Matična mliječ za djecu – zdravstvene prednosti, doziranje, cijena, nuspojave

maticna mlijec za djecu

Matična mliječ je prirodni pčelinji proizvod, odnosno njihova hrana za ličinke. S obzirom na to da je predviđena u svrhe razvoja, sadrži mnoge nutrijente i hranjive tvari, ali njen sastav nikad nije sasvim ujednačen jer ga je nemoguće predvidjeti. 

Matična mliječ za djecu se obično koristi kod manjka apetita i za poboljšanje imuniteta, ali se zbog nuspojava prije konzumacije potrebno obratiti liječniku.

U nastavku članka saznajte gdje možete kupiti matičnu mliječ te kako je dozirati.

Matična mliječ – što je?

Matična mliječ je bijela izlučevina koju pčele stvaraju kako bi doprinijeli razvoju matice pčela. Prodaje se kao biljni suplement, a koristi se za tretiranje različitih medicinskih stanja kao što su simptomi menopauze.

Sadrži proteine i brojne minerale i vitamine kao što su B5, B6, kalcij itd. Tradicionalno se koristi u kineskoj medicini za promoviranje dužeg života, a djeci se najčešće daje u svrhu jačanja imuniteta.

Tipični sastav matične mliječi je:

 • 60 – 70% vode,
 • 12 – 15% proteina,
 • 10 – 16% šećera,
 • 3 – 6% masti,
 • 2 – 3% minerala, vitamina i ostalih sastojaka u tragovima.

Pregledni znanstveni rad, objavljen 2017. godine u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity, navodi i aktivne komponente koje se nalaze u matičnoj mliječi. To su:

 • 10 – hidroksi – 2 – decenska kiselina,
 • adenozin,
 • acetilkolin,
 • polifenoli,
 • hormoni poput progesterona, testosterona, prolaktina i estradiola,

Matična mliječ je dokazano sigurna za djecu. Međutim ako želite davati matičnu mliječ djeci trebali biste to raditi vrlo oprezno i prije se savjetovati s liječnikom.

Najbolje je početi s vrlo malim dozama pa postupno povećavati količinu. Prije bilo kakvih promjena prehrane ili uzimanja dodataka prehrani savjetujte se s vašim liječnikom i nutricionistom.

Više o matičnoj mliječi, ljekovitim svojstvima i primjeni možete saznati ovdje.

Matična mliječ za djecu – zdravstvene prednosti

Matična mliječ je nutritivni suplement koji se smatra sigurnim za djecu. Najčešće se daje djeci za jačanje imuniteta i promoviranje rasta. Matična mliječ za malu djecu daje se kao potpora u slučaju:

 • razvojnih problema,
 • lošeg imuniteta,
 • slabog apetita.

Često se daje i zdravoj djeci kako bi postala što snažnija i kako bi se podigla razina imuniteta.

Ne postoji dovoljno znanstvenih istraživanja na ljudima koja bi poduprla ove tvrdnje, zaključuju stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today.

maticna mlijec za djecu

Foto: Photospin

Matična mliječ za djecu – doziranje

Matičnu mliječ je najbolje davati u malim dozama djeci u početku pa s vremenom povećati dozu. Preporučena dnevna doza za djecu je 25 – 100 mg, ovisno o starosti djeteta. Djeci možete prije jela dati kapljicu ispod jezika i pustiti da se otopi ili pomiješati s medom.

Preporučeno je napraviti pauzu nakon 2 mjeseca konzumacije kod djece. O doziranju i dužini davanja matične mliječi djetetu najbolje je savjetovati se s liječnikom.

Ako dijete ima astmu ili dermatitis, nemojte mu davati matičnu mliječ.

Problem koji se često javlja kod djece jest odbijanje matične mliječi zbog njezinog gorkasto – kiselog okusa. U tom slučaju pokušajte pomiješati matičnu mliječ s medom ili cvjetnim prahom kako bi prikrili okus.

Matična mliječ za djecu – cijena

Matičnu mliječ za djecu možete kupiti u obliku sirupa, ampula ili praha. Neke od ampula i sirupa koje možete kupiti su:

 • Matična mliječ za djecu Medex junior ampule – 118,80 kn (10 ampula),
 • Pip Matična mliječ Junior ampule – 89 kn (10 ampula),
 • Pip Farmakol Imunalpip Plus Sirup – oko 80 kn (150 ml).

maticna mlijec Foto: Photospin

Matična mliječ – nuspojave

Matična mliječ ima puno više prednosti nego nedostataka za djecu. Ipak, postoje određene nuspojave koje djeca mogu iskusiti uzimanjem matične mliječi, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today.

Neke moguće nuspojave matične mliječi za djecu uključuju:

Djeca koja su alergična na pčele ili pčelinje proizvode ne smiju uzimati matičnu mliječ. Kao i kod većine suplemenata, preporučeno je savjetovanje s liječnikom prije davanja matične mliječi maloj djeci.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Mack, S. (2017). Is Royal Jelly Safe for Children? Livestrong.
 2. Šopar, I. (2014). Doziranje matične mliječi za djecu. List Međimurje.
 3. Royal Jelly: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2018) WebMD.
 4. Pasupuleti, R.V.,Sammugam, L., Ramesh, N., Gan, S.H. (2017) Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health BenefitsOxid Med Cell Longev. 2017: 1259510.
 5. Kandola, A. (2019) What are the benefits of royal jelly? Medical News Today.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu