Demencija i fototerapija: Nova metoda kojom se može izliječiti ova teška bolest? Evo što kažu znanstvenici

Demencija i fototerapija

Demencija je poremećaj od kojeg pati više od 55 milijuna ljudi diljem svijeta. Najčešći oblik demencije je Alzheimerova demencija, a postoje i druge vrste poput vaskularne demencije, demencije s Lewyjevim tijelima i frontotemporalne demencije.

Više o vrstama demencije možete pročitati u članku “Vrste demencije: Bruce Willis ima frontotemporalnu demenciju! Evo o čemu je riječ i koji su još manje poznati tipovi demencije“.

Simptomi demencije

Simptomi demencije najbolje se opisuju kao oslabljena sposobnost pamćenja, razmišljanja ili donošenja odluka koja ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Psihološki simptomi i simptomi koji se odražavaju u ponašanju uključuju:

  • agitaciju
  • agresiju
  • apatiju
  • psihozu
  • često ponavljanje pitanja
  • lutanje
  • druga neprikladna ponašanja.

Postoji li lijek za demenciju?

Lijek za demenciju ne postoji, no postoje pojedini lijekovi i terapije kojima se mogu ublažiti simptomi demencije. Jedna od takvih terapija otkrivena je nedavno, a riječ je o fototerapiji – terapiji svjetlom koja se trenutno koristi za liječenje kožnih bolesti ili upala.

Fototerapija podrazumijeva korištenje ultraljubičastog ili elektromagnetskog zračenja koje se fotobiološkim djelovanjem pretvara u kemijsku energiju i stvara fotokemijsku reakciju.

Više o fototerapiji možete pročitati u članku “Fototerapija – postupak, djelotvornost i nuspojave“.

fototerapija i demencija
FOTO: Shutterstock

Demencija i fototerapija – koja je poveznica?

Istraživači Sveučilišta u Pekingu otkrili su da bi fototerapija mogla biti obećavajuća intervencija za ublažavanje simptoma demencije. Studija iz 2022. objavljena je u časopisu Brain and Behavior.

Znanstvenici su analizirali rezultate 12 kliničkih ispitivanja koja su se provodila na pacijentima s demencijom. Od 766 ispitanika neki su su primali fototerapiju, dok drugi nisu.

Primarni cilj ovog istraživanja bio je otkriti kako fototerapija utječe na kognitivnu funkciju mozga koja se mjerila metodom MMSE (Mini-Mental Examination). Sekundarni cilj istraživanja bio je saznati kako fototerapija utječe na ponašanje i psihološke simptome demencije (poput kvalitete sna, agitacije i depresije).

Kod nekih pacijenata s demencijom MMSE rezultati značajno su se poboljšali nakon postupka fototerapije, što znači da je fototerapija pokazala poboljšanje u kognitivnoj funkciji tih pacijenata.

Međutim, istraživači su zaključili da fototerapija nije djelovala na bihevioralne i psihološke simptome.
Neočekivani rezultati istraživanja mogli bi biti prekretnica u terapiji demencije
FOTO: Shutterstock

Neočekivani rezultati istraživanja mogli bi biti prekretnica u terapiji demencije

Istraživači koji su provodili studiju rekli su:

Općenito, čini se da je fototerapija obećavajuća nefarmakološka intervencija bez značajnih štetnih učinaka. Stoga su potrebne daljnje dobro osmišljene studije kako bi se istražili najučinkovitiji uvjeti kliničke primjene, uključujući vrstu uređaja, trajanje, učestalost i vrijeme.

Dr. David A. Merrill, odrasli i gerijatrijski psihijatar i direktor Pacific Brain Health Center’s Pacific Neuroscience Institute u Providence Saint John’s Health Center u Santa Monici, CA, rekao je za Medical News Today:

Definitivno je dokazano da pružanje svjetlosne i neinvazivne stimulacije fototerapijom može pomoći mozgu. Radi se o obećavajućim nalazima koje treba replicirati i proširiti na kliničku populaciju korištenjem uređaja koji se zatim procjenjuju za odobrenje da budu propisane intervencije, pod pretpostavkom (da postoje) pozitivni rezultati.
Studija iz 2020. objavljena u Journal of Alzheimer's Disease Reports pokazala je da fototerapija ipak može poboljšati san, smanjiti simptome depresiju i agitacije
FOTO: Shutterstock

Učinkovitost fototerapije u drugim područjima

Iako su znanstvenici Sveučilišta u Pekingu zaključili da fototerapija nije djelovala na bihevioralne i psihološke simptome, jedno istraživanje ipak je pokazalo suprotno.

Studija iz 2020. objavljena u Journal of Alzheimer’s Disease Reports pokazala je da fototerapija ipak može poboljšati san, smanjiti simptome depresiju i agitacije, a provodila ju je Mariana Figuero, direktorica Centra za istraživanje svjetla i zdravlja (LHRC) i profesorica populacijske zdravstvene znanosti i politike na Icahn School of Medicine u New Yorku.

Figuero tvrdi da svjetlost može poboljšati san i time smanjiti simptome depresije kod pacijenata, a kako se poboljšava sposobnost sna, tako se poboljšava i kognitivna funkcija koja je s njime povezana.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu