10 najboljih načina za oslobađanje od stresa

10 najboljih načina za oslobađanje od stresa

Jeste li svjesni koliko je stres štetan? Postoje mnoga istraživanja koja dokazuju da stres, ne samo da štetno utječe na vaše mentalno i emocionalno zdravlje, nego je izravno povezan s vašim srcem i raznim bolovima u leđima i glavi.

Postoji jako puno načina kako ga ukloniti, no bit svega je da se opustite. Zaslužili ste. Niste ni svjesni koliko je opuštanje zapravo dobro za vas, a nekada vam oduzima manje vremena nego što mislite.

1. Duboko dišite

Uzmite samo pet minuta pauze i usredotočite se na vaše disanje. Sjednite uspravno i zatvorite oči. Polako udahnite kroz nos te pokušajte osjetiti početak disanja u trbuhu i cijeli put do vrha glave. Nakon toga napravite obrnuti proces i izdahnite na usta.

Duboko disanje će vam uvelike pomoći da se riješite tjeskobe i stresa jer tako smanjujete broj otkucaja srca, kao i krvni tlak.

Pročitajte članak “Tehnike disanja – vježbe disanja za smirenje i opuštanje“.

Počastite se masažom
FOTO: Shutterstock

2. Počastite se masažom

Iako ćete morati odvojiti manju svotu novaca, vjerujte, isplatit će vam se. Teško da išta može zamijeniti masažu i stručno znanje profesionalca koji točno zna sve točke na vašim ukočenim leđima.

Mnogi stručnjaci savjetuju opuštajuću masažu kao oružje protiv stresa jer se tako smanjuje krvni tlak, poboljšava cirkulacija, ubrzava eliminacija toksina te se ubrzano proizvodi takozvani hormon sreće.

Zato ne čudi da mnogi doktori masažu propisuju kao terapiju protiv depresije i anksioznosti.

Pročitajte članke:

3. Masaža teniskom lopticom

Ako si ne možete priuštiti masažu, postoji alternativa. Stavite topli ručnik na vaš vrat na 10 minuta. Zatvorite oči i probajte opustiti svoje lice, prsa i leđne mišiće.

Nakon toga maknite ručnik te uzmite tenisku lopticu, ona će zamijeniti vašeg privatnog masažera. Tenisku lopticu možete postaviti na zid ili na pod te se naslonite leđima na nju. Nježno zadržite pritisak do 15 sekundi te je potom premjestite na drugu točku na vašim leđima.

Meditirajte
FOTO: Shutterstock

4. Meditirajte

Meditiranje je zapravo jako jednostavno, samo trebate uspravno sjediti, zatvoriti oči i usmjeriti svoju pozornost na recitiranje, na pozitivnu mantru.

Mantra je zvuk ili grupa riječi koja ima sposobnost transformacije od svijesti sve do grube materije. Tako da recitirate, naglas ili u sebi, nešto što je pozitivno i što utječe na vaš mir, kao primjerice “osjećam mir” ili “smiren sam”. Cilj je da sve negativne i uznemirujuće misli maknete od sebe. Da, toliko je jednostavno.

Nekoliko minuta vježbanja dnevno može u potpunosti ukloniti anksioznost, odnosno tjeskobu. Istraživanja su dokazala da svakodnevna meditacija može promijeniti nervne puteve u mozgu te time postajete otporniji na stres.

Pročitajte članak “Mindfulness meditacija – što je i kada se koristi?“.

5. Opustite se uz wellness i spa

Ako želite sigurno i temeljito ukloniti stres, priuštite si wellness vikend. Na taj način ulažete u svoje tijelo te si poklanjate ugodne trenutke opuštanja i potpuno uklanjanje stresa i tjeskobe.

Mnogi osviješteni poslovni ljudi, koji žive dosta užurbanim životom, odvajaju vrijeme za wellness i spa kako bi pronašli harmoniju, duhovni mir i opuštajući ambijent. Ovaj oblik opuštanja je vrlo učinkovit jer je relativno nov te je posebno oblikovan u skladu s potrebama modernog čovjeka kako bi se što kvalitetnije i učinkovitije opustili.

Opustite se uz wellness i spa
FOTO: Shutterstock

6. Usporite i osjetite trenutak

Opet, sve je toliko jednostavno i brzo da trebate odvojiti samo pet minuta svoga vremena. Probajte se fokusirati samo na jednu stvar u tom trenutku kao što je vjetar na licu dok hodate ili kako vaše noge dodiruju pod kada sjedite. Također možete uživati u teksturi hrane i okusu svakog zalogaja.

Znanstvenici su dokazali da smanjujete napetost kada se fokusirate na neko od vaših osjetila.

Pročitajte članak “Kako biti prisutan u sadašnjem trenutku?“.

7. Skenirajte svoje tijelo

Iako zvuči čudno, djelotvorno je. Naime, mnogi psiholozi savjetuju skeniranje svojeg tijela kao oblika rješavanja stresa. Zapravo, psihički skenirate tijelo kako bi dobili osjećaj kako stres utječe na vas svakodnevno.

Skeniranje tijela funkcionira tako da legnete na leđa ili sjednete, no noge moraju biti ispružene na podu, te počnete skenirati od svojih nožnih prstiju pa sve do svojeg tjemena. Tijekom tog skeniranja pokušavate primijetiti kako se vaše tijelo osjeća te postajete svjesni svakog mjesta na vašem tijelu. Ovo će vam oduzeti samo 1 – 2 minute vašeg vremena i djeluje.

Smijte se
FOTO: Shutterstock

8. Smijte se

Nismo niti svjesni koliko je smijeh dobar za naše zdravlje. Ne samo da smijeh uklanja sva naša psihička opterećenja, nego i uvelike utječe na nas u fizičkom pogledu. Naime, smijeh snižava kortizol, smanjuje stres te povećava endorfin koji uvelike utječe na naše raspoloženje.

Na dosta jednostavan način uklonite stres – gledajte svoje najdraže humoristične serije ili komedije.

Pročitajte članak “Smijeh je lijek – fenomen osmijeha“.

9. Slušajte umirujuću glazbu

Mnoga istraživanja su pokazala da slušanje umirujuće glazbe može sniziti krvni tlak, broj otkucaja srca i anksioznost. Napravite svoju listu pjesama ili zvukova iz prirode kao što su valovi ili pjev ptica te dopustite svojem umu da se fokusira na različite melodije, instrumente ili vokale.

Pokrenite se
FOTO: Shutterstock

10. Pokrenite se

Ne morate trčati maraton ili sprintati u planinama, nego se samo pokrenite. Svi oblici vježbanja, od hodanja do joge, mogu smanjiti stres i tjeskobu te vam pomažu da se bolje osjećate.

Neće vam oduzeti previše vremena, dovoljno je napraviti šetnju oko kvarta ili, ako živite u zgradi, iskoristite stepenice da se popnete od prizemlja do zadnjeg kata. Ako ne želite ili ne možete biti toliko fizički aktivni, dovoljno je da istegnete vratne mišiće i ramena.

Pročitajte članak “Kako pronaći motivaciju za vježbanje?“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Ratini, M. (2021). 10 Tips to Manage Stress. WebMD.
  2. Scott, E. (2021). Effective Stress Relievers for Your Life. Verywell Mind.
  3. Stress management. (2021). Mayo Clinic.
  4. Reese, N. (2019). 10 Simple Ways to Relieve Stress. Healthline.
  5. Martin, C. 10 Ways to Reduce Stress. Corner Health Center.
  6. Stress: 10 Ways to Ease Stress. (2020). Cleveland Clinic.

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu