10 najboljih načina za oslobađanje od stresa

Jeste li svjesni koliko je stres štetan? Postoje mnoga istraživanja koja dokazuju da stres, ne samo da štetno utječe na vaše mentalno i emocionalno zdravlje, nego je izravno povezan s vašim srcem i raznim bolovima u leđima i glavi.

Postoji jako puno načina kako ga ukloniti, no bit svega je da se opustite. Zaslužili ste. Niste ni svjesni koliko je opuštanje zapravo dobro za vas, a nekada vam oduzima manje vremena nego što mislite.

1. Duboko dišite

Uzmite samo 5 minuta pauze i usredotočite se na vaše disanje. Sjednite uspravno i zatvorite oči. Polako udahnite kroz nos te pokušajte osjetiti početak disanja u trbuhu i cijeli put do vrha glave. Nakon toga napravite obrnuti proces i izdahnite na usta.

Duboko disanje će vam uvelike pomoći da se riješite tjeskobe i stresa jer tako smanjujete broj otkucaja srca te time i krvni tlak.

2. Počastite se masažom

Iako ćete morati odvojiti manju svotu novaca, vjerujte, isplatit će vam se. Teško da išta može zamijeniti masažu i stručno znanje profesionalca koji točno zna sve točke na vašim ukočenim leđima.

Mnogi stručnjaci savjetuju opuštajuću masažu kao oružje protiv stresa jer se tako smanjuje krvni tlak, poboljšava cirkulacija, ubrzava eliminacija toksina te se ubrzano proizvodi takozvani hormon sreće.

Zato ne čudi da mnogi doktori masažu propisuju kao terapiju protiv depresije i anksioznosti.

3. Masaža teniskom lopticom

Ako si ne možete priuštiti masažu, postoji alternativa. Stavite topli ručnik na vaš vrat na 10 minuta. Zatvorite oči i probajte opustiti svoje lice, prsa i leđne mišiće.

Nakon toga maknite ručnik te uzmite tenisku lopticu, ona će zamijeniti vašeg privatnog masažera. Tenisku lopticu možete postaviti na zid ili na pod te se naslonite leđima na nju. Nježno zadržite pritisak do 15 sekundi te je potom premjestite na drugu točku na vašim leđima.

4. Meditirajte

Meditiranje je zapravo jako jednostavno, samo trebate uspravno sjediti, zatvoriti oči i usmjeriti svoju pozornost na recitiranje, na pozitivnu mantru.

Mantra je zvuk ili grupa riječi koja ima sposobnost transformacije od svijesti, a sve do grube materije. Tako da recitirate, naglas ili u sebi, nešto što je pozitivno i što utječe na vaš mir, kao primjerice “osjećam mir” ili “smiren sam”. Cilj je da sve negativne i uznemirujuće misli maknete od sebe. Da, toliko je jednostavno.

Nekoliko minuta vježbanja dnevno može u potpunosti ukloniti anksioznost, odnosno tjeskobu. Istraživanja su dokazala da svakodnevna meditacija može promijeniti nervne puteve u mozgu te time postajete otporniji na stres.

Meditacija
Foto: Unsplash

5. Opustite se uz Wellness i Spa

Ako želite sigurno i temeljito ukloniti stres, priuštite si wellness vikend. Na taj način ulažete u svoje tijelo te si poklanjate ugodne trenutke opuštanja i potpuno uklanjanje stresa i tjeskobe.

Mnogi osviješteni poslovni ljudi, koji žive dosta užurbanim životom, odvajaju vrijeme za wellness i spa kako bi pronašli harmoniju, duhovni mir i opuštajući ambijent. Ovaj oblik opuštanja je vrlo učinkovit jer je relativno nov te je posebno oblikovan u skladu s potrebama modernog čovjeka kako bi se što kvalitetnije i učinkovitije opustili.

6. Usporite i osjetite trenutak

Opet, sve je toliko jednostavno i brzo da trebate odvojiti samo 5 minuta svoga vremena. Probajte se fokusirati samo na jednu stvar u tom trenutku kao što je vjetar na licu dok hodate ili kako vaše noge dodiruju pod kada sjedite. Također možete uživati u teksturi hrane i okusu svakog zalogaja.

Znanstvenici su dokazali da smanjujete napetost kada se fokusirate na neku od vaših osjetila.

7. Skenirajte svoje tijelo

Iako zvuči čudno, djelotvorno je. Naime, mnogi psiholozi savjetuju skeniranje svog tijela kao oblika rješavanja stresa. Zapravo psihički skenirate tijelo kako bi dobili osjećaj kako stres utječe na vas svakodnevno.

Skeniranje tijela funkcionira tako da legnete na leđa, ili sjednete, no noge moraju biti ispružene na podu te počnete skenirati od svojih nožnih prstiju pa sve do svog tjemena. Tijekom tog skeniranja pokušavate primijetiti kako se vaše tijelo osjeća te postajete svjesni svakog mjesta na vašem tijelu. Ovo će vam oduzeti samo 1 do 2 minute vašeg vremena i djeluje.

8. Smijte se

Nismo niti svjesni koliko je smijeh dobar za naše zdravlje. Ne samo da smijeh uklanja sva naša psihička opterećenja nego i bitno utječe na nas i u fizičkom pogledu. Naime, smijeh snižava kortizol, smanjuje stres te povećava endorfin koji uvelike utječe na naše raspoloženje.

Na dosta jednostavan način uklonite stres tako da gledate svoje najdraže humoristične serije ili komedije.

Smijeh
Foto: Unsplash

9. Slušajte umirujuću glazbu

Mnoga istraživanja su pokazala da slušanje umirujuće glazbe može sniziti krvni tlak, broj otkucaja srca i anksioznost. Napravite svoju listu pjesama ili zvukova iz prirode kao što su valovi ili pjevanje ptica te dopustite svom umu da se fokusira na različite melodije, instrumente ili vokale.

10. Pokrenite se

Ne morate trčati maraton ili sprintati u planinama, nego se samo pokrenite. Svi oblici vježbanja, od hodanja do joge, mogu smanjiti stres i tjeskobu te vam pomažu da se bolje osjećate.

Neće vam oduzeti previše vremena, dovoljno je napraviti šetnju oko kvarta ili ako živite u zgradi, iskoristite stepenice da se popnete od prizemlja do zadnjeg kata. Ako ne želite ili ne možete biti toliko fizički aktivni, dovoljno je da istegnete vratne mišiće i ramena.

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu