Kako se riješiti zadaha od češnjaka? Ima 9 načina! Ove namirnice uklanjaju nepoželjni okus češnjaka u ustima

Kako se riješiti zadaha od češnjaka

Češnjak je omiljena začinska i ljekovita biljka koja je izuzetno cijenjena zbog svojih snažnih iscjeljujućih svojstava. Daje karakterističan okus mediteranskoj kuhinji, a koristi se već od egipatskog i antičkog doba.

Ova namirnica je također poznata jer se njezinom konzumacijom stvara specifičan zadah od češnjaka. Poznato je da češnjak, crveni luk i drugi članovi iz obitelji Alliaceae uzrokuju jak zadah iz usta koji može biti prilično neugodan za okolinu.

Kada se režanj češnjaka ili luka nasjecka ili zgnječi, oslobađaju se organski spojevi koji sadrže sumpor, kao što je spoj alicin. Kada se proguta, ovaj spoj se apsorbira u krvotok, a molekule mirisa dospijevaju u pluća i stvaraju neugodan miris tijela, satima nakon obroka. 
Češnjak
FOTO: Shutterstock
okus češnjaka u ustima
FOTO: Shutterstock

Neugodan zadah nije razlog za izbjegavanje češnjaka i luka jer su njihove zdravstvene dobrobiti vrijedne toga. Samo je važno znati kako se riješiti zadaha od češnjaka, a taj problem je moguće neutralizirati određenim namirnicama.

Kako se riješiti zadaha od češnjaka na devet načina

Pobrinite se da vam jedna od sljedećih namirnica bude pri ruci kako biste ublažili okus češnjaka u ustima.

1. Pripremite vodu s limunom

Čaša vode s limunom nakon obroka je prirodno sredstvo za osvježenje i ispiranje usne šupljine zbog limunske kiseline koja pomaže neutralizirati neugodan miris. Za brzinsko rješenje dovoljno je da grickate krišku organskog limuna ili njegovu koricu.

Jušnu žlicu soka limuna dodajte u šalicu vode i promiješajte. Isperite usta ovom otopinom najmanje 2 – 3 puta ili po potrebi. Također, popijte čašu vode s limunom nakon svakog obroka bogatog češnjakom.

2. Pojedite jabuku

Prirodni enzimi u jabukama pomažu u razgradnji sumpornih spojeva. Jedna je studija potvrdila da kemijski sastav sirovih jabuka osvježava dah. Jednostavno pojedite svježu jabuku ili popijte svježe iscijeđeni sok. Ne samo da će pomoći u uklanjanju naslaga sa zuba, već će pomoći i ustima da stvore više sline, što je prirodan način borbe protiv lošeg zadaha.

Od voća su posebno učinkovite jabuke, kruške, šljive, marelice i grožđe.

Zadah od češnjaka
FOTO: Shutterstock

3. Popijte čašu mlijeka

Punomasno mlijeko može značajno smanjiti koncentraciju sumpornih spojeva koje prozvodi češnjak, što studije i potvrđuju. Zbog visokog sadržaja vode i masti učinkovit je kućni lijek koji ublažava okus češnjaka u ustima.

Ako u mlijeko dodate začine poput cimeta, klinčića, kardamoma ili đumbira, dodatno ćete smanjiti koncentraciju jakih mirisnih spojeva i ublažiti dugotrajan miris češnjaka.

Osim mlijeka, možete isprobati i napitak od jogurta sa svježom metvicom, poznat pod imenom lassi.

4. Žvačite svježi list peršina

Svježi miris peršina može prikriti neugodan zadah češnjaka. Peršin je jedan od najjačih biljnih saveznika protiv lošeg daha, zahvaljujući moćnom osvježivaču klorofilu kojim obiluje. Svojim snažnim protuupalnim svojstvima djeluje kao prirodni čistač usne šupljine, ostavljajući je čistom i bez mirisa.

Sažvačite nekoliko svježih listića peršina nakon svakog obroka, za svjež, ugodan dah. Uz peršin možete koristiti i svježe listove salate, kadulje ili metvice.

Okus češnjaka u ustima - mućkajte ulje u ustima
FOTO: Shutterstock

5. Mućkajte ulje u ustima

Mućkanje ulja u ustima je drevna praksa u ayurvedskoj medicini kojom se uklanjaju bakterije, kontrolira loš zadah, izbjeljuju zubi, jačaju desni te se na prirodan način održava oralna higijena.

Stavite jušnu žlicu hladno prešanog sezamovog ili suncokretovog ulja u usta. Mućkajte i premećite ulje polako po usnoj šupljini, 15 – 20 minuta. Nakon toga ispljunite. Nikako nemojte progutati! Koristite ovu tehniku svako jutro te tijekom dana, po potrebi.

Pročitajte članak “Oil pulling: Metoda “iz naroda” koja za 20 minuta izvlači toksine iz organizma, njeguje zube i smanjuje nadutost“.

6. Isperite usta sodom bikarbonom

Soda bikarbona je još jedan brzi kućni lijek. Svojim visokim lužnatim svojstvom održava pH ravnotežu u ustima, sprječava rast bakterija te pomaže neutralizirati okus češnjaka u ustima.

Dodajte čajnu žličicu sode bikarbone u toplu vodu zajedno s malo morske soli. Sve izmiješajte dok se sastojci ne rastope u vodi. Upotrijebite ovu otopinu kao vodicu za usta. Promućkajte je nekoliko puta u ustima dok se ne riješite nepoželjnog mirisa.

Pupoljci klinčića osvježavaju dah
FOTO: Shutterstock

7. Žvačite klinčiće

Pupoljci klinčića osvježavaju dah, dezinficiraju usnu šupljinu i svojim aromatičnim svojstvima uništavaju bakterije odgovorne za nastanak lošeg zadaha. Njihov snažan i ugodan miris pridonosi osvježavanju daha.
Klinčići su dobri i za jačanje imuniteta, dok istovremeno potiču probavni sustav na pravilan rad.

Uzmite 2 – 3 pupoljka klinčića i lagano ih žvačite, kako bi se oslobodilo njihovo ljekovito ulje.

Osim klinčića, mogu pomoći i mirisne sjemenke komorača, anisa i kardamoma.

8. Pijte vodu nakon jela

Pijenje puno tekućine tijekom dana može biti odlična strategija za sprječavanje lošeg zadaha. To je djelomično zato što suha usta mogu povećati proizvodnju sumpora koji dovodi do lošeg zadaha. Voda pak sprječava dehidraciju i osigurava dovoljnu proizvodnju sline. Voda ili druge tekućine također mogu pomoći u ispiranju usta kako biste uklonili zaostale čestice hrane ili bakterije jer oboje mogu pridonijeti neugodnom mirisu.

Pobrinite se da svakodnevno popijete bar dvije litre vode.
Zeleni čaj protiv zadaha od češnjaka
FOTO: Shutterstock

9. Pijte topli zeleni čaj

Zeleni čaj ima vrlo visok sadržaj antioksidansa koji se nazivaju polifenoli. Kao i kod enzima u jabuci, polifenoli su biljne kemikalije koje pomažu neutralizirati spojeve sumpora koje oslobađaju luk i češnjak.

Popijte vruću šalicu zelenog čaja nakon obroka. Topli napitak će isprati ulje iz češnjaka koje se zadržalo na jeziku ili zubima te pomoći u osvježavanju usne šupljine.

I za kraj, ako nemate puno vremena, a trebate hitno rješenje, žvačite žvakaću gumu s okusom mente kako biste brzo osvježili dah. Žvakaće gume bez šećera mogu povećati proizvodnju sline koja može nježno isprati bakterije i poboljšati dah.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu