Imate li dovoljno vitamina B-12?

vitamin b12

Vitamin B12 je važan za brojne procese u tijelu, uključujući sintezu DNA, nastanak crvenih krvnih stanica i izolacijske ovojnice koja okružuje živčane stanice i omogućuje provođenje signala kroz živčani sustav.

Bez dovoljno, vaše tijelo može doživjeti neke prilično bolne promjene.

Manjak ovog vitamina imaju mnogi, a pogotovo vegetarijanci ili žene koje uzimaju kontracepcijske pilule.

Nedostatak B-12 može izazvati simptome poput slabosti, blijede kože, krvarenja zubnog mesa i želučane probleme. Teži nedostatak očituje se kao perniciozna anemija, a može prouzrokovati druge probleme, najčešće neurološke naravi (trnci, drhtavica, slabost mišića, gubitak pamćenja) ili psihološki problemi (demencija, depresija, psihoze).

nedostatak vitamina b12

Ako mislite da i vama nedostaje ovog vitamina, provjerite sa svojim liječnikom i on ili ona vas može uputiti u pravom smjeru za liječenje. U međuvremenu, osigurajte si zdravu prehranu sa životinjskim proizvodima kao što su jaja, meso, plodovi mora i mliječni proizvodi.

Preporučene dnevne količine (RDA) za zdravu odraslu osobu su 2 μg, a to je količina prisutna u zdravoj i balansiranoj prehrani.

Vitamin B12 podržava energiju, štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunološki sustav i održava pozitivno raspoloženje.

Članak objavljen:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.08 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu