Što je LETZ, kada se izvodi i koje su moguće komplikacije?

lletz

LETZ (eng. Loop Excision of Transformation Zone)  je oznaka za zahvat kojim se odstranjuje transformacijska zona vrata maternice niskovoltažnom električnom omčom. Koristi se u dijagnostici i liječenju premalignih (CIN II, III) promjena vrata maternice. Radi se o jednostavnijem i poštednijem postupku no što je to klasična konizacija jer se održava duljina cerviksa, što je važno u trudoći zato što spriječava prerano otvaranje ušća maternice.

Skvamokolumnarna granica (SGK) i transformacijska zona

Područje vagine i vanjskog dijela vrata maternice (egzocerviksa) prekriveno je višeslojnim pločastim epitelom, dok kanal vrata maternice (endocerviks) oblaže jednosloslojni cilindrični epitel.

Razlikujemo:

  • originalnu (primarnu) skvamokolumnarnu granicu,
  • aktivnu (sekundarnu) skvamokolumnarnu granicu.

Primarna skvamokolumnarna granica predstavlja spoj originalnog pločastog epitela vagine i egzocerviksa sa jednoslojnim cilindričnim epitelom endocervikalnog kanala. Položaj SKG nije cijeli život stalan i ovisi o hormonskom statusu i životnoj dobi. Zbog djelovanja niskog pH rodnice dolazi do metaplazije osjetljivog cilindričnog u otporniji pločasti epitel.

Spoj između novonastalog metaplastičnog pločastog i cilindričnog epitela nazivamo sekundarnom skvamokolumnarnom granicom.

Transformacijska zona je područje između originalne i nove skvamokolumnarne granice, koje sadrži manje ili više uznapredovalu pločastu metaplaziju, i upravo je to područje nezrelog metaplastičnog epitela najosjetljivije na djelovanje različitih onkogenih čimbenika.

LETZ (Loop Excision of Transformation Zone) – zašto se izvodi?

U svakodnevnoj uporabi “LETZ” označava samu tehniku – uporabu električne omče, kako u odstranjivanju transformacijske zone, tako i za uzimanje uzoraka vrata maternice s bilo kojeg njegovog dijela što se naziva “LETZ biopsija”, i odstranjivanje dijela vrata maternice u obliku konusa – “LETZ konizacija“. LETZ se Izvodi najčešće u lokalnoj anesteziji, za razliku od konizacije koja je opširniji zahvat i izvodi se u općoj anesteziji. Odstranjeni komad tkiva vrata maternice se dalje patohistološki procjenjuje.

letz

LETZ se koristi u liječenju CIN-a II i III. Radi se o poštednom zahvatu koji je prikladan za žene adolescentne i reprodukcijske dobi, jer omogućuje uklanjanje abnormalnih promjena u cijelosti, a ne ostavlja značajnije posljedice na reproduktivni sustav žene. Tkivo se otklanja površno, te se tek nakon zahvata i patohistološkog nalaza vidi da li je promjena otklonjena u cijelosti. Zbog korištenja visokofrekventne struje, krvarenje je minimalno. Metoda se zbog svog poštednog karaktera osobito preporučuje ženama koje još nisu rodile.

Kako se izvodi LETZ?

LETZ predstavlja maksimalno poštedni i minimalno invazivni kirurški zahvat, primjenjiv na ženama adolescentne i reprodukcijske dobi. Obavlja se pod lokalnom anestezijom, ne boli te traje otprilike 5 -10 minuta. Neke žene mogu osjetiti tupu bol nalik na mentrualnu.

Pri samom postupku istodobno duž crte reza dolazi i do koagulacije tkiva (stvaranja “krastica” koje zaustavljaju krvarenje), odnosno zatvaranja krvnih žila, a odstranjeni uzorak potom ide na patohistološku pretragu. Pacijentica nakon 1-2 sata napušta kliniku ili polikliniku.

Tek nakon histološke analize tkiva može se zaključiti je li lezija u potpunosti uklonjena. Zbog poštednog karaktera metoda se osobito preporučuje ženama koje još nisu rodile jer je trudnoća moguća već 6 mjeseci nakon postupka.

Postupak je najbolje obaviti u sredini menstrualnog ciklusa, a prije zahvata potrebno je potpisati pismenu suglasnost.

Nakon LETZ zahvata

Nakon zahvata preporuča se mirovanje narednih 24h te bolovanje i tjelesna pošteda 10-14 dana. Također je moguća pojava laganog iscjetka i krvarenja dok rana zarasta.

Tijekom prva tri tjedna ne preporuča se korištenje tampona, sjedećih ili ležećih kupki. Potrebno je i tri – četiri tjedna apstinirati od seksualnih odnosa te se u slučaju jačih bolova i krvarenja javiti liječniku.  Nakon dva tjedna moguće je lagano hodanje i šetanje bez većih napora. Nakon četiri tjedna u potpunosti se možete vratiti uobičajenim aktivnosti, iako se ne preporučuje vožnja biciklom.

Prva kontrola nakon zahvata ovisi o rezultatu histološke analize, no u većini slučajeva se planira za 4-6 mjeseci.  Cijena zahvata u poliklinikama okvirno iznosi 1,500 kn s lokalnom anestezijom, dok letz konizacija u općoj anesteziji košta oko 3000 kn.

Komplikacije LETZ-a

Komplikacije su rijetke, ali moguće kao i kod svakog kirurškog zahvata:

  • Vrlo rijetko se javlja jako nekontrolirano krvarenje, koje zahtjeva transfuziju krvi ili krvnih pripravaka. U slučaju životno ugrožavajućeg krvarenja, u pojedinim slučajevima moguća je histerektomija (odstranjenje maternice)
  • Ozljede susjednih organa (krvnih žila, crijeva, mokraćnog mjehura, uretera), rizik je veći nakon prethodnih operacija, sa priraslicama ili poremećenom anatomijom
  • Infekcije (uterusa, urinarnog trakta, upala pluća, upala potrbušnice..) – zahtijevaju antibiotsko liječenje
  • Iznimno, krvni ugrušci i začepljenje krvnih žila
  • Suženje vrata maternice i posljedično bolne menstruacije

Prva kontrola je nakon 7 do 12 tjedana, provjerava se zarastanje ožiljka i obavlja kontrolni kolposkopski pregled i PAPA test.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.87 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: letz konizacija, letz, letz konizacija oporavak, letz konizacija cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu