Akupresura – hodajte bosi i budite zdravi!

akupresura

Možda niste znali da na našim stopalima i dlanovima postoje točke povezane sa svim vitalnim organima u tijelu. Stimuliranjem tih točaka masiramo unutarnje organe i poboljšavamo protok vitalne energije kroz njih i na taj način smo zdraviji i vitalniji. Nekoć su ljudi hodali bosi po travi, kamenju, plažama i na taj način bi se akupresura prirodno odvijala.

Što je akupresura?

Akupresura je sustav primjenjivanja pritiska na određene dijelove tijela u svrhu iscjeljivanja od bolesti i održavanja optimalne ravnoteže svih tjelesnih sustava.

Našim tijelom teče bio-elektricitet  koji daje energiju svim našim organima kako bi funkcionirali ispravno i uravnoteženo. Taj bio-elektricitet teče kroz mrežu meridijana (sličnom krvotoku) koji počinju na svakom prstu obje ruke, protežu se preko cijelog tijela i završavaju na vrhovima prstiju oba stopala.

Kada su ti meridijani protočni, elektricitet teče neometano i svi organi dobivaju energiju potrebnu za optimalan rad. Kada je iz bilo kojeg razloga taj tok ometen, energija ne može doći do određenog organa i javlja se poremećaj u radu tog organa, a s vremenom i bolest.

Tako se na dlanovima i stopalima nalazi niz ‘prekidača’ za sve naše vitalne organe i dijelove tijela. Na prstima ruku nalaze se točke za glavu (mozak, pinealna i pituitarna žlijezda, sinusi, oči i uši), na gornjem dijelu dlana ruku (i stopala) točke za gornji dio trupa, a na donjem dijelu dlana ruku (i stopala) za donji dio trupa.

Za optimalno zdravlje, svaki dan, najbolje ujutro kako bi aktivirali energiju, ali može i tijekom dana izmasirajte dlanove i stopala, po 5 minuta svaki dlan i svako stopalo. Pritisak mora biti snažan, ali ne prejak (možete isprobati pritisak na kućnoj vagi, cca 1.4 – 2.3kg). Ako tretirate samo jednu točku, zadržite se na njoj oko 2 minute. Masirate točku na način da ju pritisnete pa popustite pritisak (kao da pumpate). U slučaju da je prisutna neka akutna bol (poput zubobolje ili glavobolje), pritisak treba biti konstantan 3 minute ili više. Takav pritisak ima anestetički efekt!

Dobrobiti

Svakako isprobajte i, umjesto masaže stopala, jednostavno se prošećite bosi, po šljunku, plaži, travi i slično, i tako ćete imati sve dobrobiti akupresurne masaže.

Iako je metoda Akupresure izuzetno jednostavna, efekti i dobrobiti koje postižete njenom praksom su nevjerojatne i mnogobrojne. Mnoge majke danas primjenjuju Akupresuru da pomognu svojim bebama prilikom grčeva u želucu ili kod rasta zubića. Ako imate probleme sa sinusima ili ste napeti, probavne smetnje, manjak energije, razne infekcije, srčane smetnje, poremećaj u radu hormona i ostalo, svi ti problemi se mogu riješiti pomoću akupresure. Naravno, akupresurom ćemo pomoći oboljelim organima da dođu do energije koja im je potrebna za ozdravljenje, ali potrebno je i promijeniti životne navike koje su dovele do određenog problema. U protivnom će se problem vjerojatno ponoviti, čak i nakon potpunog iscjeljenja.

Promijenite životne navike za maksimalne dobrobiti

Pa tako posebno obratite pažnju na prehranu i disanje. Kod jela je važno da namirnice budu svježe, iz prirodnog i kontroliranog uzgoja, cjelovite odnosno što manje prerađivane i da nikad ne konzumirate bilo kakvo piće (voda, mlijeko, sok, jogurt…) uz jelo jer time gasite probavnu vartu i razrjeđujete probavne sokove. To dovodi do otežane probave, stvaranje plinova i truljenja hrane u želucu, povećane kiseline u želucu te svih popratnih neugodnosti.

S druge strane, disanje je izuzetno važan proces u našem tijelu. Često nismo uopće svjesni svog disanja, ali ako obratimo pažnju, shvatit ćemo da dišemo vrlo površno i plitko, da nam se disanje mijenja ovisno o raspoloženju (ubrzano je u stresnim situacijama, a opušteno u smirenim). Naša pluća su dobrim dijelom neiskorištena upravo zbog sve češćeg plitkog načina disanja. Time uskraćujemo svom tijelu optimalni unos kisika koji mu je potreban za održavanje svih metaboličkih funkcija. Naš mozak treba tri puta više kisika od ostalih organa u tijelu pa kada ne dobije potrebnu količinu, uzima energiju od ostalih organa ili stanice počinju odumirati. To je ciklus koji nas čini slabima i bolesnima, toksini se sve više nakupljaju u tijelu i zablokiraju energetske kanale.

Skinite obuću i prošećite bosi

Tako ponovo dolazimo na temu akupresure. Naše tijelo je savršeno i dugovječno, ako se naučimo brinuti o njemu na ispravan način.

U ovo ljetno vrijeme, mnogi od vas će provesti vrijeme uz more i/ili u prirodi. To je idealna prilika da skinete obuću i prošećete bosi. Možda će malo bockati kako nismo navikli hodati bosi, ali što više tako hodamo, više ćemo stimulirati protok vitalne energije kroz tijelo, masirati unutarnje organe, poboljšati svoje zdravlje i osjećati općenito ugodu i osvježenje.

Prilika za uživanciju!

Autor: Marijana Brodarić

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vitalne tacke na tjelu covjeka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu