Depresija i anksioznost – liječenje uz interaktivni program

depresija-i-anksioznost

Depresija i anksioznost zahtijevaju brzu medicinsku pomoć koju mogu pružiti liječnici opće medicine, psihijatri i psiholozi. Uobičajeno se liječe antidepresivima i psihoterapijom.

U Australiji je pokrenuta mrežna stranica MoodGym (u slobodnom prijevodu: fitness za raspoloženje) u svrhu liječenja depresije i anksioznosti. Njena uporaba se brzo proširila izvan Australije, trenutno je dostupna na šest jezika, nažalost ne i na hrvatskom. Registrirano je preko milijun korisnika iz 222 države.

MoodGym je online metoda samopomoći kod depresije i anksioznosti i  zasniva se na kognitivnoj terapiji ponašanja. Inače se taj oblik liječenja koristi za razgovore s terapeutom „licem u lice“ i pokazuje izvrsne rezultate. U MoodGYM-u, ona je pretočena i automatizirana u online formatu.

Program je besplatan, jednostavan za korištenje, zabavan i istražuje teme poput:

  • Zašto se osjećaš upravo tako
  • Mijenja način na koji razmišljaš
  • Mijenja „izgrebane“  misli
  • Pronalazi što te čini uzrujanim
  • Uvježbava asertivnost i interpersonalne vještine.

Može li program zamijeniti psihoterapeuta i lijekove?

Prema svjedočenju jednog korisnika, MoodGym pomaže identificirati otrovne misli i protjerati ih prije nego zauzmu čvrstu poziciju u glavi.

Moodgym program

Usporedno ispitivanje korisnika MoodGYM-a i osoba koje ga ne koriste, pokazalo je da 6-tjedana programa odmah nakon završetka značajno smanjuje simptome depresije i anksioznosti. Međutim, ovi pozitivni efekti su potrajali i šest mjeseci nakon prestanka korištenja. Zanimljivim se pokazao i dobar učinak kod alkoholičara.

Program se sastoji od pet modula koje se obrađuje brzinom i intenzitetom po vlastitom izboru. Pored toga, nude se i tehnike opuštanja kao što je progresivna mišićna relaksacija. Koristeći razne vježbe i zadatke, uči se kako prepoznati i otkloniti negativne i beskorisne obrasce razmišljanja.

MoodGym je u siječnju 2016. dobio njemačku inačicu pod pokroviteljstvom jednog zdravstvenog osiguranja. Jako je dobro prihvaćen u stručnom krugovima, a prema mišljenju Dr. Steffi Riedel-Heller sa sveučilišta u Leipzigu: „MoodGym ne može nadomjestiti liječnika i potrebne lijekove. Ali program može predstavljati jako dobru dopunu uobičajenoj terapiji“

Program MoodGYM možete besplatno koristiti na engleskom, kineskom, finskom, norveškom ili nizozemskom jeziku.

Novu, njemačku inačicu možete isprobati i koristiti ovdje.

Članak objavljen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu