Stručno odobrava

,

Ranice u ustima – zašto nastaju i kako ih liječiti?

ranice u ustima

Meko tkivo u ustima je vrlo nježno i osjetljivo pa iz tog razloga i mala povreda može biti bolna.

Meko tkivo u ustima uključuje jezik, obraze, zubno meso i usne.

Iako bolne i ponekad iritantne, ranice u ustima najčešće nisu uzrok za brigu. U nekim slučajevima radi se o posljedici udarca ili nepravilnog korištenja zubnog konca, a uzrok može biti i leukoplakija (bijela lezija ili izraslina na sluznici usne šupljine) ili afta.

Ranice u ustima najčešće zacijele unutar 7 dana, bez značajnih posljedica. Čak i ako je rana duboka i zahtijeva šavove, ne uzrokuje ozbiljne posljedice. One su vrlo česta pojava s kojom se susreće velik broj ljudi.

Rane koje se ne tretiraju mogu ostaviti ožiljke i ugroziti pravilno funkcioniranje usne šupljine. Iz tog razloga važno je potaknuti zacjeljivanje ili savjetovati se s liječnikom (pogotovo u slučaju komplikacija i dubokih rana).

Ranice u ustima – simptomi

Simptomi ranica u ustima mogu uključivati:

 • “razderano” ili ozlijeđeno tkivo,
 • bol,
 • osjetljivost,
 • eritem (crvenilo),
 • edem (oteklina zubnog mesa),
 • moguće krvarenje,
 • bijele ili crvene izrasline (lezije).

Zašto nastaju ranice u ustima?

Glavni su uzrok upale i razgradnja bakterije u mekim zubnim naslagama (zubni plak). Bakterije u usnoj šupljini nisu štetne dok su dio normalnog funkcioniranja organizma. Kad se ravnoteža organizma poremeti – a uz neočišćene zube se to događa, bakterije u usnoj šupljini počnu djelovati.

Učestalost pojave ranica mogu povećati oštri ili napuknuti zubi, proteze koje nisu adekvatne veličine ili aparatić za zube.

Škrgutanje zubi, pogotovo u snu, također može doprinijeti malim ranicama u ustima.

Ako čistite zube tvrdom četkicom za zube ili koristite zubni konac nepažljivo, također mogu nastati ranice u ustima.

Sudjelovanje u raznim sportovima također može povećati mogućnost ozljede i pojave ranica (boks, nogomet).

Crvene ranice u ustima mogu biti uzrokovane stanjem koje se naziva leukoplakija. Leukoplakija uzrokuje bijele i crvene ranice u ustima (ali mogu izgledati i kao bijeli prištići u ustima) na unutarnjoj strani obraza, na desnima, te donjim dijelovima usta. Više o leukoplakiji možete saznati ovdje.

leukoplakija

Uzrok ranica također mogu biti i afte koje se mogu manifestirati i kao izraslina u ustima. Afte su ranice koje najčešće nastaju uslijed infekcije, upale ili stresa. Više o aftama možete pročitati ovdje.

Ranice u ustima na nepcu mogu upućivati na stanje koje se naziva nekrotizirajuća sijalometaplazija. Odnosi se na propadanje površine nepca, čime nastaje otvorena rana. Najčešće nije bolna i nestaje unutar 2 mjeseca.

Cista u ustima

Može se pojaviti i mjehurić u ustima koji je najčešće cista. Ciste najčešće nastaju na vrhovima korijena mrtvog zuba. Terapija ciste u ustima ovisi o veličini i mjestu, a određuje ju liječnik dentalne medicine. Moguće ju je ukloniti kirurški ili drenažom.

Kako liječiti ranice u ustima?

Važno je svakodnevno provjeravati stanje rane u usnoj šupljini. Zabilježite bilo kakve promjene u slučaju dodatnih komplikacija.

Prije svega važno je zaustaviti krvarenje ako je došlo do toga. Isperite usta vodom, koncentrirajući se na dio gdje se nalazi rana.

Stavite led zamotan u tkaninu na ranu. To može doprinijeti i smanjenju boli, ali ne držite led na rani predugo.

Postoji nekoliko preporuka oko vođenja kvalitetne dentalne higijene kada imate ranice u ustima, kako biste potaknuli njihovo zacjeljivanje:

 • Četkica za zube – koristite mekanu četkicu za zube. Namakanje četkice u vrućoj vodi je može omekšati. Nakon svakog pranja zubi, isperite dobro četkicu za zube, kako ostaci i/ili bakterije ne bi ostale i razmnožavale se na njoj.
 • Pasta za zube – koristite pastu za zube koja nije abrazivna. Izbjegavajte pastu za zube s izbjeljivačima i drugim aditivima.
 • Prehrana – napravite promjene kako biste umanjili bol i potaknuli zacjeljivanje. Povećajte unos tekućine i proteina. Izbjegavajte alkohol i citruse te vruću, kiselu i abrazivnu hranu.
 • Ispiranje usta – izbjegavajte komercijalne vodice za usta, pogotovo one koje sadrže alkohol. Također smanjite korištenje zubnog konca. Za ispiranje usta možete koristiti slanu vodu (1 čajna žlica soli na 250 ml vode) ili posebnu antibakterijsku vodicu za ispiranje usta.
ranice u ustima

U rijetkim slučajevima (kada su rane duboke) potrebno je šivanje, koje se može izvoditi pod lokalnom anestezijom.  

Ako se radi o afti u ustima, trebala bi proći sama od sebe nakon nekog vremena. U slučaju da ne prođe, a osjećate bol, savjetujte se s liječnikom ili stomatologom, koji može prepisati antibiotik.

Više o prirodnom liječenju afti saznajte ovdje.

Ranice u ustima kod djece

Djeca često dobivaju ranice u ustima tijekom igre, penjanja i drugih sportskih aktivnosti. Ovakve ozljede najčešće se mogu liječiti kod kuće. Prije poduzimanja ičega oko rane, umirite dijete i dajte mu do znanja da mu možete pomoći.

Ako dijete ima ranicu u ustima, možete napraviti neku od sljedećih stvari (no prije toga operite ruke):

 • isperite djetetova usta vodom (kako biste uklonili nečistoću),
 • nanesite pritisak na ranu čistom tkaninom kako biste zaustavili krvarenje,
 • ako se rana nalazi na usnama ili vanjskoj strani usta, nanesite antibakterijsku mast ili kremu,
 • provjeravajte stanje ranice svaki dan.

Kako biste spriječili mogućnost nastanka ranice u ustima djeteta, naučite ga da ne trči dok drži neki objekt u ustima. Također ga uputite da ne siše ili žvače oštre predmete kao što je olovka.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu