leđima i drugih mišićno-koštanih problema. Uključivanje redovitih pauza za istezanje i kretanje tijekom dana može poboljšati fleksibilnost, ublažiti ukočenost mišića i održati dobro držanje.

Povećan rizik od kroničnih bolesti

Posljedica sjedilačkog načina života koja najviše zabrinjava je povećani rizik od kroničnih bolesti kao što su pretilost, bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka.

Dugotrajno sjedenje povezano je s većim rizikom od razvoja ovih stanja, neovisno o drugim čimbenicima načina života. Prioritiziranje tjelesne aktivnosti može pomoći u ublažavanju ovih rizika i poboljšanju cjelokupnog zdravlja i dugovječnosti.

Loša kvaliteta sna

Ako se borite da se dobro naspavate, nedostatak kretanja tijekom dana mogao bi biti faktor koji tome pridonosi. Dokazano je da redovita tjelovježba potiče bolju kvalitetu sna smanjenjem stresa, tjeskobe i nesanice.

Kada sjedite, vaše tijelo možda neće potrošiti dovoljno energije tijekom dana za poticanje mirnog sna noću. Bavljenje umjerenom tjelovježbom ranije tijekom dana može pomoći u reguliranju ciklusa spavanja i budnosti te poboljšati kvalitetu sna.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu