Tinktura sikavice: Čuva jetru, regulira hormone, šećer i kolesterol te sprječava mentalno propadanje! Imamo recept od samo dva sastojka

Tinktura sikavice

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu. Ona obnavlja i filtrira svaku kap naše krvi. Bilo da imate potrebu očistiti jetru ili podržati njezinu zdravu funkciju, tinktura od sikavice je jedan od najboljih prirodnih pomagača za jetru.

Sikavica (lat. Silybum marianum) je otporna biljka koja se brzo širi pa je mnogi smatraju korovom, iako je zapravo iznimno ljekovita. Njezina tradicionalna upotreba seže stoljećima u prošlost. 

Koristi se već više od 2.000 godina kao biljni lijek za razne bolesti. Grčki liječnik i botaničar Dioskorid prvi je opisao ljekovita svojstva sikavice davne 40. godine. Osim kao nježan tonik za jetru, u spisima Plinija Starijeg zapisano je da je izvrsna za izlučivanje žuči.

Ova crvenoljubičasta cvjetnica raste na suhim, sunčanim područjima, a može dosegnuti visinu do dva metra. Trnaste stabljike granaju se na vrhu, dok široki listovi imaju bijele žilice. Kad se njezini listovi zgnječe, ispuštaju mliječno-bijeli sok. Legenda govori da su bijele mrlje i mliječni sok nastale od mlijeka Djevice Marije koja je dojila svoje dijete dok je bježala u Egipat.

Sikavica
FOTO: Shutterstock

Zanimljvo je da se biljka tradicionalno koristi kod dojlija za podršku proizvodnje majčinog mlijeka.

Biljka sikavica sadrži skupinu aktivnih biljnih spojeva flavonoida poznatih kao silimarin. Silimarin ima antioksidativna, antivirusna i protuupalna svojstva.

Primarno se nalazi u sjemenkama koje se samelju i dodaju u smoothieje, kaše itd., čime se na jednostavan način uključuju u svakodnevnu prehranu.

Tinktura sikavice je biljni ekstrakt koji u sebi sadrži veliku količinu silimarina (između 65 – 80 %). Ne samo da održava zdravu funkciju jetre, bubrega i žučnog mjehura, ova ljekovita tinktura za čišćenje jetre također pomaže u podržavanju prirodnog procesa čišćenja cjelokupnog organizma.

Zdravstvene koristi sikavice

Sikavica je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka koja je kroz povijest dokazala svoju učinkovitost u liječenju brojnih zdravstvenih poremećaja.

U nastavku navodimo njezine dobrobiti koje su potvrđene i znanstvenim istraživanjima.

Podupire zdravlje jetre

Djeluje kao snažan čistač jetre jer smanjuje njezino oštećenje, uklanja toksine iz tijela koji se filtriraju kroz jetru te obnavlja jetrene stanice.

Koristi se kao komplementarna terapija kod stanja kao što su alkoholna bolest jetre, ciroza, masna jetra, hepatitis i rak jetre.

Podržava zdravlje probavnog sustava

Sjemenke sikavice smatraju se gorkim digestivom koji potiče probavu. Da bi se pravilno apsorbirale hranjive tvari, tinktura sikavice se uzima neposredno prije obroka kako bi potaknula otpuštanje žuči i enzima iz žučnog mjehura.

Sjemenke sikavice smatraju se gorkim digestivom koji potiče probavu
FOTO: Shutterstock

Uravnotežuje razine hormona

Sikavica je važna biljka za ljude koji su pod kroničnim stresom, koji pate od nesanice i kroničnog umora. Takva stanja dovode do visoke razine adrenalina i kortizola koji dodatno opterećuju jetru.

Sikavica podupire njezin rad i funkciju. Jedan od glavnih zadataka jetre je razgradnja i uklanjanje viška spolnih hormona (estrogena, progesterona i testosterona). Istovremeno uravnotežuje i hormone štitnjače i nadbubrežnih žlijezda.

Štiti zdravlje kostiju

Eksperimentalne studije u epruvetama i na životinjama su pokazale da sikavica stimulira mineralizaciju kostiju potencijalno ih štiteći od gubitka koštane mase.

Istraživanja su utvrdila da bi ova biljka mogla biti korisna terapija za sprječavanje ili odgađanje osteoporoze kod žena u postmenopauzi.

Sprječava mentalno propadanje

Protuupalna i antioksidativna svojstva sikavice imaju neuroprotektivna djelovanja koja mogu sprječavati opadanje moždanih funkcija tijekom procesa starenja.

Studije su pokazale da silimarin sprječava oksidativno oštećenje moždanih stanica.
Protuupalna i antioksidativna svojstva sikavice imaju neuroprotektivna djelovanja
FOTO: Shutterstock

Liječi akne

Zbog svojeg antioksidativnog i protuupalnog djelovanja, sikavica je koristan dodatak prehrani za osobe koje imaju probleme sa kožom i aknama.

Jedno zanimljivo istraživanje pokazalo je 53 % smanjenje izbijanja lezija od akni kod ispitanika koji su uzimali 210 mg silimarina dnevno tijekom osam tjedana.

Snižava razinu šećera u krvi kod dijabetesa

U studijama je otkriveno da sikavica može biti korisna terapija u liječenju dijabetesa tipa 2.

Jedan od spojeva sikavice ima slično djelovanje kao neki lijekovi za dijabetes jer pomaže poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti šećer u krvi. Osim toga, antioksidativna i protuupalna svojstva sikavice smanjuju rizik od razvoja komplikacija kod dijabetesa poput bolesti bubrega.

Snižava loš kolesterol čime štiti zdravlje srca

Sikavica blagotvorno djeluje na zdravlje srca jer pomaže u snižavanju visoke razine kolesterola. Smanjuje upalu, čisti krv i sprječava oštećenje arterija uzrokovano oksidativnim stresom. Na taj se način znatno smanjuje mogućnost razvoja srčanih bolesti. Studije su provedene i kod osoba s dijabetesom.

Zahvaljujući navedenim ljekovitim svojstvima, tinktura sikavice je biljni lijek koji potiče pravilan i uredan rad jetre, štiti od bolesti žučnog mjehura, smanjuje oksidativni stres i loš kolesterol te učinkovito štiti zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Tinktura od sikavice - recept
FOTO: Shutterstock

Tinktura od sikavice – recept

Kako biste iskoristili sve dobrobiti biljke sikavice, napravite sami lijek za koji će vam trebati samo malo vremena i strpljenja.

Za pripremu tinkture koristite biljni materijal i alkohol u omjeru 1:3.

Sastojci:

 • 4 jušne žlice sjemenki sikavice
 • 3/4 šalice 100 %-tnog alkohola (votka ili rakija)

Priprema

 1. Sameljite ugrubo sjemenke sikavice u mlincu za kavu.
 2. Prebacite sjemenke u čistu staklenku i dodajte alkohol.
 3. Zatvorite čvrsto poklopcem i spremite u ormar, na tamnom mjestu.
 4. Pustite da odstoji 6 – 8 tjedana.
 5. Svakodnevno protresite tekućinu kako biste bili sigurni da su sjemenke uvijek potopljene u alkoholu.
 6. Kada je tinktura gotova, procijedite je kroz gazu ili gustu cjediljku.
 7. Domaću tinkturu ulijte u tamne bočice s pipetom.
 8. Zalijepite naljepnice na bočice i čuvajte ih na hladnom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti.

Doziranje

15 – 20 kapi tinkture ukapajte u jedan decilitar vode ili čaja. Koristite tri puta dnevno. Tinkturu možete uzimati 20 minuta prije jela kako biste pospješili probavu.

Tinktura sikavice - iskustva
FOTO: Shutterstock

Tinktura sikavice – iskustva

Redovitim korištenjem tinkture korisnici su primijetili da im je koža čišća, probava bolja, da im se smanjio loš kolesterol i da su im se uravnotežili hormoni.

Kod mladih majki primijećeno je poboljšanje u proizvodnji majčinog mlijeka.

Jedno randomizirano kontrolirano istraživanje pokazalo je da su majke koje su uzimale 420 mg silimarina tijekom 63 dana proizvodile 64 % više mlijeka od onih koje su uzimale placebo.

Studije su potvrdile da redovitim uzimanjem dodatka sikavice u prehrani dolazi do poboljšane funkcije jetre, smanjenje upale i njezinog oštećenja.

Osobe s masnom jetrom koje su kroz duže vrijeme koristile tinkturu sikavice i toplu limunadu primijetile su poboljšanje energije, smanjenje povišenih jetrenih enzima kod nalaza krvi ili njihovo normaliziranje.

Preliminarne studije pokazuju da korištenje silimarina u kombinaciji s drugim tradicionalnim metodama liječenja dovodi do poboljšanja razine ukupnog kolesterola i triglicerida.

Tinkturu od sikavice koristite preventivno za očuvanje cjelokupnog zdravlja ili kao prirodnu pomoć u ublažavanju i liječenju simptoma postojećih zdravstvenih problema.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. West, H. (2023). 7 Science-Based Benefits of Milk Thistle. Healthline.
 2. Dessinger, H. (2022). 8 Benefits of Milk Thistle + How To Use It. Mommypotamus.
 3. Link, R. (2022). Milk Thistle Benefits for the Liver, Gut & More. Dr. Axe.

Ocijenite članak

3.67 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu