Tinktura od češnjaka – prirodno jačanje i obrana organizma

Tinktura od češnjaka

Češnjak ili bijeli luk (Allium sativum L.) od davnina se koristi za jačanje organizma i borbu protiv bolesti, a njegova tinktura osigurat će jednako djelovanje, samo uz manje neugodan miris i okus za one koji nisu ljubitelji.

Tinkturom od češnjaka može se ojačati imunitet u sezoni prehlade i gripe

Češnjak je poznat lijek za mnoge zdravstvene tegobe i preporučuje se redovito ga koristiti u prehrani jer pomaže održati snažan imunitet. Osim zdravstvenih dobrobiti, češnjak jelima daje bogat okus i nerijetko se koristi u pripremi mesnih, ali i povrtnih jela.

U nastavku članka saznajte kako napraviti tinkturu od češnjaka.

Tinktura češnjaka
FOTO: Shutterstock

Tinktura od češnjaka – dobrobiti

Bijeli luk, tj. češnjak, na organizam djeluje antimikrobno, antivirusno i antifungalno. Ta se svojstva pripisuju aktivnom sastojku češnjaka, spoju koji se naziva alicin.

Osim alicina, češnjak sadrži i mnoge druge spojeve koji djeluju antioksidativno, a posebno su korisni i klinički zanimljivi oni koji u strukturi sadrže i sumpor. 

Zbog svog posebnog sastava, češnjak:

U znanstvenom članku objavljenom 2014. godine u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine istraživači ističu:

Češnjak predstavlja i antikancerogeni agens. Nakon mnogo istraživanja provedenih na kulturama stanica zaključilo se kako spojevi nađeni u češnjaku zaustavljaju prekomjerne diobe stanice tako što blokiraju ciklus dijeljenja. Međutim, još uvijek je nedovoljno istraživanja provedeno na ljudima kako bi se rezultatima pristupilo u kliničkom smislu.

Nažalost, češnjak posjeduje jak miris i velikom broju ljudi neugodan okus. Stoga se danas može koristiti na mnoge načine. Primjerice, tinktura i kapsule od češnjaka pružaju jednako djelovanje poput žvakanja češnjeva bijelog luka, no bez popratnog mirisa.

Ekstrakt češnjaka u alkoholu tijekom vremena gubi alicin, ali zadržava druge antioksidanse poput S-alilcisteina, salilmerkaptocisteina, aliksina ili selena. Smatra se da se antioksidativna aktivnost ovih sastojaka s vremenom može i povećati. 

U nastavku pročitajte recept za izradu tinkture od češnjaka uz koju ćete osigurati zdravlje sebi i svojoj obitelji tijekom cijele godine.

Tinktura od češnjaka recept
FOTO: Shutterstock

Tinktura od češnjaka – priprema

Ovu tinkturu je veoma jednostavno napraviti.

Sastojci:

  • 350 g očišćenog češnjaka
  • 2 dl medicinskog alkohola (70 %) ili votke (40 – 60 %).

Priprema

  1. Šalicu narezanog češnjaka stavite u čistu staklenu teglu.
  2. Sve prelijte alkoholom tako da prekrije češnjak i zatvorite teglu.
  3. Odložite na tamno mjesto tri tjedna, a svakih par dana promućkajte sadržaj tegle.
  4. Nakon tri tjedna procijedite tinkturu kroz usko cjedilo ili nekoliko puta preklopljenu gazu.

Tinkturu je preporučljivo držati u tamnoj bočici s kapaljkom zbog lakšeg doziranja i duljeg očuvanja kvalitete. 

Ukoliko vam je izrada tinkture od češnjaka odviše komplicirana, možete je kupiti u gotovo svim biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane i dodataka prehrani.

Isto vrijedi i za kapsule od češnjaka, čije je djelovanje jednako te pruža još jednostavniju uporabu. Prije konzumacije ovog ili sličnih biljnih pripravaka obavezno se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Za imunitet je odlična i kombinacija češnjaka i meda o kojoj možete više saznati u članku “Češnjak i med – recept za imunitet i mršavljenje“.

Kako se riješiti zadaha od češnjaka
FOTO: Shutterstock

Tinktura od češnjaka – korištenje i nuspojave

Tinkturu je preporučljivo konzumirati 2 – 3 puta dnevno. U jedan decilitar vode ukapajte 15 – 20 kapi. U preventivne svrhe koristite tinkturu jednom dnevno, po 20 kapi.

Tinktura od češnjaka ima mnogo blaži miris od konzumiranja svježeg bijelog luka, no ukoliko vas zabrinjava zadah po češnjaku, preporučljivo je sažvakati nekoliko listova:

Preporučuje se izbjegavati kod osoba koje boluju od dijabetesa ili uzimaju lijekove za srčane bolesti bez prethodne konzultacije s liječnikom.

Kod osoba osjetljivog želuca češnjak nerijetko uzrokuje žgaravicu te nadražuje jednjak i želudac.

Također, dugoročno djelovanje tinkture od češnjaka je možda nesigurno za malu djecu, trudnice ili dojilje zbog nedostatka istraživanja. Stoga se preporučuje izbjegavanje, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala WebMD.

Članak objavljen:
  1. Garlic: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2018). WebMD.
  2. Bayan, L., Hossain Koulivand, P., Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed., 4(1): 1-14.
  3. Nordqvist, C. (2017). Garlic: Proven benefits. Healthline.

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.62 / 5   13

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tinktura od cesnjaka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu