Vodič kroz masaže – sportska, tajlandska, shiatsu

vodic kroz masaze

Svatko voli masažu. Postoji toliko vrsta masaže da je ponekad teško izabrati. Donosimo vam pregled standardnih i onih malo egzotičnijih masaža.

Klasična (medicinska) masaža

Kombinacija dugih kružnih pokreta, stiskanja s rukama i laktovima uz upotrebu ulja ili losiona – to je najčešći oblik medicinske masaže. Klasična masaža može biti nježna i opuštajuća ili jaka i bolna, ali blagotvorna za tijelo. Medicinskom masažom rješavaju se miogeloze koje se nakupljaju oko mišića. Kada vam se ukoči ili vas boli određeni dio tijela masaža se može izvoditi parcijalno, npr. samo masaža leđa ili masaža nogu.

Cijena klasične masaže u Zagrebu je oko 130 kuna za sat vremena.

Aroma masaža

Ova masaža upotpunjena je dobrobitima aromaterapije i koristi eterična ulja. Terapeut aroma masaže treba znati koja eterična ulja se koriste za smanjivanje stresa, koja za poboljšanje cirkulacije, a koja za eventualne kožne probleme. Najčešće korišteno ulje u aromaterapijskoj masaži je ono lavande, koriste se i citrusi, a obično se radi mješavina više eteričnih ulja.

Ova masaža posebno se preporučuje za smanjivanje stresa ili bilo kakve probleme psihološko emotivne prirode.

Cijena aroma masaže u Zagrebu je između 120 i 160 kuna za sat vremena.

aroma masaza

Shiatsu masaža

Shiatsu je japanska tehnika u kojoj se masira pritiskom prsta na određene točke u tijelu i zadržavanjem stiska kojih 2 do 8 sekundi. Tako se budi skrivena energija u tijelu. Ova masaža specifična je po tome što se radi preko odjeće. Shiatsu terapeut mora proći kompleksan tečaj na kojem će naučiti koje točke i kako masirati.

Ljudi su obično ugodno iznenađeni nakon prve Shiatsu masaže jer ona pruža doživljaj koji je teško opisati, radi se o dubokoj opuštenosti i mirnoći koja uslijedi nakon tretmana. Obično se preporučuje ići na 5 do 10 tretmana kako bi se postigao dugotrajan efekt.

Cijena Shiatsu masaže: mada masaža ne zahtijeva nikakve dodatke tipa ulje za masažu i sl. cijena je viša od one kod obične masaže i kreće se između 250 i 300 kn za sat vremena. Opširnije o Shiatsu

Za Shiatsu masažu jako je bitno da ju radi iskusan terapeut, inače njezin efekt neće biti vidljiv.

Sportska masaža

Sportska masaža koristi iste tehnike kao i klasična, ali ciljano uklanja posljedice napora na mišićima. Sportska masaža može biti dosta bolna i uzrokovati upalu mišića (musklfiber), ali je izrazito bitna za one koji se izlažu sportskim naporima. Ona služi za brzi oporavak sportaša kao i za sprečavanje ozljeda.

tajlandska masaza

Tajlandska masaža

Poput Shiatsu masaže i tajlandska podiže energiju u tijelu. Ovo je vrlo aktivan oblik masaže u kojem niste pasivni, i ne ležite cijelo vrijeme. Kod tajlandske masaže mijenjate poze, a terapeut vas isteže i steže. Nešto poput joge, ali bez da ulažete ikakav napor. Ova masaža, uz to što opušta, čini vas vitkijim i elastičnijim.

Refleksologija – masaža stopala

Refleksologija se često poistovjećuje s običnom masažom stopala, ali ona je puno sofisticiranija. Refleksološka masaža sastoji se od pritiskanja točki na tabanu koje su povezane s organima u tijelu.

Teorija kaže da je svaka točka na tijelu povezana s jednom točkom u tabanu. Ovakva masaža stopala djeluje izuzetno opuštajuće, posebno za osobe koje puno vremena provode na nogama, a može pozitivno djelovati i na specifične organe u tijelu.

Cijena refleksologije stopala je oko 180 kuna za 45 minuta tretmana.

Masaža za trudnice

Ova masaža postala je popularna u novije vrijeme. Korisna je za smanjenje stresa, depresije i napora kojima su buduće mame izložene. Također, masaža za trudnice ublažava natekline, smanjuje bolova koji se javljaju u kasnijim mjesecima trudnoće i pozitivno djeluje na tijelo majke (a vjerojatno i na bebu).

Trudnička masaža izvodi se u rukama iskusnog terapeuta koji zna u koju pozu staviti trudnicu i kako baratati s njezinim osjetljivim tijelom.

Cijena ove masaže je oko 200 kuna za sat vremena.

masaza trudnica

Anticelulitna masaža

U anticelulitnoj terapiji bitno je pospješiti cirkulaciju kako bi se toksini i nakupljene masne stanice eliminirali. Zato anticelulitna masaža na kritičnim mjestima ima učinak ubrzanog izlučivanja suvišne tekućine. Ona je djelotvorna kada se radi više tretmana, obično deset u razmacima od tjedan dana.

Masaža leđa

Bolna leđa su simptom s kojim se svatko barem nekada susretne u životu, a većina nas i češće, pogotovo kako starimo. Zato je upravo parcijalna masaža leđa najpopularnija i najtraženija masaža. Tehnika je kombinacija ostalih masaža, posebno sportske i klasične.

Cijena masaže leđa je oko 90 kuna za pola sata.

Opuštajuća masaža

Ne postoji točan opis opuštajuće masaže, obično se blagi i nježan oblik klasične masaže smatra opuštajućom. Opuštajuća masaža može biti popraćena ugodnom glazbom i mirisnom atmosferom koja topi stres.

Erotska masaža

Ono što ipak izdvaja opuštajuću masažu od ostalih je činjenica da je ona ponekad pandan za pružanje erotskih usluga. Neki saloni za masažu koje posjećuju uglavnom muškarci nude ”opuštajuću masažu sa sretnim završetkom”.

Imate li vi omiljenu vrstu masaže? Znate li neki dobar salon za masažu? Ostavite svoj komentar.

 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.50 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: shiatsu masaža cijena, kako nauciti masirati, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu