Imate li dovoljno vitamina B-12?

vitamin b12

Vitamin B12 je važan za brojne procese u tijelu, uključujući sintezu DNA, nastanak crvenih krvnih stanica i izolacijske ovojnice koja okružuje živčane stanice i omogućuje provođenje signala kroz živčani sustav.

Bez dovoljno, vaše tijelo može doživjeti neke prilično bolne promjene.

Manjak ovog vitamina imaju mnogi, a pogotovo vegetarijanci ili žene koje uzimaju kontracepcijske pilule.

Nedostatak B-12 može izazvati simptome poput slabosti, blijede kože, krvarenja zubnog mesa i želučane probleme. Teži nedostatak očituje se kao perniciozna anemija, a može prouzrokovati druge probleme, najčešće neurološke naravi (trnci, drhtavica, slabost mišića, gubitak pamćenja) ili psihološki problemi (demencija, depresija, psihoze).

nedostatak vitamina b12

Ako mislite da i vama nedostaje ovog vitamina, provjerite sa svojim liječnikom i on ili ona vas može uputiti u pravom smjeru za liječenje. U međuvremenu, osigurajte si zdravu prehranu sa životinjskim proizvodima kao što su jaja, meso, plodovi mora i mliječni proizvodi.

Preporučene dnevne količine (RDA) za zdravu odraslu osobu su 2 μg, a to je količina prisutna u zdravoj i balansiranoj prehrani.

Vitamin B12 podržava energiju, štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunološki sustav i održava pozitivno raspoloženje.

Članak uređen:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Imate li dovoljno vitamina B-12?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.