Izrada tinktura: Iskoristite ljekovito bilje i pripremite prirodne tinkture za zdravlje! Znamo sve korake, a imamo i 6 recepata

Izrada tinktura

Macerat ili tinktura je koncentrirani tekući oblik jedne ili više vrsta biljaka koji nastaje njihovim namakanjem u alkoholu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Kako funkcionira izrada tinktura? Postupkom namakanja izvlače se aktivne komponente iz bilja čime se dobiva biljni ekstrakt.

Ovisno o vrsti ljekovitog bilja, prirodne tinkture mogu uključivati različite biljne dijelove. Najčešći dijelovi u biljnim tinkturama su cvijeće, osušeni ili svježi listovi, bobice ili kora.

Iako se za maceriranje može koristiti jabučni ocat, najčešći izbor kao sredstvo za izvlačenje ljekovitih sastojaka iz biljaka je alkohol. Jabučni ocat je prikladan za djecu i ljude koji ne piju alkohol, iako će tinktura biti slabije koncentracije.

Alkohol je vrlo učinkovit jer može izdvojiti komponente, kao što su smola i alkaloidi, koji nisu topivi u vodi. Stoga je bitno znati koji alkohol za tinkture je najbolji.

Koji alkohol za tinkture
FOTO: Shutterstock

Koji alkohol za tinkture izabrati?

Iako se u proizvodnji tinktura najčešće koristi etilni alkohol iz žitarica, tradicionalna narodna metoda uključuje alkoholna pića poput rakije, vina, votke, ruma i džina, koji su savršena baza za tinkturu. Kod domaće pripreme najbolje je započeti s votkom ili rakijom lozovačom jer su njihovi okusi dovoljno suptilni da se osjeti okus bilja s kojim radite.

Kako bi bile stabilne tijekom skladištenja, prirodne tinkture moraju sadržavati najmanje 20 %-tni alkohol. Kako bi se iscrpio najširi raspon sastojaka topljivih u vodi i alkoholu, preporučuje se rad sa 40 – 60 %-tnim alkoholom.

Korištenjem jačeg alkohola tinkura može trajati pet i više godina.

Koncentracija alkohola

Ako koristimo svježe biljke, korijenje i bobice koje će tijekom maceracije pustiti svoj sok i razrijediti otopinu, koristi se 67 – 70 %-tni alkohol.

Za sušene dijelove biljaka i kod svježeg bilja bez puno sokova upotrebljava se 40 – 50 %-tni alkohol.

Maceriranje traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, pri čemu se materijal čuva na tamnom mjestu. Kad odleži određeno vrijeme, biljni materijal se preša i cijedi te po potrebi filtrira i pohranjuje u tamne bočice s kapaljkom.

Izrada tinktura od ljekovitog bilja
FOTO: Shutterstock

Izrada tinktura od ljekovitog bilja

Bilo za održavanje ili jačanje zdravlja, izrada tinktura je vrlo praktičan način i jednostavan proces za početak izrade vlastitih kućnih lijekova. Tinktura se može napraviti od bilo koje ljekovite biljke.

Jednom kad ste se odlučili za vrstu biljnog materijala, slijedite ovih sedam osnovnih koraka za izradu bilo koje domaće tinkture.

  1. Naberite jednu ili više vrsta željenog bilja. Odvojite dijelove koje ćete macerirati – listove, korijen, bobice ili koru.
  2. Željene dijelove biljke operite i posušite. Krupno ih nasjeckajte te stavite u staklenku s hermetičkim poklopcem.
  3. U staklenku ulijte alkohol (ili jabučni ocat) i zatvorite. Pazite da alkohol prekriva sve dijelove biljnog materijala. Za svježe začinsko bilje upotrijebite omjer biljke i alkohola 1:1. Za sušeno bilje koristite omjer 1:4.
  4. Koncentracija alkohola ovisi o sastojcima biljke topivim u vodi. Kako je gore navedeno, za svježe biljke koristite jači alkohol, a za suhe dijelove bilja slabiji.
  5. Zatvorite staklenku i spremite je na tamnom mjestu 4 – 6 tjedana (ili više) kako bi alkohol mogao upiti aktivne komponente bilja. Povremeno tekućinu dobro protresite.
  6. Nakon završetka maceriranja otvorite staklenku, a dijelove biljke procijedite od tekućine. Biljni materijal se preša i cijedi te po potrebi filtrira pa se u tu svrhu koristi preša za tinkture.
  7. Dobivenu tinkturu ulijte kroz lijevak u tamne, staklene bočice s kapaljkom. Označite bočice s naljepnicama i zapišite vrstu tinkture, upute korištenja i datum kad je napravljena.
Čuvajte bočice s tinkturom na hladnom i tamnom mjestu.
Prirodne tinkture
FOTO: Shutterstock

Kako koristiti tinkturu?

Počnite polako s doziranjem. Dobiveni biljni tonik je moćan lijek i uzima se u malim količinama. Da biste koristili tinkturu, napunite kapaljku njezinom tekućinom. Istisnite kapi neposredno ispod jezika i zadržite ih u ustima nekoliko sekundi prije gutanja. Isperite usta vodom kako biste se riješili gorkog okusa. Ako vam okus nije ugodan, nakapajte kapi u čašu vode, soka ili u napitak od jogurta.

Tinkture nemojte nikako davati maloj djeci!

Točna doza koju osoba treba uzeti ovisi o njezinoj dobi. Najbolje je ne uzimati više od dvije male pune kapaljke dnevno. Uobičajena doza za odrasle je 15 – 20 kapi, tri puta na dan.

Izrada tinktura – šest recepata

Postoji širok izbor recepata za tinkture. U nastavku donosimo šest najčešćih tinktura koje možete jednostavno napraviti kod kuće.

Izrada tinkture od koprive
FOTO: Shutterstock

Izrada tinkture od koprive

Tinktura koprive je vrhunski biljni tonik koji hrani tijelo, čisti i jača krv te podržava zdravlje urinarnog trakta. Preporučuje se za liječenje problema s mokrenjem u ranoj fazi povećane prostate. Pomaže kod anemije i ekcema. Jača kosu, prokrvljuje tjeme i uspješno se bori protiv peruti. Liječi bolne mišiće i zglobove, artritis i giht.

Priprema
  1. Izrežite svježe ili suhe listove koprive i stavite ih u čistu staklenku.
  2. Prelijte listove s votkom koja sadrži 50 %-tni alkohol. Omjer biljke i alkohola treba biti 1:2 (jednu šalicu koprive prelijte s dvije šalice votke).
  3. Postupak nastavite prema osnovnim uputama izrade tikture.

Koristite tri puta dnevno po 15 – 20 kapi u jednom decilitru vode.

Izrada tinkture od ružmarina
FOTO: Shutterstock

Izrada tinkture od ružmarina

Ova aromatična biljka je od davnina cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Ružmarin se tradicionalno koristi za ublažavanje bolova u mišićima, poboljšanje pamćenja i koncentracije, jačanje imunološkog i krvožilnog sustava te poticanje rasta kose. Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstva, ružmarin je poznat kao začin za pomlađivanje tijela.

Sastojci:
  • 20 g ružmarina
  • 100 ml 60 %-tnog alkohola.
Priprema
  1. Osušene listove ružmarina usitnite pa stavite u staklenku. Ako koristite svježe grančice, lagano ih izgnječite drvenim valjkom kako bi otpustile svoj sok.
  2. Prelijte alkoholom prema uputama za osnovnu izradu tinkture.
  3. Stavite staklenku na hladno i tamno mjesto 6 – 8 tjedana.
  4. Ocijedite gotovu tinkturu u male bočice.

Za vanjsku primjenu utrljajte na bolno mjesto ili izmasirajte bolni mišić s tinkturom. Za unutarnju primjenu koristite 12 – 20 kapi, otopljenih u čaši vode, soku, medu ili pod jezikom. Pijte 2 – 3 puta dnevno.

Izrada tinkture od gloga
FOTO: Shutterstock

Izrada tinkture od gloga

Glog je jedna od najpoznatijih biljaka za potporu kardiovaskularnog zdravlja. Koristi se za zaštitu od srčanih bolesti te kontrolu visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Podržava rad i zdravlje srca i krvnih žila. Ekstrakt gloga povećava protok krvi u srčanom mišiću, pomažući u suzbijanju srčanog udara zbog nedostatka dotoka krvi u srce.

Sastojci:
  • 1 šalica svježih bobica gloga (ili 3/4 šalice sušenih)
  • 2 šalice 40 – 50 %-tne votke (može i rakija ili rum).
Priprema
  1. U jesen uberite crvene bobice sa stabala gloga.
  2. Isperite ih kako biste uklonili prašinu i druge nečistoće te ih ostavite da se osuše u cjedilu.
  3. Bobice stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem, a zatim ih lagano zgnječite drvenim valjkom. Na taj će se način bobice otvoriti bez da se zdrobe sjemenke iznutra (za tinkturu trebate izbjegavati drobljenje sjemenki).
  4. Raspuknute bobice stavite u staklenu posudu i prelijte ih votkom.
  5. Nastavite daljnje korake prema osnovnim uputama za izradu tinkture.

Koristite tri puta dnevno, 15 – 20 kapi razrijeđenih u pola čaše vode.

Izrada tinkture od propolisa
FOTO: Shutterstock

Izrada tinkture od propolisa

Tinktura propolisa je idealan dodatak našoj kućnoj ljekarni jer je analgetik i prirodni antibiotik koji pomaže kod rana, uboda i trauma kože. Jača naš imunološki sustav i štiti tijelo od gljivica, bakterija i virusa. Liječi bolesti želuca i tegobe probavnog sustava. Stomatolozi ga često preporučuju za dobru higijenu usne šupljine jer pomaže u liječenju upale desni i afti – malih, bolnih ranica unutar usana.

Sastojci:
  • 25 g propolisa
  • 100 ml jakog bistrog alkohola (75 %-tni).
Priprema
  1. Očistite propolis tako što ćete ukloniti nečistoće poput prašine, komadića drva ili drugih ostataka. Zatim ga stavite u čistu staklenu posudu.
  2. Dodajte alkohol i staklenku zatvorite hermetičkim poklopcem.
  3. Ostavite propolis da se namače 2 – 4 tjedna na tamnom mjestu. Protresite ga 2 – 3 puta dnevno.
  4. Gotovu tinkturu procijedite i čuvajte u malim staklenkama na hladnom i tamnom mjestu.
Ovako napravljena tinktura propolisa trebala bi trajati neograničeno dugo.

Koristite je tri puta dnevno, 8 – 15 kapi iza jela.

Alkoholna tinktura pelina
FOTO: Shutterstock

Alkoholna tinktura pelina

Tinktura od pelina poznata je kao najjači otrov protiv parazita. Usto, brojna ljekovita djelovanja pelina povoljno utječu na cjelokupni organizam. Koristi se kao okrepljujući tonik jer obnavlja, oporavlja i jača organizam. Tradicionalno se koristi kao lijek za bolesti jetre i žučnog mjehura. Potiče bolju probavu i ublažava grčeve u želucu i crijevnom traktu. Ubrzava rad organizma, stimulira menstrualni ciklus i poboljšava probavu.

Sastojci:
  • 6 jušnih žlica listova i cvijeta pelina
  • 4 dl domaće rakije ili 70 %-tnog alkohola.
Priprema
  1. Listove i cvjetove pelina (svježe ili suhe) usitnite i stavite u staklenku.
  2. Prelijte alkoholom pazeći da su svi dijelovi biljke prekriveni.
  3. Nakon 4 – 6 tjedana procijedite i spremite u tamne bočice s kapaljkom.

Uzima se tri puta dnevno 15 – 20 kapi s malo vode, neposredno prije ili poslije jela.

Tinktura mire
FOTO: Shutterstock

Tinktura mire

Mira (lat. Commiphora molmol) je smolasta izlučevina ili guma koja se skuplja s jedne od 80 vrsta roda Commiphora, trnovitih, kržljavih grmova koji rastu na Bliskom istoku, u sjevernoj Indiji i sjevernoj Africi. Kod starih Egipćana vrijedila je više od zlata.

U tradicionalnoj kineskoj medicini navodi se da ima vrlo snažan utjecaj na funkciju jetre, slezene i srca. Preporuča se za liječenje artritisa, reumatizma i bolesti krvožilnog sustava. Vrlo dobro čisti staru krv iz maternice, pa se koristi za liječenje amenoreje, dismenoreje, menopauze i raka maternice.

U zapadnoj medicini preporučuje se za liječenje gastrointestinalnih poremećaja, artritisa i raka. Upotrebljava se kod kašlja, astme, prehlade i zagušenja pluća. Također se koristi kao analgetik za zubobolju, upalu desni, afte i klimave zube. Lokalno se koristi za dezinfekciju i zacjeljivanje rana, modrica i hematoma.

Sastojci:
  • 10 g čiste smole mire
  • 90 g čistog jestivog alkohola (96 %).
Priprema

Samo neke biljke, poput mire, ekstrahiraju se visokim koncentracijama alkohola etanola (96 %). Za pripremu ekstrakata najčešće se koristi omjer 1:10. Dakle, za 100 g tinkture uzmite 90 g čistog jestivog alkohola (96 %) i 10 g čiste smole mire.

  1. Smolu mire stavite u staklenku, prekrijte alkoholom i ostavite da se macerira šest tjedana.
  2. Procijedite tekućinu u bočice i spremite na tamno i hladno mjesto.

Tinktura mire se može dodati u vodu ili voćni sok. Tradicionalno se uzima 1 – 2 ml, dva puta dnevno ili prema uputama fitoterapeuta.

Kako biste produbili znanje o ljekovitim biljkama, u tome vam može pomoći knjiga o tinkturama. U knjižarama ih ima puno i mogu vam otkriti tajne prirodnog liječenja i inspirirati vas da ga primijenite u praksi. Samo trebate odabrati knjigu koja vam odgovora te početi ubirati ljekovite biljke za svoje domaće recepte.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Fletcher, J. (2023). What is an herbal tincture? Recipes and uses. Medical News Today.
  2. Anderson, T. (2021). How to make Hawthorn Tincture. Lovely Greens.
  3. Wormwood Tincture Recipe. (2016). Healthy Mind Body.
  4. Tkaczyk, F. Tincture Recipes: Making Home Remedies. Alderleaf Wilderness College.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu