Depresija i anksioznost – liječenje uz interaktivni program

depresija-i-anksioznost

Depresija i anksioznost zahtijevaju brzu medicinsku pomoć koju mogu pružiti liječnici opće medicine, psihijatri i psiholozi. Uobičajeno se liječe antidepresivima i psihoterapijom.

U Australiji je pokrenuta mrežna stranica MoodGym (u slobodnom prijevodu: fitness za raspoloženje) u svrhu liječenja depresije i anksioznosti. Njena uporaba se brzo proširila izvan Australije, trenutno je dostupna na šest jezika, nažalost ne i na hrvatskom. Registrirano je preko milijun korisnika iz 222 države.

MoodGym je online metoda samopomoći kod depresije i anksioznosti i  zasniva se na kognitivnoj terapiji ponašanja. Inače se taj oblik liječenja koristi za razgovore s terapeutom „licem u lice“ i pokazuje izvrsne rezultate. U MoodGYM-u, ona je pretočena i automatizirana u online formatu.

Program je besplatan, jednostavan za korištenje, zabavan i istražuje teme poput:

 • Zašto se osjećaš upravo tako
 • Mijenja način na koji razmišljaš
 • Mijenja „izgrebane“  misli
 • Pronalazi što te čini uzrujanim
 • Uvježbava asertivnost i interpersonalne vještine.

Može li program zamijeniti psihoterapeuta i lijekove?

Prema svjedočenju jednog korisnika, MoodGym pomaže identificirati otrovne misli i protjerati ih prije nego zauzmu čvrstu poziciju u glavi.

Moodgym program

Usporedno ispitivanje korisnika MoodGYM-a i osoba koje ga ne koriste, pokazalo je da 6-tjedana programa odmah nakon završetka značajno smanjuje simptome depresije i anksioznosti. Međutim, ovi pozitivni efekti su potrajali i šest mjeseci nakon prestanka korištenja. Zanimljivim se pokazao i dobar učinak kod alkoholičara.

Program se sastoji od pet modula koje se obrađuje brzinom i intenzitetom po vlastitom izboru. Pored toga, nude se i tehnike opuštanja kao što je progresivna mišićna relaksacija. Koristeći razne vježbe i zadatke, uči se kako prepoznati i otkloniti negativne i beskorisne obrasce razmišljanja.

MoodGym je u siječnju 2016. dobio njemačku inačicu pod pokroviteljstvom jednog zdravstvenog osiguranja. Jako je dobro prihvaćen u stručnom krugovima, a prema mišljenju Dr. Steffi Riedel-Heller sa sveučilišta u Leipzigu: „MoodGym ne može nadomjestiti liječnika i potrebne lijekove. Ali program može predstavljati jako dobru dopunu uobičajenoj terapiji“

Program MoodGYM možete besplatno koristiti na engleskom, kineskom, finskom, norveškom ili nizozemskom jeziku.

Novu, njemačku inačicu možete isprobati i koristiti ovdje.

Članak uređen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: anksioznost i pomješana depresija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Depresija i anksioznost – liječenje uz interaktivni program

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. MoodGym online vise nije besplatan..nemam novac kojeg traze…postoji li neka slicna online pomoc,a da je besplatna?

  • Draga Otilija, na internetskim stranicama psiholoskapomoc.hr i ispodpovrsine.hr su navedeni neki kontakti koji su besplatni, a kojima se možete obratiti za pomoć. Svako dobro!

 2. dobila sam serohsat ad da pijem ali prvo uvodjenje sam tesko podnjela mucnina neka i nista mi se nejede sada opet ista terapija uy nagovjestavanje da budem uoporna plasim se a doktori imaju pune ruke posla nemaju vremena za ceste kontrole npr ako sutra krenem s serohsat kontrola je tek u septenbru kako do tada znati dace sve biti ok