Ako sjedenje zamijenite s ove dvije stvari, možete smanjiti kilograme i centimetre struka!

studija je otkrila da je odabir mirnog sna umjesto sjedilačkog ponašanja povezan s gubitkom težine

Unatoč općoj svijesti da je povećana tjelesna aktivnost korisna, ostala je nejasna optimalna razina intenziteta za mršavljenje i poboljšanje zdravlja srca, kao i količina potrebna za značajan učinak.

Analiza objavljena 10. studenog u časopisu European Heart Journal imala je za cilj istražiti vezu između različitih razina snažne aktivnosti i ključnih čimbenika kardiovaskularnog rizika. Ova studija, prva takve vrste, istraživala je kako naše kretanje tijekom 24-satnog dana utječe na zdravlje srca.

Rezultati analize

Primarni nalaz istraživanja je da je, iako čak i manje promjene u kretanju pozitivno utječu na zdravlje srca, intenzitet aktivnosti bitan. Dr. Jo Blodgett, glavni autor i znanstveni suradnik na Institutu za sport, tjelovježbu i zdravlje na Sveučilišnom koledžu u Londonu, naglasila je važnost zamjene sjedenja umjerenom do snažnom aktivnošću koja ubrzava otkucaje srca i disanje, čak i za kratko vrijeme.

Ovi su nalazi u skladu s najnovijim američkim smjernicama o tjelesnoj aktivnosti, naglašavajući važnost umjerenih i energičnih aktivnosti. Smjernice preporučuju da se odrasli uključe u najmanje 150 – 300 minuta aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno, zajedno s aktivnostima jačanja mišića najmanje dva dana u tjednu.

Naime, studija je otkrila da je odabir mirnog sna umjesto sjedilačkog ponašanja povezan s gubitkom težine i smanjenim opsegom struka.

Analizirajući podatke iz šest studija koje su uključivale više od 15.000 sudionika u pet zemalja, istraživači su mjerili zdravlje srca koristeći faktore kao što su BMI, opseg struka, kolesterol, trigliceridi i razina šećera u krvi. Rezultati su pokazali da umjerena ili energična aktivnost pruža najznačajnije kardiovaskularne dobrobiti, nakon čega slijede lagana aktivnost, stajanje i spavanje, u usporedbi sa štetnim učincima dugotrajnog sjedenja.

Pročitajte članak “Predugo sjedite i malo se krećete? Evo kako “nesvjesno” uklopiti kretanje u svakodnevni život“.

umjerena tjelovježba uključuje aktivnosti koje ubrzavaju otkucaje srca, poput brzog hodanja ili vožnje bicikla
FOTO: Shutterstock

Dodatnih pet minuta aktivnosti ima pozitivan učinak na zdravlje srca

Drugi dio studije koristio je modele za procjenu učinaka zamjene sjedenja drugim aktivnostima na zdravlje srca. Utvrđeno je da je samo dodatnih pet minuta umjerene ili snažne aktivnosti dnevno imalo primjetne pozitivne učinke na zdravlje srca.

Kako bi se ilustrirao učinak u stvarnom svijetu, studija je predstavila scenarij koji uključuje 54-godišnju ženu s prosječnim BMI-jem. Zamjena 30 minuta sjedenja umjerenom ili snažnom aktivnošću dovela je do smanjenja BMI-ja za 2,4 %, opsega struka za 2,7 % i šećera u krvi za 3,6 %.

Blodgett je objasnila da umjerena tjelovježba uključuje aktivnosti koje ubrzavaju otkucaje srca, poput brzog hodanja ili vožnje bicikla, dok snažne aktivnosti uključuju trčanje ili kratke nalete intenzivnih pokreta poput penjanja stepenicama. Studija je naglasila da čak i mala povećanja aktivnosti visokog intenziteta mogu značajno poboljšati zdravlje srca.

Dr. Michael McConnell, klinički profesor i kardiolog na Stanford Medicine, podržao je nalaze i za Everyday Health je izjavio da čak i minimalno povećanje aktivnosti ima zdravstvene prednosti. Istaknuo je uklanjanje prethodne smjernice koja je zahtijevala da naleti vježbanja traju najmanje 10 minuta, naglašavajući da svaka minuta aktivnosti sada pridonosi cjelokupnom zdravlju.

Ukratko, studija naglašava pozitivan učinak malih promjena u intenzitetu aktivnosti na zdravlje srca, podupirući ideju da je više aktivnosti, osobito većeg intenziteta, općenito bolje. Istraživanje također naglašava povoljne učinke odabira mirnog sna umjesto sjedilačkog ponašanja, naglašavajući važnost razumijevanja pojedinačnih kardiovaskularnih čimbenika rizika za učinkovitu prevenciju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu