Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Skijaskopija – što je, kako i zašto se izvodi, cijena

skijaskopija

Skijaskopija ili retinoskopija je metoda za objektivno određivanje refrakcijske pogreške oka – dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam. To je brz, jednostavan i pouzdan način za procijenu potreba za naočalama te zahtijeva minimalnu suradnju pacijenta.

Kada je potrebna skijaskopija?

Skijaskopiju se preporučuje kada dijete ili mlada osoba vidi dobro, ali se pri tom napreže ili:

  • kada oko bježi,
  • kod osjećaja težine u očima,
  • crvenila,
  • suzenja,
  • glavobolje,
  • i zamora pri dužem čitanju ili gledanju u računalo.

Kako izgleda skijaskopija?

Pretraga se treba odvijati u mračnoj prostoriji (komori). Prije pretrage ukapava se atropin, homatropin ili tropikamid koji proširuju zjenicu. Taj proces traje oko jedan sat jer se kapi daju svakih 15 do 20 minuta.

Kada se zjenica proširi, blokira se refleks akomodacije (prilagođavanja) oka koji ometa pretragu. Time se omogućuje preciznije određivanje refrakcijske pogreške oka. Danas su u upotrebi i kompjuterizirani refraktometri. Za njih obično nije potrebno prethodno proširivanje zjenica.

Oftalmolog za vrijeme pretrage sjedi nasuprot ispitanika na udaljenosti od jednog metra i ogledalom u oko usmjerava svjetlost koja dolazi iz svjetiljke iza glave ispitanika. Pacijent nekoliko sekundi ili nekoliko minuta gleda u svjetlo koje liječnik usmjerava ravno u zjenicu.

Većina odraslih i djece može bez anestezije gledati u svjetlo dovoljno dugo da bi skijaskopija bila uspješna. Anestezija je potrebna u rijetkim slučajevima. Pomicanjem snopa svjetlosti gore-dolje preko oka, oftalmolog prati kretanje odbijene svjetlosti. Ona se još zove i crveni refleks ili odraz oka.

Nakon toga ispred oka se postavljaju leće te se provjerava njihov utjecaj na uzorak kretanja odbijene svjetlosti. One se isprobavaju sve dok se ne pronađe ona, čije vrijednosti otkrivaju stupanj pogreške oka, odnosno one koja ispravlja neoštrine.

retinoskopija

Kako se pripremiti za skijaskopiju?

Širenje zjenica privremeno slabi vid. Preporučuje se da se pretraga provede na dan kada to neće ometati pacijenta u svakodnevnim aktivnostima. Također, potrebno je osigurati pratnju i nekoga tko može voziti umjesto pacijenta ili mu pomoći da dođe kući. Taj će dan pacijent biti osjetljiv na svjetlost, osobito sunčevu pa će mu trebati sunčane naočale.

Cijena skijaskopije

Na pretragu se u bolnicama čeka od mjesec dana do tri mjeseca, a ponekad i duže. Cijena pretrage u privatnim zdravstvenim ustanovama kreće se od 100 do 250 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: skijaskopija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu