Što je Angelina Jolie postigla člankom “Moj medicinski izbor”?

angelina-jolie

Megapopularna glumica i redateljica Angelina Jolie je 14. svibnja 2013. objavila uvodnik u New York Timesu pod naslovom „My Medical Choice“ . U njemu je jednostavnim jezikom, vrlo precizno, iskreno i s puno topline obrazložila svoju odluku da se podvrgne preventivnoj dvostrukoj mastektomiji, kirurškom uklanjanju obiju dojki.

Majka Angeline Jolie umrla od raka dojke

Angelina Jolie, kojoj je majka umrla od raka dojke u 56. godini života, utvrdila je da u sebi nosi mutirani gen BRCA 1 (BReast CAncer 1). Liječnici su joj objasnili da to predstavlja povećan rizik dobivanja raka dojke i raka jajnika. Iako je samo mali dio karcinoma dojke uzrokovan mutacijom gena, osobe s defektnim BRCA1 nose u prosjeku 65% rizika obolijevanja.

Objava ovog teksta je odjeknula širom svijeta. Svi relevantni mediji su prenijeli vijest o kojoj se puno diskutiralo u krugu medicinske struke i šire javnosti.

Odjek uvodnika u New York Timesu

Je li Angelina Jolie uspjela u svom naumu podizanja svijesti o nasljednom faktoru obolijevanja od raka dojke, načinu ispitivanja i mogućnosti prevencije?

Odgovor na ovo pitanje nam daje istraživanje Harvardskog medicinskog fakulteta. Analizirani su podaci o broju ispitivanja BRCA i mastektomija preko 9 milijuna žena sa zdravstvenim osiguranjem u dobi od 18-64 godine prije i nakon objave uvodnika Angeline Jolie.

angelina-jolie-1

Broj genetičkih ispitivanja se povećao za 64%

Dva tjedna prije objave uvodnika, 0,71 žena od 100.000 je obavljalo genetičko testiranje. Dva tjedna nakon, broj se povećao za 64 %.

Statistički, broj mastektomija se nije povećao nakon objave uvodnika. Zapravo, među testiranim ženama primijećen je 3 postotni pad stope kirurških odstranjivanja dojke nakon objave.

Cijena BRCA testova

Cijena BRCA testova u SAD iznosi 3.000$ ( U Hrvatskoj oko 9.000 kn). Autori istraživanja su utvrdili da je zahvaljujući uvodniku Angeline Jolie obavljeno 4.500 više testiranja nego što bi to bilo bez objave teksta. Drugim riječima, uvodnik je donio 13,5 milijuna $ više prihoda laboratorijima koji obavljaju genetička testiranja.

Upravo ova činjenica nas dovodi do dvojbi o koristi ovako široko prezentiranog postupka Angeline Jolie.

angelina-jolie-bcra-govor

Genetičko testiranje govori samo o predispozicijama za razvoj bolesti

S liječničkog stajališta, objava slavne osobe je jako dobra kad smo zabrinuti zbog neadekvatnog tretmana preventivnog ispitivanja ili pregleda jer dovodi puno više pacijenata u ordinaciju“, rekao je jedan od autora studije Prof. Dr. Anupam Jena iz Massachusetts General Hospital.No, kada je riječ o testovima s kojima se može pretjerati, izjava slavne osobe može pogoršati problem“.

Za razliku od jednostavnih kliničkih pretraga poput kolonoskopije ili testiranja na HIV, genetičko testiranje može biti ispunjeno nesigurnošću jer ne govori o činjenici boluje li osoba ili ne, već samo o predispoziciji za razvoj bolesti.

Odluka o testiranju i liječenju mora biti individualna

Prednosti napretka u genetskim testovima su nesporne, međutim, pozitivan genetski test može izazvati tjeskobu te poticati pacijente i liječnike na obavljanje daljnjih ispitivanja ili preuranjenih i nepotrebnih kliničkih zahvata.

Angelina Jolie je objavila još jedan članak 2015. u kojem savjetuje da odluke o testiranju i liječenju moraju biti individualne, od slučaja do slučaja. Njoj je kirurgija pomogla, ali ne-kirurške metode bi kod nekih drugih žena mogle biti bolja opcija.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu