Matična mliječ i neplodnost – kako se koristi i iskustva

Matična mliječ i neplodnost

Matična mliječ i neplodnost često se nađu u istom razgovoru. Naime, matična mliječ djeluje blagonaklono uspostavljajući tjelesnu i umnu ravnotežu kao bi došlo do uspješnog začeća.

Kod muškaraca i žena na plodnost utječu mnogi faktori poput kroničnog stresa, zagađenja, nepravilne prehrane ili sjedilačkog načina života. Problem neplodnosti danas je prilično čest u razvijenim zemljama, a može biti posljedica muških ili ženskih čimbenika.

Uzroci neplodnosti kod žena uključuju probleme s jajnicima i jajovodima, čimbenike vezane za dob, probleme s maternicom, endometriozu itd. Na poremećaj menstrualnog ciklusa mogu utjecati različiti faktori kao što su način života, prehrana, emocionalna nestabilnost, pretjerana tjelesna aktivnost i dugotrajan stres.

Muška neplodnost obično je uzrokovana problemima koji utječu na proizvodnju sperme ili transport sperme, uključujući defekte tubula koji transportiraju spermu, infekcije, probleme s ejakulacijom, tumore ili hormonsku neravnotežu.

Pročitajte članak “Neplodnost – uzroci, dijagnoza i liječenje“.

Uzroci neplodnosti kod žena
FOTO: Shutterstock

S obzirom na to da su tretmani za začeće skupi, invazivni i stresni, sve više parova izabire prirodan način liječenja koji ima holistički pristup.

Čimbenici koji su od primarne važnosti u procesu začeća nisu samo zdrava sperma i jajna stanica. Jednak ili možda veći naglasak u holističkoj, ayurvedskoj i prirodnoj medicini daje se metaboličkoj funkciji, hormonskoj ravnoteži i mentalnom i emocionalnom zdravlju jer su ovi faktori usko povezani sa zdravom spermom i jajnom stanicom.

Upravo to ukazuje na važnost rješavanja emotivnog i psihičkog stresa, na detoksikaciju tijela te konzumiranje biljaka i zdravih naminica bogatih hranjivim tvarima. Jedna od takvih namirnica je i matična mliječ.

Matična mliječ i neplodnost – superhrana za povećanje plodnosti

Matična mliječ je izlučevina nalik mlijeku koju proizvode pčele radilice za ishranu ličinki i odraslih pčela matica. Od davnina se iznimno cijenila kao jedinstveni prirodni izvor očuvanja mladosti i vitalne energije. Bila je rezervirana samo za kraljevske porodice, zbog čega je poznata i pod imenom Royal Jelly ili Gelee Royale (kraljevski gel).

Kremasto-bijela mliječ, kiselkastog i blago ljutkastog okusa ima visoki udio hranjivih tvari, a njezina antibakterijska, antioksidativna i protuupalna svojstva imaju izvrsno djelovanje na ljudsko zdravlje.

Dragocjeni je sastojak u luksuznim proizvodima za ljepotu lica i njegu tijela, a kao dodatak prehrani koristi se u obliku kapsula ili u sirovom stanju.

Pročitajte članak “Matična mliječ za predivnu kožu bez bora“.

Danas je matična mliječ sve popularnija superhrana za povećanje plodnosti kod parova koji imaju problema sa začećem. Vjeruje se da podržava optimalnu hormonsku ravnotežu, potiče vitalnost te obnavlja i pomlađuje reproduktivne organe čime se povećavaju šanse za začećem.

Matična mliječ - neplodnost
FOTO: Shutterstock

Koristi i blagodati matične mliječi:

 • povećava libido
 • povoljno utječe na rad spolnih žlijezda
 • čuva zdravlje maternice
 • podržava zdravlje jajne stanice i sperme
 • promiče ravnotežu hormona
 • štiti zdravlje jetre
 • štiti srce i krvožilni sustav snižavanjem krvnog tlaka
 • umanjuje i smanjuje znakove starenja
 • regulira menstruaciju, promjene u menopauzi i klimakteriju
 • smanjuje upale uzrokovane bolešću ili ozljedom
 • prirodno jača imunološki sustav
 • ublažava posljedice uzimanja kontracepcijskih pilula
 • štiti od posljedica kemoterapije koja oštećuju plodnost
 • smanjuje oksidativni stres i upalu
 • ima antitumorska svojstva.

Pročitajte članak “Matična mliječ – ljekovita svojstva i upotreba“.

Matična mliječ – neplodnost

Budući da je matična mliječ nutritivna elektrana i sadrži širok izbor hranjivih tvari koje su neophodne za pravilno zdravlje i rad organa, vrlo je lako vidjeti kako može pomoći pri plodnosti. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, šećerom, lipidima i vitaminima.

Sadrži razne minerale poput željeza i kalcija te, što je najvažnije, vitamine A, C, D, E (vitamin plodnosti), kao i vitamine B skupine, uključujući vitamin B6 koji povećava razinu progesterona.

Zahvaljujući svojim sastojcima, mliječ potiče stanice na diobu, pomaže im da se brže regeneriraju i uspostave normalan metabolički rad, čime tjelesna tkiva bolje funkcioniraju.

Imunološki i ostali tjelesni procesi koji se naglo podignu kod upale ili stresa vraćaju se na normalne razine i organizam s lakoćom podnosi napor.

Kao što smo već spomenuli, matična mliječ ima antioksidativna i protuupalna svojstva koja spriječavaju oštećenje stanica reproduktivnog sustava. Fitoestrogeni prisutni u mliječi daju blagi poticaj plodnosti.

Matična mliječ nije samo superhrana za ženske reproduktivne organe, već se preporučuje i za mušku plodnost. Kod muškaraca povećava libido, broj sperme, njihovu pokretljivost i zdravlje te pomaže u prenošenju zdrave DNK na sljedeću generaciju.

Propolis - plodnost
FOTO: Shutterstock

Propolis – plodnost

Uz matičnu mliječ, svakako je vrijedno spomenti i ovaj pčelinji proizvod jer je povezan s plodnošću.

Propolis je učinkovit u liječenju neplodnosti povezane s blagom endometriozom. Studija na ženama s endometriozom pokazala je da uzimanje pčelinjeg propolisa dvaput dnevno rezultira 40 % većom šansom za začećem nakon devet mjeseci.

Propolis se može koristiti sam ili u kombinaciji s matičnom mliječi i pčelinjim prahom.

Pročitajte članak “Propolis kapi – ljekovitost, konzumacija, nuspojave i cijena“.

Matična mliječ – kako se koristi?

Matična mliječ kao dodatak prehrani uzima se oralno za povećanje plodnosti i reproduktivnog zdravlja, a dostupna je u polutekućem stanju ili u obliku kapsula.

Optimalna doza može se odrediti nakon dodatnih istraživanja ili uz savjet liječnika prirodne medicine.

Tradicionalna doza je 500 – 300 mg koje se uzimaju 2 – 3 puta tijekom dana.

Doziranje za poticanje plodnosti uključuje tri kapsule matične mliječi koje se piju između obroka. 

Doziranje matične mliječi za mušku plodnost je gotovo isto kao i kod žena.

Matična mliječ - kako se koristi
FOTO: Shutterstock

Matična mliječ – nuspojave

Treba pripaziti na neke od mogućih nuspojava:

Matična mliječ i neplodnost – iskustva

Iako medicinska znanost nije proučavala učinak matične mliječi i pčelinjeg peluda na povećanje plodnosti kod ljudi, postoje studije na životinjama koje pokazuju uspješnost stope začeća

Matična mliječ i pčelinji pelud prirodno balansiraju i normaliziraju rad hormona.

U holističkoj medicini matična mliječ je poznata kao seksualni tonik. Znanstvenici su također potvrdili da je korisna za liječenje impotencije, neplodnosti te da značajno povećava razinu leutinizirajućeg hormona.

Njezino djelovanje je pokazalo uspjeh i kod liječenja sindroma policističnih jajnika.

Matična mliječ povećava i plodnost kod žena iznad 40 godina jer aminokiseline pomažu u proizvodnji hormona, a proteini pomažu u hormonalnoj ravnoteži i kvaliteti jajne stanice.

U prirodnoj i holističkoj medicini potvrđeni su slučajevi parova gdje su žene zatrudnjele u roku od nekoliko tjedana nakon uzimanja matične mliječi. Kod drugih su bili potrebni mjeseci dok se tijelo nije izliječilo i povratilo narušenu ravnotežu.

Svim prirodnim lijekovima potrebno je duže vrijeme da pokažu svoju ljekovitost i blagodati.

Naoružajte se strpljenjem jer dobrobiti ovih divnih proizvoda čudesnih pčelica su dragocjeni i vrijedni svake naše pažnje i povjerenja.

Matična mliječ - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Matična mliječ – gdje kupiti

Matična mliječ može se kupiti u ljekarnama, specijaliziranim bio trgovinama i od OPG-ova. Također, može se kupiti u različitim oblicima: u obliku “meda”, kapsula ili ampula.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu