Prirodni antibiotici – 7 najdjelotvornijih prirodnih antibiotika i njihovo djelovanje

prirodni antibiotik

Antibiotici mogu spriječiti rast i razmnožavanje bakterija te ih u potpunosti uništiti. Za razliku od klasičnih antibiotika, prirodni antibiotici ne uništavaju dobre bakterije koje su neophodne za pravilan i dobar rad probave.

U nastavku vam donosimo pregled 7 najdjelotvornijh antibiotika i njihovo djelovanje.

Ulje divljeg origana

Za ulje divljeg origana se pretpostavlja da ima niz pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje. Čak je proveden i različit broj studija o njegovim učincima i premda te studije pokazuju određene manjkavosti, rezultati su ohrabrujući.

Ulje divljeg origana djeluje kao antioksidans, dakle čuva stanice od štetnog djelovanja slobodnih kisikovih radikala, spojeva koji se spontano stvaraju u našem tijelu. Osim toga, karvakrol, aktivni spoj origana pokazuje antibakterijsko djelovanje u laboratorijskim uvjetima.

Neke studije su pokazale i njegovo pozitivno djelovanje pri sprječavanju infekcije rana.

Kronični rinosinusitis je neugodna kronična bolest koja zahvaća nosnu sluznicu i sinuse, a povezana je s glavoboljom, gubitkom mirisa, kašljem i drugim simptomima. Ulje divljeg origana pomaže kod smanjivanja intenziteta i učestalosti nekih od simptoma.

Više o ulju divljeg origana možete pročitati ovdje.

Ekstrakt sjemenki grejpa

Za ekstrakt sjemenki grejpa se veže niz tvrdnji za koje kliničke studije nisu dokazale da su ispravne. Navodno bi ekstrakt sjemenki grejpa trebao liječiti veliki broj bakterijskih i virusnih infekcija te općenito pozitivno djelovati na imunološki sustav, međutim, te tvrdnje nisu dokazane studijama.

Ehinaceja

Korištenje ove biljke u medicinske svrhe je zabilježeno prije više od 400 godina, što je skrenulo pozornost istraživača da ispitaju ljekovita svojstva ove biljke. Istraživanja su pokazala niz povoljnih djelovanja na ljudsko zdravlje:

 • antioksidans – sprječava stvaranje kisikovih slobodnih radikala koji imaju kao posljedicu niz patoloških procesa u ljudskom organizmu, između ostalog, kisikovi radikali su u podlozi procesa starenja i smrti stanica.
 • poboljšava odgovor imunološkog sustava – povećava razinu interferona i interleukina, tvari koje imaju bitnu ulogu u imunološkim procesima.
 • analgetsko djelovanje – smanjuje bolove.
 • antivirusno djelovanje.
 • antifungalno djelovanje – pokazuje učinkovitost u liječenju gljivičnih infekcija.
ehinacea

Echinaceju nije preporučljivo koristiti na duži period (ne duže od 7 – 8 tjedana), terapija je kratka i intenzivna.

Više o ehinacei možete pročitati ovdje.

Češnjak

Češnjak sadrži niz spojeva koji imaju iznimno koristan učinak na ljudsko zdravlje. Jedna od najvažnijih tvari je alicin, tvar koja dokazano ima:

 • antibiotsko djelovanje – djeluje na gram pozitivne i gram negativne bakterije te na neke rezistentne sojeve Escherichije coli.
 • antifungalno djelovanje – djeluje na različite gljivice, posebno na vrstu Candida albicans.
 • antiparazitsko djelovanje – djeluje protiv više učestalih parazita, kao što su Entamoeba histolytica i Giardia lamblia.
 • antivirusno djelovanje.

Češnjak se može konzumirati i u kapsulama, pri čemu je potrebno pripaziti na moguću alergiju na češnjak.

Više informacija o češnjaku možete pročitati ovdje.

cesnjak

Med i kurkuma

Med i kurkuma zajedno čine jednostavan recept za jedan od najboljih prirodnih antibiotika, poznat i pod nazivom ”zlatni med”.

Med, kao i svi pčelinji proizvodi, posjeduje brojna ljekovita svojstva te osnažuje imunološki sustav. Sadrži aktivne tvari flavonoide, koji imaju niz pozitivnih učinaka na ljudsko tijelo (opisanih u dijelu teksta o propolisu).

Kurkuma s druge strane sadrži aktivni spoj kurkumin, koji također ima niz pozitivnih učinaka na ljudsko tijelo:

 • smanjuje upalni odgovor,
 • pomaže u uklanjanju bolova,
 • pomaže u uklanjanju određenih simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa,
 • blokira rast određenih vrsta tumora,
 • pomaže u liječenju želučanih ulkusa.

Priprema je jednostavna: dodajte malu žlicu kurkume u med (otprilike 100 g meda) i pritom pripazite da med bude što manje u kontaktu s metalnim predmetima jer tako gubi svoja ljekovita svojstva.

Zlatni med je izvrstan prirodni antibiotik, zato što:

 • nema opasnih interakcija sa drugim lijekovima, štoviše med potiče djelovanje nekih lijekova.
 • brzo se apsorbira i na prirodan način, ne oštećuje ”dobre” bakterije našeg probavnog sustava.
 • ima visoku hranjivu vrijednost, što je također bitno kada se organizam bori protiv bolesti.

Valja imati na umu, da kurkuma nije preporučljiva za ljude koji boluju od određenih bolesti poput hipertenzije (visokog krvnog tlaka) i hemofilije. 

S druge strane, može djelovati blagotvorno u slučaju problema s dijabetesom i žučnim mjehurom, no oko točne doze se obavezno trebate savjetovati sa stručnjakom jer uz lijekove za te bolesti može imati negativan učinak.

Matična mliječ

Nutricionisti ističu matičnu mliječ kao jednu od najhranjivijih namirnica.

Sadrži niz životno važnih tvari: vitamine (pogotovo B5), esencijalne masne kiseline, esencijalne aminokiseline, niz minerala i elemenata u tragovima (kalcij, željezo, bakar, magnezij…).

Osim hranjive uloge, matična mliječ sadrži i tvari s antibiotskim djelovanjem. Matična mliječ dokazano ima niz povoljnih učinaka na ljudski organizam:

 • jer sadrži acetilkolin (signalizacijska molekula u živčanom sustavu) – poboljšava koncentraciju i pamćenje, liječi od stresa i depresije, stimulira živčani sustav.
 • koristi se u liječenju bolesti srca i krvnih žila (hipertenzija, visoki kolesterol, ishemijska bolest srca, infarkti, ateroskleroza…).
 • preporučuje se i muškarcima i ženama u liječenju neplodnosti.
 • povoljno djeluje na probavni sustav.
 • jača imunološki sustav.
 • ima antibakterijsko djelovanje.

Konzumira se u sirovom obliku, kao prah, tekućina ili tablete.

Potrebno ju je čuvati od sunca, konzumirati maksimalno 6 mjeseci nakon kupnje, provjeriti njeno organsko podrijetlo i provjeriti da niste alergični na matičnu mliječ.

Više o matičnoj mliječi možete saznati ovdje.

Kao i med te propolis, ima pozitivni terapeutski učinak u liječenju raka, pa se koristi često kao dodatak terapiji.

maticna-mlijec-i-neplodnost-naslovna

Propolis

Propolis je prirodan spoj koji ima niz povoljnih učinaka na ljudski organizam te je zbog svojih ljekovitih svojstava u uporabi više od 2000 godina.

Propolis ima konzistenciju sličnu smoli, a proizvode ga pčele tako da modificiraju izlučevine kore i pupoljaka drveća kojima se drveća štite od mikroorganizama. Sadrži aktivne tvari koje nazivamo flavonoidi.

Flavonoidi dokazano imaju izrazito povoljan učinak na ljudsko tijelo:

 • antioksidans – kisikovi radikali oštećuju ljudske stanice, što uzrokuje niz bolesti (ateroskleroza, neurodegenerativne bolesti, upale, bolesti srca, starenje…). Antioksidansi sprječavaju stvaranje kisikovih radikala i tako štite organizam.
 • antiseptik – antiseptičko i dezinfekcijsko djelovanje se koristi pri uklanjanju mikroorganizama (bakterije, virusi…) s površine kože i sluznica.
 • antibiotik – ubijaju bakterije, međutim, za razliku od sintetskih antibiotika, neki stručnjaci vjeruju da bakterije ne razvijaju otpornost na aktivne sastojke propolisa.
 • antikarcinogeni učinak – novija istraživanja pokazuju povoljan učinak propolisa na sprječavanje abnornalne diobe stanica koja je u podlozi nastanka raka.
 • ostale primjene: smiruje kašalj, liječi opekline, štiti od karijesa, liječi zubobolju i grlobolju, regulira metabolizam, pojačava imunitet…

Flavonoidi su itekako potrebni ljudskom organizmu, ali stručnjaci upozoravaju da se ne smije pretjerati s njihovom konzumacijom jer prevelika koncentraciju flavonoida u ljudskom tijelu može imati izrazito štetan učinak.

Propolis se može uzimati u različitim oblicima (sprej, mast, tinktura, sirovi, s ili bez alkohola), a cijene proizvoda sa propolisom se kreću u rasponu od 25 kuna do 150 kuna.

Više o propolisu možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

4.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu