Propolis kapi – ljekovitost, konzumacija, nuspojave i cijena

Propolis

Propolis ili pčelinje ljepilo je smjesa smolastih ljepljivih tvari kojeg pridobivaju pčele s raznog cvijeća kojeg obilaze. Propolisom se koriste kako bi izgradile košnice, zaštititile je od stranih organizama te pružile dovoljno obrane mladim pčelama.

Propolis kapi su proizvod kreiran za ljudsku upotrebu, a najčešće se rade uz pomoć alkohola. Propolis kapi se mogu konzumirati u bilo koje doba godine te služe za poboljšanje imuniteta, liječenje bolesti te raznih infekcija. 

Više o tome gdje kupiti propolis kapi te kako ih napraviti pronađite u nastavku članka. 

Propolis kapi – ljekovitost

Propolis je zapravo smolasta tvar koja pčelama služi za izgradnju i popravljanje košnice. Također, čini je jednom od najsteriliziranijih prostora u životinjskom svijetu jer djeluje protiv bakterija, gljivica i malih insekata. 

Pčele stvaraju propolis pregradnjom biljnih sokova pomoću enzima koji se nalaze u njihovoj slini. Od davnina je poznat pčelarima pa se u narodnoj medicini koristi već stoljećima. 

Zašto je propolis prirodni čuvar naše kože saznajte ovdje.

Košnica

Photo: Photospin

Sastav mu varira jer ovisi o zemljopisnom porijeklu, drugim sadržajima košnice i radu pčela. Generalno, propolis sadrži:

 • smole, voskove, ulja, masne kiseline i tanine,
 • aminokiseline, vitamine i minerale,
 • terpene,
 • flavonoide – galangin, krizin, kempferol, pinocembrin i pinobanksin.

Svoju ljekovitost propolis pretežno duguje flavonoidima, biljnim pigmentima kojima se pripisuju antioksidativna svojstva. U organizmu djeluju protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala koja mogu uzrokovati mnoge upale. 

Kemijski sastav propolisa je tek nedavno otkriven iako se on koristi već stotinama godina. Iako je kemijski sastav generalno poznat, dnevne doze za konzumiranje propolisa se ne mogu tako jednostavno odrediti jer mu sastav varira čak i od pakiranja do pakiranja. 

Komercijalno dostupni proizvodi od propolisa su pročišćeni i standardizirani na sastav flavonoida, aktivnih supstanci propolisa. Za redovnu upotrebu se može koristiti dva puta dnevno, po 10 kapi. 

Propolis ima dokazano antibakterijsko te protuupalno djelovanje. Koristi se od davnina za liječenje mnogih stanja i bolesti, od kojih su neke:

Sve navedene zdravstvene prednosti nisu znanstveno potvrđene, ali je dokazano da propolis djeluje protiv infekcija i upala u organizmu. 

Pčele

Photo: Photospin

Propolis kapi – konzumacija

Propolis kapi su zapravo tinktura od propolisa odnosno propolis otopljen u alkoholnoj otopini. Istraživanja su dokazala da alkohol ne umanjuje aktivnost ljekovitih tvari propolisa.

Postoje i propolis kapi bez alkohola, otopljene u propilenglikolu, iako njegova dugotrajna upotreba nije preporučljiva. Propolis kapi za djecu su upravo te bez alkohola.

Propolis kapi za djecu – upotreba je olakšana i bezbojnim propolis kapima kako otopina ne bi obojila posuđe ili odjeću. Koriste se i u obliku spreja kako bi se djetetu lakše dale ako pati od bolnog grla.

Na tržištu obično postoje proizvodi s koncentracijom propolisa od 10%, a najviše što se može postići je 30%. Propolis kapi se trebaju čuvati na suhom i tamnom mjestu, a možete ih koristiti do isteka roka trajanja.

Kapi propolisa možete koristiti tako da ih nakapate po doručku, umiješate u mlijeko ili jogurt. Imajte na umu da bi Vam preparati od propolisa mogli obojiti šalice ili žličice. Probajte ih očistiti alkoholom.

Propolis kapi korsiste se i za mršavljenje, iako mehanizam djelovanja nije potpuno objašnjen. Biljne kapi za mršavljenje često djeluju na ubrzanje metabolizma pa se ta svojstva pripisuju i propolisu.

Propolis kapi

Photo: Photospin

Propolis kapi – recept

Alkohol za propolis mora biti čisti etilni prehrambeni alkohol te se upotreba bilo kojeg drugog alkohola ne preporučuje zbog sigurnosnih razloga. Propolis se može dobiti struganjem košnice ili pomoću posebnih sakupljača u košnici. Ako je dobiven struganjem, treba ga očistiti od zaostalih tvari iz košnice.

Kako očistiti propolis? 

Omjer propolisa i alkohola se određuje prema postotku koncentracije propolisa koju želimo dobiti u krajnjem proizvodu. Ako se koristi alkohol koncentracije 100%, za 10% kapi propolisa će se koristiti 100 grama propolisa i 900 grama etilnog alkohola.

Naravno, etilni alkohol nećemo mjeriti u gramima, već u mililitrima. To ćemo preračunati tako da masu alkohola podijelimo s njegovom gustoćom. Također, nikad nećemo koristiti 100% alkohol, nego na primjer 96% ili čak 70%. 

Tako se na kraju izračuna za 10% kapi propolisa odredi potrebna količina od 1073 mililitra 70% etilnog alkohola i 100 grama propolisa. Trebamo uzeti u obzir da se nikad sav propolis neće otopiti u alkoholu pa treba računati na gubitke. 

Otapanje propolisa u rakiji nije preporučljivo, posebno za rakije domaće izrade. Trebao bi se koristiti čisti alkohol provjerenog proizvođača. Kad sakupite propolis i nabavite alkohol, možete napraviti propolis kapi prema sljedećem receptu:

 1. Izračunajte potrebnu količinu alkohola i gramažu propolisa te izvažite i odlijte sve potrebno.
 2. Propolis prelijte alkoholom, promućkajte te dobro zatvorite posudu. Ostavite oko mjesec dana uz povremeno miješanje. 
 3. Nakon što je otopina odstajala, treba je profiltrirati kroz filter papir te dobiti bistri filtrat kojega se spremi u hermetički zatvorene posudice i koristi kao propolis kapi. 

Kako napraviti propolis kapi bez alkohola? Otapanje propolisa u vodi je jedan od načina, međutim dobit će se mnogo slabije iskorištenje, ali za neke svrhe zadovoljavajuće.

U te svrhe se koristi sojin lecitin, prirodni emulgator, koji pomaže otapanju propolisa u vodi i oslobađanju kvalitetnih sastojaka. 

Usto, alkoholne propolis kapi su mnogo stabilnije nego vodena otopina propolis kapi. Alkoholne propolis kapi vremenom ne gube svoja svojstva te se mogu čuvati na hladnom i suhom mjestu. 

Propolis kapi – nuspojave

Nuspojave uzimanja propolisa su jako rijetke, ali moguće. Neke od njih mogu biti:

Kako se manifestira alergija na propolis? Simptomi se mogu javiti odmah ili 3 do 4 dana nakon konzumacije. Javljaju se kao upala usne šupljine, osip od propolisa na koži i probavne smetnje. 

Propolis ne bi trebali uzimati astmatičari jer bi mogao izazvati astmatični napad. Isto vrijedi za osobe koje su inače alergične na pelud, med ili pčelinje ubode. 

Isto vrijedi i za trudnice, koje svakako ne bi trebale uzimati preparate od propolisa. Još uvijek nije dokazano kako propolis djeluje na trudnice i dijete pa se njima ne preporučuje.

Propolis kapi – cijena

Ako propolis kapi ne odlučite napraviti sami, možete ih kupiti u ljekarnama, od domaćih proizvođača ili web shopovima. Cijene se kreću oko:

 • propolis kapi – cijena u ljekarnama je oko 40 kuna za 15 mililitara,
 • u bio&bio trgovinama 10 mililitara propolis kapi je oko 40 kuna,
 • u domaćoj proizvodnji se cijena kreće oko 90 kuna za 50 mililitara.

Propolis kapi su odličan izvor zdravlja i hranjivih tvari. Više o samom propolisu pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Propolis (2018), WebMD
 2. Bankova, V., Popova, M., Trusheva, B. (2014), Propolis volatile compounds: chemical diversity and biological activity: a review, Chem Cent J. 2014; 8: 28. DOI: 10.1186/1752-153X-8-28
 3. Miguel, M.G., Antunes, M.D. (2011), Is propolis safe as an alternative medicine?, J Pharm Bioallied Sci. 3(4): 479–495, DOI: 10.4103/0975-7406.90101
 4. Goldmann, R., Nall, R. (2016), The Benefits and Uses of Propolis, Healthline
 5. Castaldo, S., Capasso, F. (2002), Propolis, an old remedy used in modern medicine, Fitoterapia, 73, 1 – 6

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.68 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu