Simptomi fibromialgije – kako prepoznati ovu bolest?

fibromialgija

Fibromialgija je česta reumatološka bolest koji karakterizira široko proširena bol u mišićima i zglobovima, povezana s umorom, problemima sa spavanjem i raspoloženjem. Točan uzrok se ne zna, no trenutno se smatra da nastaje zbog promijenjenog načina procesuiranja boli koji putuje s periferije u mozak.

Dva su ključna pojma u dijagnostici fibromialgije, a to je alodinija (pojava boli na bezbolni podražaj) te hiperestezija (pojačana percepcija boli pri blago bolnom podražaju). Istraživanja su pokazala da kod ljudi koji boluju od fibromialgije dolazi do promijenjene koncentracije određenih tvari koje sudjeluju u putu prijenosa boli. 

Rizični faktori za nastanak ove bolesti su ženski spol (6 puta češći kod žena), srednja dob, niža financijska primanja, razvedeno bračno stanje. Fibromialgija se češće javlja uz druge somatske bolesti poput sindroma kroničnog umora, iritabilnog kolona, kronične glavobolje, reumatoidnog artritisa te lupusa. Smatra se da i genetika ima svoju ulogu u nastanku ove bolesti. Također je primijećeno da se često zna pojaviti nakon nekog stresnog događaja, poput automobilske nesreće. 

Dijagnoza ove bolesti se postavlja klinički, odnosno praćenjem simptoma i isključivanjem drugih uzroka tegoba. 

Svi simptomi fibromialgije 

Glavni simptom je kronična (dulja od 3 mjeseca) i proširena (uključuje lijevu i desnu stranu tijela, iznad i ispod struka) bol. Najčešće su zahvaćeni: 

 • gornji ili bočni dio natkoljenice,
 • vanjski dio lakta,
 • vrat,
 • gornji dio leđa,
 • zatiljak,
 • prsa.

Kako bolest napreduje tako se i bol širi na sve veća područja tijela. Može biti jača ujutro i povezana s ukočenosti i neelastičnosti mišića. Čimbenici koji mogu dodatno pojačati bol su hladnoća, nesanica, stres, emocionalni i fizički napor, vlaga

Umor
Foto: Pixabay

Drugi prateći simptomi su: 

 • Umor – bolesnici se žale na probleme umora odmah nakon ustajanja te nakon i manjeg oblika fizičkog rada. Sindrom nemirnih nogu nekoliko je puta češći kod bolesnika s ovom bolesti koji može dodatno buditi ljude iz sna.
 • Glavobolja – pojava fibromialgije povezana je s kroničnom glavoboljom. Točan uzrok nije utvrđen, no smatra se da je u pozadini disbalans hormona. Glavobolja može imati karakteristike migrene, biti praćena povraćanjem, mučninom i pojačanom osjetljivošću na svjetlost.
 • Kognitivne poteškoće – podrazumijeva tegobe poput manjka koncentracije, mogućnosti fokusiranja i koncentriranja na izvršavanje mentalnih zadataka. 
 • Mentalne tegobe – često se znaju javiti depresija, anksioznost i PTSP kao prateći simptomi fibromialgije.
 • Jutarnja ukočenost.
 • Parestezije – osjećaji poput trnjenja i žmaraca u rukama i nogama.

Ukoliko primijetite neke od ovih simptoma javite se svom liječniku.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Fibromialgija, MSD priručnik dijagnostike i terapije
 2. Fibromyalgia – Symptoms and causes , Mayo Clinic
 3. Wilkinson I.B et al., (2017.), Oxford Handbook of clinical medicine, Oxford University Press, New York,. Odabrana poglavlja

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Više o fibromialgiji saznajte u sljedećim tekstovima dr. Vlaste Urban-Tripović:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.31 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: fibromialgija simptomi, fibromijalgija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu