Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Oskudna menstruacija (hipomenoreja) – uzroci, dijagnoza i liječenje

Oskudna-menstruacija

Oskudna menstruacija ili hipomenoreja je poremećaj menstruacijskog ciklusa kod kojeg krvarenje traje nekoliko sati, najviše jedan do dva dana.

Krvarenje je oskudno, uglavnom u obliku tamnosmeđega iscjetka, a najčešći uzroci su upala ili oštećenja endometrija maternice, hormonska neravnoteža, stres, emocionalni problemi, genetska sklonost slabijem krvarenju i još mnogi drugi. 

Hipomenoreja
Foto: Photospin

Što je oskudna menstruacija?

Mnoge žene se nerijetko brinu zbog oskudne menstruacije te ona stvara uznemirenost i nelagodu jer ne predstavlja normalno fiziološko stanje, već poremećaj menstruacije.

Za razliku od oskudne menstruacije kod koje krvarenje traje do dva dana, normalno menstrualno krvarenje obično traje 3 – 7 dana, a javlja se zbog cikličkih hormonskih promjena.

Žene koje se prvi put susretnu s oskudnom menstruacijom obično posumnjaju u moguću trudnoću. Međutim, postoje i drugi zdravstveni razlozi za to.

Treba li vas brinuti oskudna menstruacija?

Hipomenoreja-ili-oskudna-menstruacija
Foto: Photospin

Svačiji organizam se razlikuje, stoga nije čudno da neke žene imaju obilna krvarenja, a neke oskudna. Zabrinutost se obično javlja kada se oskudna menstruacija pojavi odjedanput i traje nekoliko mjeseci zaredom. Skraćen interval krvarenja koji se desi jednom, uglavnom nije razlog za brigu.

Uzroci oskudne menstruacije

Oskudnija menstruacija nego inače može imati različite uzroke, a sve ovisi o vašem psihofizičkom stanju. 

Hormonski uzroci

Hipomenoreja se smatra normalnom pojavom u adolescentica i u predmenopauzi kao posljedica hormonskih promjena i njihove neravnoteže.

Oskudna menstruacija kod djevojaka u pubertetu znači da ovulacija još uvijek nije dovoljno uravnotežena te da je sluznica maternice (endometrij) nepotpuno razvijena. Kod žena u perimenopauzi (predmenopauzi), oskudna menstruacija ukazuje kako sluznica maternice (endometrij) progresivno propada.

Dijabetes, bolesti bubrega i jetre, poremećaj u radu štitnjače (hipertireoza), nadbubrežne žlijezde i hipofize također djeluju na hormonsku neravnotežu i samim tim i na pojavu hipomenoreje.

Genetski uzroci

Nasljedni faktor može imati ulogu u ovom stanju. Ako majka ima hipomenoreju, moguće je da će je imati i kći.

Psihički uzroci

Ako ste nedugo prije oskudne menstruacije doživjeli teške emocionalne probleme, pretjerano uzbuđenje ili stres, vrlo je moguće da ste time uzrokovali oskudnu menstruaciju. 

U ovakvim slučajevima, hipomenoreja se događa samo jednom ili se ciklus i količina krvarenja vraćaju na staro nedugo nakon sređivanja životnih okolnosti.

Maternica

Hipomenoreja se može javiti kao posljedica oštećenja endometrija upalom (npr. tuberculosis genitalis) ili ozljedom endometrija nekim unutarmaterničnim zahvatom (Ashermanov sindrom).

Nakon zahvata, oštećena sluznica endometrija aktivira prirodan proces obnavljanja, tj. pokuša ponovo spojiti oštećena područja. Posljedično tome nastaju ožiljci ili sinehije (priraslice, srastanja) čime je površina funkcionalnog endometrija smanjena, pa je i menstruacija oskudnija ili u potpunosti izostaje.

Zahvati koji najčešće vode do ovoga su:

  • kiretaža,
  • loše izvedeni pobačaji,
  • zaostala posteljica,
  • uklanjanje polipa te ostali zahvati u zdjelici (npr. carski rez).

Ostali uzroci

Težak fizički napor i vježbanje, stroge dijete, nagli gubitak kilograma i nedovoljna tjelesna težina, prekomjerna tjelesna težina i anoreksija su samo neki od ostalih mogućih uzroka oskudne menstruacije.

Međutim, to ne znači da su ovi uzroci manje važni. Oprez je potreban, kao i temeljiti ginekološki pregled.

Oskudna-menstruacija-u-perimenopauzi
Foto: Photospin

Moguće posljedice oskudne menstruacije

Iako za neke kratka i slaba menstruacija ukazuje na prvi znak trudnoće, ona najčešće baš i ne predstavlja trudnoću.

Ako ne bilježite redovito svoje menstruacije i bilo kakve promjene koje se događaju s vašim tijelom posebno kroz to osjetljivo razdoblje, uzmite u obzir liječnički pregled, jer su zaista moguće ozbiljne negativne posljedice kao je napredovanje bolesti ili stanja koje je uzrokovalo hipomenoreju.

Također, hipomenoreja se ne liječi, već se liječi njen uzrok! Neke žene s hipomenorejom otežano zatrudne, imaju poteškoća s iznošenjem trudnoće, kao i veći rizik za neplodnost.

Oskudna menstruacija ili hipomenoreja često može ukazivati i na:

Oskudna menstruacija i problem sa ženskom sportskom trijadom

Oskudna menstruacija može ukazivati i na problem sa ženskom sportskom trijadom. Objedinjuje nisku dostupnost energije, s poremećajem prehrane ili bez njega, poremećaj menstruacijskog ciklusa i narušeno zdravlje kostiju. Javlja se kod žena koje se bave aktivno određenim sportom, uglavnom sportovima koji zahtijevaju mršavu tjelesnu figuru.

Problem uglavnom započinje nedovoljnim energetskim unosom putem prehrane zbog želje za još mršavijim tijelom i drugačijim izgledom. Takva prehrana utječe na hormonsku ravnotežu zbog čega dolazi do smanjene mineralne gustoće kostiju i osteoporoze.

Maternica-oskudna-menstruacija
Foto: Photospin

Dijagnoza i liječenje oskudne menstruacije

Prije bilo kakvog liječenja, prvo će se ustanoviti cijela povijest menstruacijskih ciklusa i vidjeti je li riječ o bilo kakvom hormonskom poremećaju koji se kasnije i liječi hormonskim tretmanima.

Međutim, ako nije riječ o hormonima, potrebno je obaviti dodatne pretrage kako bi se vidjelo je li u pitanju nešto drugo (npr. oštećenje maternice).

Ako je u pitanju genetski uzrok, onda vrlo vjerojatno nije potrebno liječenje te ste sretnica koju ne treba brinuti što će mjesečno biti prisutna menstruacija samo dva dana.

Nadalje, ako je u pitanju pretjerana mršavost, ona može biti povezana s problemom ženske sportske trijade ili pak neadekvatnom prehranom. U tom slučaju se preporučuje uvesti redovitu i pravilnu prehranu bogatu vitaminima i mineralima te svježim namirnicama. Također je potrebno izbaciti masnu hranu, polugotova i gotova jela te masne i slane grickalice. 

Oskudna menstruacija – savjeti

Neovisno o uzroku oskudne menstruacije, svakako trebate uzeti u obzir provođenje zdrave prehrane i zdravog načina života kako biste popravili svoje cjelokupno zdravstveno stanje.

U doba menstruacije se preporučuje voditi aktivan život te izvršavati svoje obaveze i tjelesne aktivnosti kao i tijekom cijelog menstrualnog ciklusa. Naravno, uvijek mora biti prisutna zdrava i pravilna prehrana bogata vitaminima i mineralima te pojačana osobna higijena.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu International Journal of Ayurveda and Pharma Research izrazito ističe koliko je važno održavati pravilan menstrualni ciklus. Naime, uravnotežen reproduktivni sustav održava stanje cijelog organizma, a menstrualni poremećaj u bilo kojem obliku može utjecati na ženu kako na fizički, tako i na psihički način.

Drugim riječima, hormonska neravnoteža može uzrokovati i često doživljavanje stresa, a to uzrokuje čitav niz promjena u otpuštanju i radu neurotransmitera koji reguliraju brojne funkcije u organizmu. Osim reguliranja prehrane, važno je krenuti na vrijeme s liječenjem te održavati zdrav način života koliko god je to moguće.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Digra, M., Kumar, R. i Kumar, D. (2017). Thyroid profile in women with menstrual disorders. International Journal of Reproduction, Contraception, Obstetrics and Gynecology, 6(8), 3300-3305.
  2. Nair, M., Chacko, D., Ranjith Darwin, M. i Padma, K. (2012). Menstrual Disorders and Menstrual Hygiene Practices in Higher Secondary School Girls. The Indian Journal of Pediatrics, 79(1), 74–78.
  3. Sarmah, S. i Baishya, B. (2017). Ayurvedic Access Towards Hypomenorrhoea. International Journal of Ayurveda and Pharma Research, 5(10), 74-77.

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.89 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: oskudna menstruacija, slaba menstruacija uzrok, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu