Trikatu: Moćna ayurvedska kombinacija začina za čišćenje organizma od toksina i viška masti! Evo kako je pripremiti kod kuće i koristiti

Trikatu

Ayurvedski lijekovi su bazirani na drevnim formulama koje kombiniraju sinergijsko djelovanje ljekovitih biljaka ili začina. Jedna od takvih drevnih, ali jednostavnih formula je trikatu.

Trikatu je tradicionalna indijska kombinacija triju začina poznatih i pod imenom “Moćno trojstvo”.  Priprema se u jednakim omjerima od crnog papra, indijskog dugog papra (pippali) i korijena đumbira. Na sanskrtu riječ “tri” u prijevodu znači “troje”, dok “katu” znači “oštrina začina”.

Danas nam je ova formula dostupna u obliku kapsula, a najpoznatija je fina mljevena mješavina triju vrsta začina koja se naziva trikatu churna. “Churna” je sanskrtski izraz koji u prijevodu znači “prah”.

Kombinacijom ovih začina dobiva se snažan ayurvedski probavni tonik.

Đumbir je poznat po ljekovitim svojstvima lječenja probavnih smetnji. Pippali podupire zdravu funkciju cjelokupnog probavnog procesa, dok crni papar potiče rad probavnih enzima.

Prema ayurvedi trikatu stimulira agni, tj. probavnu vatru i poboljšava asimilaciju hranjivih tvari u tijelu. Poznat je kao pomlađivač i tonik za respiratorni i probavni sustav jer poboljšava cirkulaciju u tjelesnim kanalima, smanjuje i uklanja višak sekreta u grlu i sluz u plućima te olakšava nadutost trbuha.

Ove tople začinske biljke često se koriste u ayurvedskoj medicini jer svojom oštrinom sagorijevaju toksine, potiču detoksikaciju i ubrzavaju metabolizam, zbog čega su važan dio tretmana za mršavljenje

Trikatu - ljekovite dobrobiti
FOTO: Shutterstock

Trikatu – ljekovite dobrobiti

Trikatu se koristi u ayurvedskoj medicini zbog svoje sposobnosti otvaranja tjelesnih kanala, detoksikacije jetre i čišćenja endogenih toksina koje naše tijelo proizvodi.

Na temelju suvremenih istraživanja, s aktivnim spojevima poput piperina, 6-shogaola i 6-gingerola, trikatu je pokazao protuupalni učinak kod reumatoidnog artritisa i gihta.

Na temelju sanskritskih ayurvedskih tekstova, trikatu poboljšava percepciju okusa hrane, a posebno je učinkovit u poboljšanju zdravlja:

  • jača imunitet zahvaljujući prirodnim antioksidansima i vitaminom C koji mu daju snažna antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva; štiti tijelo od raznih mikroba, dok istovremeno poboljšava rad imunološkog sustava
  • liječi respiratorne anomalije jer aktivni sastojci moćnog trojca pružaju olakšanje kod respiratornih stanja poput bronhitisa, astme, KOPB-a i simptoma prehlade; olakšava disanje jer uklanja naslage sluzi, smanjuje upalu grla, kašalj i začepljenost
  • pospješuje probavu jer djeluje kao snažan probavni stimulans koji potiče zdrav rad probavnog sustava; liječi razne gastrointestinalne poremećaje kao što su žgaravica, nadutost, zatvor, vjetrovi, gastritis, proljev, peptički ulkus i gastroezofagealna refluksna bolest
  • pomaže u mršavljenju zahvaljujući obilju alkaloida i flavonoida čime povećava toplinu koja poboljšava metaboličku transformaciju i sprječava daljnje nakupljanje masti; na taj način pomaže tijelu u bržem skidanju viška kilograma; istraživanja potvrđuju da svakodnevna upotreba trikatu churne u prehrani smanjuje trigliceride i loš LDL kolesterol te poveća dobar HDL kolesterol, čime se smanjuje rizik od hiperlipidemije i ateroskleroze, čak i uz prehranu bogatu mastima
  • ublažava bol i upalu zbog obilja protuupalnih i antiartritičnih svojstava bioaktivnih komponenti; odličan je izbor za ublažavanje boli i upale uzrokovane artritisom; osobito je djelotvoran protiv reumatoidnog artritisa
  • pospješuje rad srca opuštajući srčani sustav, što je izuzetno korisno za pacijente koji pate od aritmija i lupanja srca; intenzivno se koristi za jačanje srčanog mišića, snižavanje razine kolesterola u krvi i za sprječavanje nakupljanja lipida; na taj način smanjuje se rizik od ateroskleroze, srčanog udara, krvnih ugrušaka itd.
  • povećava funkciju jetre svojim snažnim hepatoprotektivnim svojstvima zahvaljujući prisutnosti spoja piperina, pomaže u detoksikaciji viška toksina i poboljšava cjelokupno zdravlje jetre; njegovom redovitom upotrebom podupire se regeneracija stanica jetre i uspostavlja njezina normalna funkcija; vraća visoku razinu jetrenih enzima u normalne granice tijekom bolesti ili infekcija jetre; koristi se u liječenju hepatitisa i žutice.
Trikatu prah
FOTO: Shutterstock

Trikatu prah – domaći recept

Trikatu prah možete napraviti sami kod kuće. Imajte ga uvijek pri ruci jer sadrži toliko zdravstvenih dobrobiti da je pravi mali liječnik u kući. Trebat će vam samo tri sastojka koja možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Količinu možete prilagoditi svojim potrebama.

Sastojci:

Priprema

  1. Osušite zrna pippali papra i crnog papra.
  2. Stavite svaki začin u blender dok se ne samelje u prah.
  3. Izmjerite jednake doze samljevenih začina i dobro ih izmiješajte.
  4. Držite mješavinu na izravnoj sunčevoj svjetlosti da biste uklonili vlagu.
  5. Prosijte trikatu prah kroz sito da biste uklonili tvrde čestice.
  6. Čuvajte ga u hermetički zatvorenim staklenkama.
Koristite ovaj začinski trojac preventivno kao svakodnevni dodatak u prehrani ili ga dozirajte prema teraputskim potrebama.
trikatu kapsule
FOTO: Shutterstock

Terapeutsko doziranje trikatu praha

Učinkovita terapeutska doza trikatu churne može varirati od osobe do osobe, ovisno o dobi, težini i stanju pacijenta. Kod ozbiljnih zdravstvenih stanja ayurvedski liječnik će temeljito ispitati indikacije i propisati točnu dozu za određeno vremensko razdoblje.

Dodatak prehrani za optimalno zdravlje

Uzmite 0,5 – 2 g praha, najbolje nakon jela, u čaši mlake vode ili pomiješanog s medom. Kao dodatak prehrani, trikatu kapsule ili prah se mogu uzimati do dva puta dnevno uz obroke.

Za opću detoksikaciju i zdravu eliminaciju

Jednu čajnu žličicu trikatu churne pomiješajte u pola čaše tople vode. Pijte dva puta dnevno, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja.

Za mršavljenje i liječenje pretilosti

Pripremite vrlo malu dozu trikatu praha tako da pomiješate 1/4 čajne žličice trikatu churne s jednom čajnom žličicom meda. Uzimajte ujutro, nakon jela, tijekom dva mjeseca. Pazite da ne prelazite preko ove doze.

Veće doze mogu povećati apetit i na kraju uzrokovati debljanje. Ako vam je okus previše ljut, njime začinite gotova jela.

Zbog ljutih začina, veća doza trikatu churne može izazvati peckanje i pogoršati gastritis pa se osobe s osjetljivim želucem trebaju pridržavati mjere opreza.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu