Koliko je marihuana zapravo korisna, a koliko štetna?

marihuana

Pobornici legalizacije marihuane ističu isključivo njezine pozitivne strane, dok protivnici očekivano samo štetne. Odgovor na pitanje koliko je marihuana zbilja dobra za zdravlje možda ima novo istaživanje.

Nova američka studija je pokazala da su terapeutska svojstva marihuane ograničena te da marihuana čak povećava rizik od nekih nuspojava. U studiji su se analizirani rezultati 79 kliničkih ispitivanja.

Autori studije smatraju kako postoje slabi dokazi da ova biljka može pomoći oboljelima od raka koji imaju mučninu zbog kemoterapije te osobama koje pate od nesanice i Touretteova poremećaja. Također, nije primjećeno nikakvo poboljšanje kada je riječ o depresiji. Ipak kanabinoidi mogu biti djelotvorni u liječenju kroničnih neuropatskih bolova i grčeva prouzročenih multiplom sklerozom.

Istraživanje je pokazalo i veći rizik od nekih nuspojava. Najčešći su vrtoglavica, mučnina, pospanost, euforija, povraćanje, dezorijentiranost, suhoća usta, gubitak ravnoteže i halucinacije.

Znanstvenici nisu utvrdili jasnu razliku između korisnog i štetnog djelovanja ovisno o vrsti kanabinoida i o načinu primjene. Postoji stotinjak kanabinoida u biljci konoplje.

Autori napominju da su potrebna “temeljitija klinička ispitivanja kako bi se potvrdio učinak kanabinoida i dodatna istraživanja radi procjene same biljke, budući da nema puno znanstvenih informacija o njezinu djelovanju”.

Pročitajte naš tekst o tome je li marihuana droga ili lijek. Ili možda oboje?

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu