Zeolit – 5 dokazanih pozitivnih učinaka na organizam

zeolit

Vidjeti paru kako izlazi iz čaše zagrijane vode nije posebno neobično, ali isto ne očekujete kada zagrijete kamen. Upravo to se događa kada zagrijete poseban tip stijene koji je poznat pod nazivom “zeolit”.

Sam naziv je u 18. stoljeću skovao švedski geolog Axel Cronstedt. Pojam “zeolit” se doslovno prevodi kao kipući kamen i odnosi se na oko 200 različitih vrsta minerala s brojnim primjenama u rasponu od pijeska za mačke, preko omekšavanja vode do čišćenja otrovnih tvari iz organizma.

Što je zapravo “zeolit”?

Zeoliti su spojevi koji nastaju prirodnim putem u zemlji uz pomoć interakcije vulkanskih stijena, pepela i podzemne vode. Poznato je da su drevne kulture koristile glinu iz zdravstvenih razloga, a isto čine i mnoge životinje. Danas se zeolit prodaje u prahu, tekućem obliku i kapsulama uz isticanje njegove uloge u detoksikaciji tijela.

5 dokazanih pozitivnih učinaka zeolita

prirodni-zeolit

Detoksikacija

Okruženi smo toksinima. Oni su prisutni u zraku koji udišemo, hrani koju jedemo, vodi koju pijemo i proizvodima koje koristimo svaki dan. No ne treba odustati od čišćenja tijela od njih. Detoksikacija na dnevnoj bazi može pomoći da tijelo održite u formi i potaknete rad jetre.

Posebna vrsta zeolita, zeolit klinoptilolit, vrlo je učinkovita u uklanjanju teških metala iz organizma. Teški metali poput olova, žive, aluminija i kadmija mogu se brzo akumulirati u tijelu te poremetiti rad jetre, bubrega, mozga i crijeva.

Zeoliti može smanjiti neke od tih oštećenja. Oni pomažu povući ove teške metale iz tkiva kroz osmotski proces koji je spor, ali stabilan i učinkovit. Metali se tako izlučuju pomoću urina.

Jačanje imunološkog sustava i uravnoteživanje pH vrijednosti organizma

Zeoliti neutraliziraju kiselost i povećavaju lužnatost uravnoteživanjem tjelesnih pH vrijednosti. Teški metali u krvi obično povećavaju stupanj kiselosti. Ona može loše utjecati na imunološki sustav, mozak i cijeli živčani sustav. To može rezultirati i emocionalnim problemima kao što su depresija i anksioznost.

Blagotvorno djelovanje na živčani sustav

Depresija

Oslobađanjem otrovnih tvari iz tijela, tkiva i krvi, zeoliti ne samo da će poboljšati vaše fizičko zdravlje i povisiti vam razinu energije, oni također mogu pomoći i kada su u pitanju emocionalni problemi. Klinoptilolit pokazao je potencijal u rješavanju problema sa spavanjem, prekomjernim znojenjem uslijed sloma živaca i blagom depresijom.

Antimikrobni potencijal zeolita

Jedinstvena struktura zeolita omogućuje mu da privlači mikroorganizme uključujući štetne bakterije, viruse i gljivice. Efekt nije vidljiv neposredno nakon konzumacije, ali dugoročno korištenje pokazuje izvrsne rezultate kada je u pitanju liječenje unutarnjih i vanjskih infekcija kože.

Filtriranje vode

Zeolit možete koristiti i za filtriranje vode. On pomaže u uklanjanju toksina iz vode i smanjivanju njezine kiselost. Kada je voda koju pijete pretjerano kisela, ona može imati upalni učinak na vaše tijelo. Vjeruje se kako voda koja je blago alkalna ima niz zdravstvenih prednosti.

Drugi manje dokazani učinci

Zeoliti eliminiraju mliječne kiseline iz mišića te poboljšavaju mišićni tonus. To znači da oni mogu biti korisni za oporavak od napornih treninga.

Čisti klinoptilolit u prahu ima antikancerogena svojstva. Prepoznati su njegovi pozitivni učinci na području borbe protiv onkoloških, kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, kao i protiv dijabetesa (čak i iz tipa A).

Kako koristiti zeolit?

Tržište zeolita raste i kvaliteta proizvoda u ponudi može u velikoj mjeri varirati. Isplati se istražiti gdje se može nabaviti najčišći zeolit. On ​​je dostupan u nekoliko oblika, uključujući:

  • prašak (za bolju probavu),
  • kapsule,
  • tekuća otopina (prašak otopljen u vodi).

Najpoželjnijim oblikom za konzumaciju smatra se praškasti, jer je bliže svom prirodnom stanju nalik glini. On je istovremeno jeftiniji i koncentriraniji od onog u tekućem obliku. Najbolje je početi s manjim dozama i postupno ih povećavati.

Zeolit može imati vanjsku i unutarnju primjenu. U prvom slučaju, najbolje je koristiti zeolit ​​u obliku masti za liječenje kožnih bolesti kao što su: seboreja, psorijaza, akne, neurodermatitis, perut i gljivice.

zeolit-2

Možete bez opasnosti dodati zeolit ​​u prahu u sokove bez brige o gubljenju nutrijenata. Međutim, preporučuje se da ga u ranim jutarnjim satima konzumirate samostalno, pomiješanog s običnom vodom za optimalni učinak.

Preporučena doza praškastog zeolita za umjerenu upotrebu je između ½ žličice i 2 žličice, dva do tri puta dnevno. U tekućem obliku, preporučena doza je između 3 i 6 kapi, također dva ili tri puta dnevno.

Dodatne mjere opreza

  • Velike doze zeolita može uzrokovati zatvor ako paralelno ne pijete dovoljnu količinu vode.
  • Trudnice i dojilje trebaju ga izbjegavati što ne postoji dovoljno dokaza o njegovoj sigurnosti.
  • Kontraindikacija za zeolit može biti korištenje drugih lijekova koji imaju neke metale u sebi, na primjer platinu ili litij.
  • Posavjetujte se s vašim liječnikom oko korištenja zeolita.
Članak objavljen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.71 / 5   41

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zeolit, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu