Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Histeroskopija – kada i kako se radi, priprema, oporavak

histeroskopija

Histeroskopija je minimalno invazivna, endoskopska metoda koja omogućuje detaljan pregled unutrašnjosti maternice. Izvodi se histeroskopom – endoskopskim instrumentom na koji je priključena video kamera koja omogućava vizualizaciju endocervikalnog kanala i maternične šupljine. Kroz histeroskop se u maternicu dovodi posebna otopina koja širi stijenke maternice kako bi se unutrašnjost mogla što bolje prikazati.

Histeroskopija može biti dijagnostička ili terapijska

Kada se izvodi histeroskopija?

Histeroskopija se provodi kod:

 • ispitivanja razloga neplodnosti,
 • dijagnostike i liječenja anomalija maternice,
 • uklanjanja uraslog intrauterinog uloška,
 • dijagnostike i uklanjanja polipa,
 • dijagnostike i uklanjanja mioma,
 • pripreme za IVF,
 • ispitivanja razloga nepravilnih, obilnih menstrualnih krvarenja te nepravilnih krvarenja u perimenopauzi i postmenopauzi;
 • dijagnostike i liječenja Ashermanova sindroma,
 • kontrole sluznice maternice kod žena koje uzimaju određene lijekove u sklopu terapije karcinoma dojke.

Kako se izvodi histeroskopija?

histeroskopija

Histeroskopija je uglavnom bezbolna jer se provodi uz lokalnu (dijagnostička histeroskopija) ili opću (terapijska histeroskopija) anesteziju. Izvodi se uz pomoć histeroskopa promjera 3 – 4 mm na koji je priključena kamera (omogućava vizualizaciju), a uvodi se kroz rodnicu i vrat maternice u materničnu šupljinu.Histeroskopski se pregled obavlja uvijek u prvoj fazi ciklusa jer je tada endometrij najtanji pa je mala mogućnost krvarenja te ugrožavanja moguće trudnoće.

Razlikujemo dvije histeroskopije:

 • Dijagnostička histeroskopija – obavlja se ambulantno. Opća anestezija nije potrebna, po potrebi se daje lokalni anestetik. S obzirom na to da se pretraga obavlja u prvoj fazi ciklusa, endocervikalni kanal je dovoljno otvoren te uglavnom nema potrebe za njegovim dodatnim mehaničkim širenjem (dilatacijom). Uz pomoć otopine koja se preko histeroskopa dovodi u šupljinu maternice, ona se širi i omogućava se bolji pregled čitave unutrašnjosti. Pregled je bezbolan te traje nekoliko minuta. Ako je potrebno, liječnik može uzeti uzorak tkiva sluznice kako bi se provela histopatološka analiza.
 • Terapijska (operacijska) histeroskopija – izvodi se u općoj anesteziji u svrhu uklanjanja patoloških promjena (polipi, miomi, anomalije, itd.) ili uklanjanja stranog tijela (npr. zaglavljenog unutarmaterničnog uloška). Kanal maternice je potrebno proširiti na 9 mm jer se kroz isti uvode različiti instrumenti manjih dimenzija (igle, omče, hvataljke). Pacijentica se otpušta nakon par sati (uglavnom u privatnim poliklinikama) ili je potreban kratkotrajan boravak u bolnici.

Histeroskopija – video simulacija zahvata

Moguće komplikacije

Premda su komplikacije kod histeroskopije rijetke, one uključuju:

 • krvarenje,
 • perforaciju maternice,
 • infekciju,
 • ozljede vrata maternice i maternice.

Histeroskopija – priprema

Priprema ovisi o tome radi li se o dijagnostičkoj ili terapijskoj histeroskopiji, odnosno o vrsti anestezije. Ako je potrebna opća anestezija, potreban je i detaljan pregled anesteziologa na koji će vas uputiti vaš liječnik.

Ako budete dobili sedative, nećete moći voziti stoga se pobrinite da imate osobu koja će vas odvesti kući nakon zahvata. Neposredno prije zahvata, liječnik će vam napraviti test na trudnoću.

Također, liječnik može od vas tražiti novije nalaze ginekoloških pretraga (papa test, brisevi, ultrazvučni pregled). Akutna upala u zdjelici (adneksitis) i trudnoća apsolutne su kontraindikacije za histeroskopiju. Pozitivan nalaz mikrobiološke analize brisa vrata maternice, sumnja na rak endocerviksa i endometrija relativne su kontraindikacije. 

Histeroskopija – oporavak

Histeroskopija omogućava kratak boravak, već istog dana nakon dijagnostičke histeroskopije pacijentica može nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Moguć je osjećaj bolova koji podsjećaju na menstrualne bolove, iscjedak ili lagano krvarenje. To najčešće traje 7 – 14 dana nakon zahvata. Za vrijeme trajanja bolova možete uzimati lijekove protiv bolova poput: Voltarena, Ketonala ili Ibuprofena.

Što se tiče seksualnih odnosa nakon operacije posavjetujte se sa svojim liječnikom, najčešće je potrebno izbjegavati spolni odnos do sljedeće menstruacije.

Ako imate neke od sljedećih simptoma, obavezno obavijestite svog liječnika:

 • jako vaginalno krvarenje,
 • jaka bol u donjem dijelu trbuha,
 • visoka tjelesna temperatura (više od 38),
 • obilan iscjedak neugodnog mirisa.

Histeroskopija – cijena zahvata

Cijena histeroskopije u privatnim poliklinikama ovisi o vrsti dijagnostička ili terapijska) i zahtjevnosti zahvata. Cijena dijagnostičke histeroskopije kreće se oko 2500 kn, a cijena operacijske/terapijske histeroskopije iznosi 4000 kn ili više, ovisno o slučaju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.33 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: histeroskopija, histeroskopija oporavak, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu