Liječnici upozoravaju: Imate loš vid ili mrenu? To bi mogao biti prvi znak ove teške bolesti

Pogoršanje vida moglo bi biti znak kognitivnog pada

Pogoršanje vida moglo bi biti znak kognitivnog pada, tvrde američki liječnici i znanstvenici, koji kažu da bi ovo otkriće moglo pomoći da se ranije otkriju stanja poput Alzheimerove bolesti.

Tim znanstvenika na čelu s Joshuom R. Ehrlichom sa Sveučilišta u Michiganu otkrio je da je objektivno izmjereno oštećenje vida povezano s većom učestalošću demencije.

No, budući da se smatra kako se većina takvih oštećenja može spriječiti, napori u cilju davanju prioriteta zdravom vidu mogli bi zauzvrat biti važni za optimizaciju kognitivnih funkcija, rekli su liječnici nakon što su pregledali podatke o gotovo 4.000 ljudi u dobi od 71 godine i više iz Nacionalne studije trendova zdravlja i starenja (NHATS) u SAD-u iz 2021.

Operacija katarakte smanjuje rizik od demencije
FOTO: Shutterstock

Operacija katarakte smanjuje rizik

Tim je u svojoj procjeni podataka koju je objavila Američka liječnička udruga i za koju vjeruje da je prva takve vrste provedena u 15 godina rekao:

Većina oštećenja vida kod starijih osoba može se spriječiti ili se jednostavno još nije riješila intervencijama poput naočala ili operacije katarakte.

Operacija katarakte smanjuje rizik od demencije, tvrde znanstvenici, dodajući da optimizacija vida može spriječiti do 100.000 prevladavajućih slučajeva demencije u SAD-u.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu