Točke na stopalu – metoda, znanstveno stajalište i dobrobiti

Točke-na-stopalu

Na našem tijelu postoje specifične točke čije pritiskanje može djelovati na opuštanje cijelog organizma i olakšavanje raznih tegoba. Tako postoje i akupresurne točke na tijelu, a posebno su važne točke na stopalu te refleksne točke na rukama.

Tradicionalna kineska medicina je prije nekoliko tisuća godina otkrila povezanost stopala s organima, odnosno utjecaj masaže specifičnih točaka na stopalu na poboljšanje protoka krvi u cijelom tijelu te olakšavanje brojnih tegoba.

Njihovo vjerovanje je da čovjek ima energetske točke na stopalima čije pritiskanje utječe na relaksaciju organizma, a upravo te točke su povezane s brojnim žlijezdama tijela kroz živčani sustav.

Tako je nastala i refleksologija stopala – metoda masiranja refleksnih točaka na stopalima koja povećava protok krvi u tijelu te ublažava razne boli. U nastavku teksta saznajte kako izgleda karta stopala te gdje se nalaze akupresurne točke stopala.

Refleksologija

Točke na stopalu – znanstveno stajalište

Znanost još uvijek nije dala svoje jasno mišljenje u vezi refleksologije. Veliko istraživanje britanskih fizioterapeuta provedeno 2014. godine je utvrdilo da je učinkovita u smanjenju boli i poticanju opuštanja kod osoba s kroničnim bolovima.

Daljnje znanstvene studije su pokazale da ovakva masaža stopala može smanjiti razinu tjeskobe kod anksioznih pojedinaca, no znanost još uvijek ipak nije jasno definirala na koji način. Čini se da ćemo konačno mišljenje stručnjaka ipak morati pričekati još neko vrijeme. 

Akupresurne točke stopala – slika

Karta stopala jasno pokazuje koje su točke na stopalu važne za određene vrste boli. Naime, svaka točka na stopalu je povezana s drugim dijelom tijela što znači da će masaža te točke poboljšati rad upravo toga dijela tijela.

točke na stopalu

Slika jasno pokazuje povezanost točaka na stopalu s određenim organima u tijelu. Na isti način funkcioniraju i točke na rukama, ali je putem njih ipak nešto teže postići efikasnost kao masiranjem stopala.

Naime, na rukama se točke nastale nešto dublje nego na stopalima što znači da bi se učinak mogao postići snažnim pritiskanjem kojega ćete vjerojatno moći najbolje osjetiti kod educiranih terapeuta.

Točke na stopalu – dobrobiti refleksologije

Educirani terapeuti refleksologije tvrde da je njezina pomoć funkcioniranju čovjeka nevjerojatna. Osim što smanjuje bolove, smatra se da ova masaža stopala pomaže i kod brojnih drugih tegoba:

  • glavobolja – s obzirom na to da ju uzrokuje napetost u vratu, masiranje velikih nožnih prstiju pomaže u opuštanju vrata, a masiranje gornje polovice svakog nožnog prsta utječe na rad živaca povezanih s glavoboljom djelujući na opuštanje i smanjenje boli,
  • poremećaji spavanja – pritiskanjem donje strane pete, utječe se na hipofizu koja utječe na stanja budnosti i sna,
  • prehlade i gripe – kod ovakvih poteškoća, potrebno je masirati dijelove stopala koji su povezani sa sinusima, nosom, grlom, očima i plućima stoga bi trebali obratiti pažnju na veliki nožni prst, područje stopala ispod prstiju te sredine pete,
  • problemi s probavom – u rad probave su uključeni brojni organi, a prema tvrdnjama kineskih stručnjaka, masiranje stopala od sredine prema peti može utjecati na smirivanje probavnih poteškoća,
  • astma i bronhitis – sredina stopala (otprilike 5 cm ispod prstiju) bi trebala biti povezana s radom pluća čije masiranje će utjecati na smirivanje problema s dišnim putevima,
  • anksioznost i depresija – s obzirom na to da djeluje na opuštanje tijela, refleksologija može pomoći kod privremenog uklanjanja depresivnih i anksioznih simptoma, no nikako nije konačno ni trajno rješenje ovih psihičkih problema,
  • bol u leđima – leđa su povezana s gornjim i donjim dijelom tijela stoga se masiranjem donjeg dijela stopala može utjecati na smanjenje boli u leđima.
Točke-na-stopalima

Točke na stopalu – upozorenje

Problem različitih alternativnih metoda olakšavanja tegoba je što ljudi odmah pomisle da se pomoću njih mogu direktno liječiti teške bolesti. To je potpuno krivo. Refleksologija nije liječenje nego samo pokušaj olakšavanja bolova u određenim dijelovima tijela.

Isto tako, ona nije čaroban lijek koji će pomoći apsolutno svakome u svim situacijama. Masaža stopala se ponekad dodaje standardnim tretmanima za neka oboljenja, a liječenje ovom metodom nikako ne smije biti primarni način nošenja s nekom bolesti.

Prije bilo kakvog tretmana masaže stopala, posavjetujte se s liječnikom te potražite njegovo stručno mišljenje za učinak refleksologije na vaše zdravstveno stanje.

Točke na stopalu – refleksologija kod kuće

Ono što je posebno korisno kod ove kineske metode je to što ju možete i sami isprobati kod kuće. Možda nećete imati identičan učinak kao kod educiranog terapeuta, ali ćete definitivno osjetiti neke promjene.

Prvi korak je svakako informiranje o točkama na stopalu te upoznavanje s kartom stopala kako biste znali koje je odgovarajuće mjesto za masiranje s obzirom na tegobe koje osjećate.

Pomoću snažnog upiranja palcem te uz pomoć ostalih prstiju masirajte stopala nasumično, polako i čvrsto tako da čim dublje pritišćete refleksne točke. Masirajte određenu točku oko 10 minuta ili duže, ovisno koliko želite. Preporučuje se masirati maksimalno do 45 minuta stoga nemojte pretjerati.

Kada je u pitanju ovakva masaža stopala, pokreti trebaju biti jasni i čvrsti. Drugim riječima, točku na stopalu morate duboko stisnuti i masirati kružnim pokretima kako bi se osjetila učinkovitost.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Carey, E. (2018). 3 Massages for Pressure Points on Feet. Healthline.
  2. Dragica, I. (2014). Refleksologija: pritiskom na točke oslobodite nelagodu i bol! Alternativa za vas.
  3. This is What Happens When You Touch These Points On Your Feet (2015). Power of positivity.

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu