Ostvarite puni potencijal detoksikacije na moru

detoksikacija na moru

‘More ispire sve tegobe’ propovijedao je grčki filozof Platon, ‘vraća zdravlje čovjeku’ tvrdio je grčki pjesnik Euripid.

U ljetno doba, destinacija gotovo svakog od nas je neko lijepo mjesto uz more. Za vrijeme boravka na moru, osjećate se zdravije, veselije, ispunjenije… Povećano blagostanje duha i tijela nije samo rezultat odmora od svakodnevnog posla, aktivnosti i briga, već tajna leži u ljekovitim svojstvima morske vode, zraka, borova…

Ljekovita svojstva morske vode

Još od davnina, razni grčki i rimski liječnici otkrili su ljekovita svojstva morske vode. Primijetili su da morska voda odlično djeluje na liječenje kožnih bolesti, bubrega, te povoljno utječe na liječenje cijelog organizma.

Morska voda ima identičnu pH vrijednost kao zdrava ljudska krv, te sadrži minerale i elemente u točnim omjerima koji su potrebni ljudskom organizmu. Između ostalog, u moru se u tragovima nalaze i rijetki elementi koji su našem tijelu potrebni, ali ih svakodnevnom ishranom ne unosimo u organizam. Dnevno ronjenje je dobar način da vaše tijelo dobije ‘slanu’ detoksikacijsku hidroterapiju. Za vrijeme kupanja i ronjenja, prirodno je da će vam dio vode ući u nos, te je to odlična metoda da isperete cijeli dišni sustav od raznih bakterija, sluzi i nečistoća koje su se tijekom godine nakupile.

Druga korist od kupanja u otvorenim morskim vodama je da more ima veliko elektromagnetsko energetsko polje, prirodno puni i uravnotežuje ljudski energetski sustav. To značajno pridonosi procesu obnove te ubrzava čišćenje cijelog ljudskog organizma. Osim svega, u morskoj vodi nalazi se i magnezij, koji povoljno utječe na otpuštanje stresa. Naposljetku, valovi i struje u moru pažljivo masiraju cijelo tijelo, i besplatno uklanjaju celulit.

Elementi u tragovima iz mora

Otac medicine Hipokrit među prvima je poučavao ljekoviti učinak mora i morskih krajeva na svojem zavičajnom otoku Kos, na arhipelagu Dodecanesos u Egejskom moru. Legenda kaže da je do te spoznaje došao promatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara. Shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja stanice te potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode.

Francuski znanstvenik René Quinton posvetio je život proučavanju morske vode, a 1906. g. objavio je knjigu „Morska voda, organski medij“, u kojoj  govori o  kemijskoj sličnost krvne plazme i morske vode. Quintonov kolega Claude Bernard otkrio je da je tijelo sastavljeno od 70 % vode, a zajednički su proučavali sastav krvi, međustanične tekućine i limfu.

Quinton je 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Uostalom, u morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij pa čak i srebro i zlato, a u 1 litri morske vode nalazi se prosječno 35 grama raznih otopljenih soli.

Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je jod jer je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dvaju važnih hormona štitnjače koje liječnici u šali često nazivaju  ‘bič organizma’. Ti hormoni su bitni jer upravljaju potrošnjom energije u tijelu. Nedostatak joda može brzo dovesti do kroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osjećaja hladnoće, usporenih refleksa, pa sve do stvaranja guše.

Zaboravite na japanke, anatomske sandale, hodajte bosi i budite zdravi

Jeste li znali da na našim stopalima, kao i na dlanovima, postoje točke koje su povezane s našim vitalnim organima? Stimuliranjem tih točaka masiramo unutarnje organe i poboljšavamo protok vitalne energije kroz njih i na taj način smo zdraviji i vitalniji. Sustav primjenjivanja pritiska na određene dijelove tijela u svrhu iscjeljivanja od bolesti i održavanja optimalne ravnoteže svih tjelesnih sustava naziva se akupresura. U istu svrhu za kojom polazi akupresura – klasičnog tretmana masaže stopala metodom pritiska – jednostavno se prošećite bosi po plaži, i učinit ćete dobro za vlastito zdravlje.

Boravak na suncu je jedan od razloga osjećaja zadovoljstva tijekom boravka na moru…

more-i-sunce

Zbog životnih navika, većina ljudi zaista (pre)malo vremena boravi na otvorenom, izlažući se suncu. Upravo iz tog razloga, velik broj populacije pati od nedostatka D vitamina, te hormona serotonina i melatonina. Serotonin i melatonin su izuzetno važni hormoni za psihičko i fizičko zdravlje svake osobe. Serotonin je poznat kao „hormon sreće“ i on se izlučuje samo kada boravimo na sunčevoj svjetlosti.

To je hormon koji je odgovoran za sreću, osjećaj zadovoljstva. Kada padne noć, kreće izlučivanje melatonina, „hormona mladolikosti“. No, morate biti svjesni da ukoliko nema serotonina, neće se izlučivati ni melatonin. Manjak ova dva hormona uzrokuju depresiju, preranu starost, pojavu bora, nesanicu. Budući da se tijekom boravka na moru, izlažete suncu, serotonin i melatonin se izlučuju i bude u vama osjećaj sreće, zadovoljstva, mladolikosti. Ali budite umjereni, jer  pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati i negativne posljedice. 

Prakticirajte vježbe disanja na morskom zraku

Izreka „lakše se diše“ se može povezati s boravkom na moru. Zaista kada dođemo na more, imamo osjećaj svježine, kao da smo „prodisali“, pogotovo oni koji dolaze iz velikih gradova, gdje je zrak na žalost jako zagađen. Morski zrak je najbolji čistač dišnog sustava, te je jako ljekovit za naš endokrini sustav jer ga čisti i potiče na ispravan rad. Kako biste u najvećoj mjeri iskoristili dobrobiti zraka na vaš organizam, vrlo je važno naučiti ispravno disati.

Izvođenje vježbi disanja u prirodi, ispod drveta ili uz vodu osobito blagotvorno djeluju na našu vitalnost i energiju. Zrak je na ovim mjestima posebno nabijen tzv. negativnim ionima koji na ljudski organizam imaju pozitivne učinke. Disanje punim plućima u prirodnom okružju djeluje i na oslobađanje hormona sreće te u nama budi zaspali urođeni osjećaj povezanosti s prirodom. Tehnike disanja mogu revitalizirati i pomladiti duh i tijelo

Tehnika dubokog trbušnog disanja

Izvodi se u uspravnom sjedećem položaju, a kralježnica, vrat i glava su uspravni. Ruke izravnamo i polegnemo ih na koljena u dhyana mudri (kažiprst i palac su spojeni, ostali prsti su ravni i ispruženi). Dišemo duboko. Kada udišemo trbuh ide van, i osjećamo kako se puni kisikom, a kad izdišemo trbuh ide unutra. Udišemo i izdišemo što više zraka, tako da se pluća napune što većom količinom kisika.

Za vrijeme izvođenja možemo vizualizirati kako pozitivna energija ulazi u tijelo, a negativna energija i bolesti idu van. Izvodi se 5 minuta. Ovakvo disanje blago masira unutarnje organe, potiče probavu, regulira rad bubrega, opušta nas i snižava krvni tlak. Udisanjem što veće količine zraka tijekom nekoliko minuta izvođenja ove vježbe, tijelo opskrbljujemo većom količinom dragocjenog kisika, a time i većom količinom energije.

Meditacija – ključ za savršeni godišnji odmor

Većina od nas se nakon godišnjeg odmora i dalje osjeća umorno, i unatoč svim ljekovitim svojstvima morske vode, zraka, jednostavno ne uspijemo u potpunosti napuniti svoje baterije. Razlog tome je duboko ukorijenjeni stres koji tijekom života samo nakupljamo, a nemamo metodu kako da ga u potpunosti otpustimo. Jedna od odličnih i brzih metoda je meditacija.  Znanstveno je dokazano kako se meditacijom smanjuje količina kortizola (glavnog hormona stresa),opuštaju se mišići, povećava se koherencija mozga, normalizira krvni tlak i otkucaji srca, harmonizira se živčani sustav, ubrzava se oporavak od bolesti itd. Pomoću meditacije dolazi i do smanjenja depresije, straha, napetosti, anksioznosti i trauma te se povećava elan, sreća i mentalni potencijal.

Ukoliko želite upotpuniti svoj godišnji odmor, naučiti kako u potpunosti napuniti baterije i riješiti se duboko ukorijenjenih stresova, priključite se ljetnim radionicama Parka Božanske Energije na brojnim destinacijama diljem obale.

Autor teksta: Petra Šafranko

Članak uređen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ostvarite puni potencijal detoksikacije na moru

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.