Vitamini za imunitet – tablete za imunitet, protiv umora i pospanosti

Vitamini za imunitet

Imunosni sustav svakog od nas uvelike ovisi o našem načinu života i prehrani. Imunološki odgovor pretežno ovisi o vitaminima koji djeluju kao “pomagači”. Stoga hrana bez vitamina doprinosi češćim prehladama, alergijama i bolestima. Vitamini za imunitet i energiju pomažu kod stanja kao što su umor, iscrpljenost, bezvoljnost i pospanost, ali i značajno podižu imunitet. U nastavku članka saznajte koji su to vitamini za podizanje energije i imuniteta te koja je njihova cijena.

Vitamini za imunitet – tablete

Općenito se može reći da svi vitamini na neki način pridonose poboljšanju imuniteta i zdravlja organizma. Sve grupe vitamina sudjeluju u za život važnim procesima i važno ih imati u dovoljnoj koncentraciji. Generalno se vitamini mogu podijeliti na one koju su topljivi u mastima i na one topljive u vodi:

 • vitaminima topljivi u mastima – A, D, E i K,
 • vitamini topljivi u vodi – C i B vitamini.

To znači da se vitamini topljivi u mastima skladište u masnom tkivu u tijelu, a vitamini topljivi u vodi se izlučuju iz tijela putem mokraće, nakon raspadanja na manje komponente. Stoga postoji manjak vitamina u tijelu, ali i višak vitamina u tijelu što se zove hipervitaminoza. Ona nastaje nakon prekomjernog uzimanja vitamina koji se skladište u mastima. 

Vitamini za energiju

Najznačajniji vitamini za imunitet za odrasle i djecu su:

 • vitamin C – jedan od najznačajnijih vitamina za podizanje imuniteta, jedan je od prvih opisanih i sintetiziranih vitamina, a može ga se naći u citrusima, svježem zelenom povrću, paprikama i jagodama. 
 • vitamini B skupine – djeluju kao kofaktori enzimima metabolizma i sudjeluju u reakcijama imunološkog odgovora, a najviše ih se može naći u mesu, zelenom povrću, ribama i orašastim plodovima,
 • vitamin D – bitan je za pravilan rast kostiju, kože i drugih organa, a osim kroz zdravu prehranu, najbolje ga je osigurati kroz izlazak vani na Sunčevu svjetlost jer upravo to potiče njegovu sintezu u tijelu,
 • vitamin E – ovaj vitamin je moćan antioksidans koji sudjeluje u obrani tijela od štetnih slobodnih radikala i infekcija, a dosta ga se može naći u orašastim plodovima i sjemenkama. 

Vitamine možete uvijek naći u hrani, ali nekad nije moguće nadoknaditi potrebnu količinu vitamina samo iz hrane. Oni se u namirnicama nalaze u relativno malim koncentracijama pa su osmišljene tablete za imunitet za odrasle i djecu. Mogu se kupiti u svim ljekarnama te specijaliziranim i bolje opremljenim trgovinama, a cijena im nije velika.

Vitamini za imunitet kod djece su isti oni koje piju i odrasli, ali su tablete formulirane u šarenim bojama i slatkim okusima. Tako su vitamini za pad imuniteta dragi i djeci i odraslima, posebno u hladnim razdobljima kad su česte gripe i prehlade. 

Osim za prehlade, vitamini mogu pomoći kod alergija te za poboljšanje stanja organizma kod nekih kroničnih bolesti. Određene bolesti mogu utjecati na smanjenje apsorpcije vitamina u tijelu što rezultira padom imuniteta. Jedna od takvih bolesti je cistična fibroza, a uzimanje vitamina u obliku suplemenata povećava njihovu koncentraciju u tijelu. 

Osim vitamina, za podizanje imuniteta se mogu koristiti i neke druge tvari. To su npr. elementi stanične stijenke nekih mikroorganizama koje “provociraju” imunološki” odgovor. Tako se koristi i beta glukan za imunitet, a on je gradivni ugljikohidrat iz stijenke kvasaca i drugih gljiva.

Vitamini kapsule

Vitamini za umor i iscrpljenost

Kronični umor i pospanost mogu biti rezultat stresnog života i nezdrave prehrane što rezultira manjkom vitamina. Bez dovoljno vitamina koji sudjeluju u metaboličkim procesima dobivanja energije, osoba se osjeća iscrpljeno i pospano. Protiv umora, iscrpljenosti i pospanosti se koriste vitamini i minerali.

Vitamini koji se koriste protiv iscrpljenosti organizma su najčešće vitamin C i vitamini B skupine. Od B skupine vitamina se posebno koristi vitamin B12 koji sudjeluje kao “pomagač” mnogim enzimima metabolizma.

Stoga je narodni lijek za umor često recept koji sadrži visoko nutritivne namirnice, bogate vitaminima i mineralima.

Minerali koji se koriste protiv umora su najčešće željezo i magnezij. Željezo je jako bitno jer sudjeluje u prijenosu kisika u crvenim krvnim stanicama. Magnezij protiv umora se koristi jer sudjeluje u kataboličkim reakcijama organizma u kojima se stvara energija. Bitan je i za pravilan rad srca i drugih mišića.

Prirodna sredstva protiv umora su sve hranjive namirnice koje sadrže veliku količinu ovih vitamina i minerala. Vitamini i minerali za energiju se mogu naći u ovim namirnicama:

 • med,
 • voće poput jabuka, banana, borovnica, kupina i naranči,
 • povrće poput špinata, grahorica i kupusa,
 • orašasti plodovi i sjemenke,
 • kvinoja,
 • mineralna voda s dodatkom magnezija,
 • smeđa riža,
 • losos, tuna i druga plava riba,
 • meso – posebno crveno meso i jetrica. 

Vitamini i minerali protiv umora se mogu uzimati i putem kapsula ili tableta. Mogu se kupiti u svim ljekarnama i bolje opremljenim trgovinama, a važno je paziti na propisane dnevne doze konzumiranja.

Vitamini i minerali

Tablete za imunitet – cijena

Danas na tržištu postoje mnogi proizvodi za poboljšanje imuniteta i energije. Često dolaze u obliku kapsula ili tableta, a sadrže mješavinu raznih vitamina s dodatkom određenih minerala. Kad su se vitamini prvi put počeli sintetizirati, odnosno dobivati umjetnim putem, cijena im je bila jako visoka.

Cijena nekih od vitamina dostupnih na tržištu je:

 • Solgar vitamini za imunitet – Solgar VM 75 – 60 tableta je 260 kuna,
 • Supradyn Fast Energija – 10 vrećica s prahom košta 60 kuna,
 • tablete za imunitet Supradyn – 30 filmom obloženih tableta iznosi 114 kuna,
 • tablete za imunitet dm – Das Gesunde Plus Cink + vitamin C – cijena je oko 20 kuna,
 • vitamini za imunitet djece – Floradix Kindervital tonik s vitaminima – 250 mL je 122 kune.

Danas se kapsule za imunitet mogu pronaći po relativno niskim cijenama, u mnogo vrsta i oblika. Kod kupnje vitamina treba zadržati oprez i platiti samo za kvalitetne i potrebne vitamine. Višak nepotrebnih vitamina topljivih u vodi će tijelo izlučiti putem mokraće.

Međutim, višak vitamina topljivih u mastima bi mogao izazvati probleme, poput hipervitaminoze

Članak objavljen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu